Direct naar artikelinhoud
NieuwsGaza-protest

Studentenprotest tegen oorlog in Gaza breidt uit: tenten opgezet in universiteitsgebouwen Leuven en Antwerpen

Studenten van de KU Leuven zetten hun tenten op in het Collegebouw De Valk.Beeld Photo News

Zowel in Antwerpen als in Leuven worden vanaf vandaag universiteitsgebouwen bezet. De studenten volgen daarmee het voorbeeld van Gent waar al sinds vorige week op dezelfde manier wordt geprotesteerd tegen de oorlog in Gaza. De studenten eisen dat de universiteiten alle banden met Israëlische instellingen verbreken.

Studenten nemen in grote delen van de wereld al langer het voortouw in het protest tegen de oorlog in Gaza en de rol die Israël daarbij speelt. Nu klinkt hun stem ook bij ons steeds luider. Sinds vorige week wordt in Gent een van de universiteitsgebouwen bezet, nu volgen dus Leuven en Antwerpen.

Waar vindt het protest plaats?

In Leuven heeft een zeventigtal KUL-studenten deze ochtend tenten opgezet in het Collegegebouw De Valk in de Tiensestraat. Die locatie ligt in het centrum van de stad en geeft de actie dus een grote visibiliteit. De tenten staan in de inkomhal van het gebouw, maar blokkeren geen ingangen van auditoria of doorgangen naar lokalen. Geplande lessen kunnen dus plaatsvinden zoals voorzien.

In Antwerpen is om 12 uur de bezetting gestart in het Hof van Liere, een deel van de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen. Via sociale media roept de organisatie studenten op om zaken zoals matjes, slaapzakken en toiletgerief mee te nemen. Het Hof van Liere ligt strikt genomen in de Prinsstraat 13, maar vermoedelijk zullen de studenten naar het Agoragebouw trekken, op de hoek van de Vekestraat en de Grote Kauwenberg.

De bedoeling is om, net als in Gent, een vreedzame open bezetting te organiseren. Wat concreet betekent dat iedereen die het gebouw in en uit wil, dat ook ongestoord kan doen. “Het is niet de bedoeling de universitaire werking te verstoren”, laat Marieke Saeys van UAntwerpforPalestine weten. Ook in Leuven benadrukken ze het vreedzame karakter van het protest.

“We hopen vooral dat het bestuur van KU Leuven ons eindelijk hoort”, zegt Samier Khaled. “Er zijn de afgelopen weken herhaaldelijk gesprekken geweest, maar antwoorden op onze vragen krijgen we niet.” De studenten eisen totale transparantie over de samenwerkingen die hun universiteit erop nahoudt met Israëlische instellingen. “Maar na meer dan tweehonderd dagen oorlog in Gaza is daar nog steeds geen duidelijkheid over.”

Problematische samenwerkingen

In Antwerpen klinkt hetzelfde verhaal. “Na een van onze vorige sit-ins heeft de rector in het gesprek dat volgde beloofd om antwoorden te verschaffen”, zegt Saeys. “We wachten nog steeds, en dat terwijl het ondertussen duidelijk is dat er wel degelijk problematische samenwerkingen zijn.”

Een eerdere actie aan de KU Leuven, eind april.Beeld Vertommen

De studenten halen het voorbeeld aan van het zogenaamde ‘ReTrust’, een samenwerking tussen de faculteit Sociale Wetenschappen en de Hebrew University of Jerusalem waarbij onderzoek wordt gedaan naar staatsregulatie. “Met andere woorden: hoe een land strengere regels kan invoeren en tegelijkertijd het vertrouwen van de bevolking in de staat kan vergroten”, klinkt het. “Het feit dat deze samenwerking nog niet is aangepakt, baart ons zorgen.”

Ethisch charter

Die gevraagde transparantie is voor de protesterende studenten overigens nog maar een eerste stap. Net als in Gent eisen ze in Antwerpen en Leuven dat hun universiteit meteen alle samenwerkingen met die Israëlische instellingen stopzet. “Het voorbeeld van de VUB, die wat dat betreft wel al stappen heeft gezet, toont aan dat zo’n academische boycot - in tegenstelling tot wat aan onze universiteit wordt beweerd - wel degelijk kan”, zegt Khaled. In Antwerpen willen ze ook dat hun universiteit een ethisch charter opstelt om dit soort problematische samenwerkingen in de toekomst te vermijden.

Zowel in Leuven als in Antwerpen vinden ze het bovendien hoog tijd dat de rector een duidelijk standpunt inneemt tegen de bezetting en voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en de rest van Palestina. Hoe lang de bezetting zal duren is nog niet duidelijk. De studenten nemen zich voor te blijven actie voeren tot hun eisen ingewilligd zijn.