CHECK - Neen, Mr. Beast en Elon Musk geven geen tienduizenden euro’s weg op sociale media 

Op sociale media gaan valse video’s rond van YouTuber Mr. Beast en Teslabaas Elon Musk. In de video’s zouden ze tienduizenden euro’s weggeven in bitcoins. Maar de video’s worden verspreid door oplichters om je naar een vals bitcoinplatform te lokken. Als je de bitcoins wil afhalen, moet je eerst geld investeren en dat ben je daarna kwijt. Ook je bitcoins krijg je nooit te zien. 

In het kort 

Volgens verschillende video's op TikTok zouden YouTuber Mr. Beast en Elon Musk gratis bitcoins uitdelen. Je moet je enkel registreren op een cryptoplatform en met behulp van een code zou je je gratis bitcoins kunnen claimen. 

Maar? Deze video's zijn vals en leiden naar een vals cryptoplatform. Je moet 300 euro betalen om de bitcoins af te halen, maar daarna wordt het platform offline gehaald en dat geld zie je nooit meer terug. Ook je bitcoins krijg je nooit in ontvangst.

De populaire Amerikaanse YouTuber Mr. Beast (echte naam Jimmy Donaldson, met meer dan 250 miljoen abonnees) staat bekend om af en toe zijn kijkers geld te geven of luxespullen. Nu zou hij zijn fans willen helpen met hun financiële problemen door bitcoins weg te schenken.

Tenminste dat wordt beweerd in verschillende video's (hier en hier) die de laatste weken op TikTok verschijnen. Je moet je enkel registreren op een cryptoplatform en dan zou je je geld kunnen afhalen. Ook van Teslabaas Elon Musk duiken gelijkaardige video's op.

In de video's worden instructies gegeven over hoe je je moet registeren. Er wordt een promotiecode getoond waarmee je je gratis bitcoins zou kunnen claimen. Maar de video's zijn vals en gemaakt met deepfaketechnologie, waarin de persoon in beeld dingen zegt die hij of zij nooit gezegd heeft. In dit geval gaat het om beelden uit interviews die gemanipuleerd zijn. 

Uit onderzoek van VRT NWS blijkt dat je inderdaad 0,31 BTC ontvangt als je je registreert op dat platform. Dit komt overeen met 19.000 euro. Maar als je deze dan wil afhalen moet je je bankgegevens geven.

Dit heeft VRT NWS niet gedaan. Malwaretips, een website die bericht over cyberveiligheid, is wel op onderzoek gegaan. Uit hun artikel blijkt dat je eerst een minimale storting moet doen van 0.005 bitcoin om de opnamemogelijkheden te activeren. Dit komt - afhankelijk van de wisselkoers - neer op zo'n 300 euro.

Hierdoor doen nietsvermoedende gebruikers echte bitcoin betalingen en dat geld wordt onmiddellijk gestolen door de oplichters. Na je storting wordt het platform ook offline gehaald en ben je je geld kwijt. Ook een Amerikaanse technologiewebsite Tech.co waarschuwt voor dit soort oplichting met crypto. 

Netwerk van accounts

De video's worden verspreid via verschillende hashtags in meerdere talen, ook in het Nederlands. Er worden vooral hashtags gebruikt rond beleggen en geld verdienen. Maar ook andere hashtags die niets met het thema te maken hebben zoals #booktok, een hashtag rond boeken. De video's apart zijn niet zo vaak bekeken, maar ze worden telkens opnieuw gepost door heel veel verschillende accounts.  

Dit soort oplichting met valse cryptoplatformen komt vaak voor, niet alleen met internationale beroemdheden, maar ook met bekende Vlamingen in ons land. Er verschenen de laatste maanden nepadvertenties met zangeressen Laura Tesoro en Karen Damen. Maar ook advertenties met VRT-journalist Michaël Van Droogenbroek. 

Deze advertenties zijn vaak valse nieuwsberichten en deze verwijzen ook door naar onbetrouwbare en valse cryptomuntplatformen. Die beloven je slapend rijk te maken indien je geld investeert. Vorig jaar verloren Belgen die de financiële waakhond FSMA contacteerden, samen zo’n 15,5 miljoen euro aan frauduleuze beleggingsplatformen

Conclusie 

  • Op TikTok gaan verschillende video's rond waarin YouTuber Mr. Beast en Teslabaas Elon Musk gratis bitcoins zouden weggeven. 
  • Het enige dat je moet doen is je registreren op een bepaald cryptoplatform. 
  • Deze video's zijn vals en leiden je naar een vals cryptoplatform. 
  • Om je bitcoins af te halen moet je eerst geld investeren en dat geld en je bitcoins krijg je nooit te zien. 
  • We beschouwen deze video's waarbij je gratis bitcoins zou ontvangen dan ook als 'onwaar' want het gaat om oplichting. 

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS? 

Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind je hier

Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je in dit artikel

Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je in dit artikel.  

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.  

VRT NWS is erkend lid van het International Fact-Checking Network  (IFCN) en van het European Fact-checking Standards Network (EFCSN) 

Meest gelezen