Opwekking 2024, thema ‘Dichterbij’: Lees hier het hele liveblog terug, met alle hoogtepunten

Liveblog
De Pinksterconferentie van stichting Opwekking trekt dit jaar een recordaantal kampeerders en daggasten. In dit liveblog deden wij drie dagen lang verslag van de hoogtepunten, de sprekers, de muziek, de opvallende gebeurtenissen en meer.
redactie nd
zaterdag 18 mei 2024 om 15:40
Volg de Pinksterconferentie in dit liveblog.
Volg de Pinksterconferentie in dit liveblog. beeld Judith Fokker

Kort overzicht

  • Ga je dit weekend naar de Pinksterconferentie in Biddinghuizen? Klik hier voor alles wat je moet weten als je naar Opwekking gaat.

  • Onbeperkt artikelen lezen op onze app of website? Voor 2,49 euro per week krijg je onbeperkt toegang. Klik hier om je aan te melden.

  • 19 mei, 21:47

    Liveblog gesloten

    We sluiten nu dit liveblog. We blijven de Pinksterconferentie, stichting Opwekking en al het andere nieuws dat relevant is voor christenen, volgen op nd.nl. 

  • 19 mei, 21:31

    Jirska Alberts voelde zich als Bartimeus


    Jirska Alberts spreekt tijdens de zondagavonddienst. - beeld Judith Fokker

    Tijdens de zondagavonddienst spreekt Jirska Alberts over genezing. Ze heeft zelf met ziekte te kampen gehad en kent de beperkingen die dat met zich meebrengt. 

    ‘Bartimeus zat aan de kant van de weg omdat hij een beperking had’, verwijst ze naar de Bijbel. ‘In 2010 zat ik ook aan die kant van de weg.’

    Morgen in de loop van de ochtend op nd.nl: een uitgebreide reportage van de ‘genezingsdienst’ door verslaggever Laura Dijkhuizen. 

  • 19 mei, 21:19

    ‘Preekbespreking’ na de Pinksterconferentie

    Directeur Jesse van Nes van het Evangelisch College tipt dat zijn instelling samen met Opwekking een verwerkingsboekje heeft samengesteld, als follow-up op de Pinksterconferentie. Het kan persoonlijk gebruikt worden, of in kringen, benadrukt hij. De verwerkingsvragen in het boekje sluiten aan bij de preken die tijdens de conferentie zijn gehouden.

    Een van de verwerkingsvragen bij de preek van deze avond, die gaat over genezing, is: ‘Als christenen zijn wij op weg naar het nieuwe Jeruzalem. Maken lijden en sterven ook onderdeel uit van deze weg? Wat uit dit verhaal kun je meenemen om vastberaden op weg te blijven naar het nieuwe Jeruzalem?’

    Het boekje is te downloaden op de website van het Evangelisch College.

  • 19 mei, 20:56

    Dienst met gebed voor zieken is begonnen


    Hans (91) en Elly (87) Timman werken al 44 jaar als vrijwilliger mee met Opwekking. - beeld nd

    De laatste dienst van deze zondag is begonnen. Gebed voor de zieken staat hierin centraal. Jirska Alberts, die eerder deze week geïnterviewd werd door het Nederlands Dagblad, is hoofdspreker. Na haar preek kunnen de aanwezigen voor zich laten bidden. 

    Onder de aanwezigen zijn Hans (91) en Elly (87) Timman. Zij werken al 44 jaar mee in de nazorg van Opwekking. Ze kamperen nog steeds op het festival. 

    Hans bidt al jaren voor een opwekking en beiden zijn onder de indruk van de hoeveelheid jongeren die naar voren gaan om hun leven aan Jezus te geven. ‘Door wat ik hier zie, krijg ik weer hoop voor Nederland. Zelfs in deze tijd’, zegt Hans.

    Voor vanavond hopen ze op veel genezingen. Zelf zitten ze links van het podium, deze keer gewoon als gast. ‘Kom we gaan weer lekker achteraan zitten’, zegt Elly.  

  • 19 mei, 20:12

    Langs bij de ‘Bijzondere Mensen Tent’: Theater vol hoop


    Christiaan Jelsma vertelt wat er gebeurt nadat hij hoort dat zijn zoontje het syndroom van Down heeft. - beeld Judith Fokker

    Op dit moment start het theaterstuk ‘De Verdenking’ van Christiaan Jelsma in de Bijzondere Mensen Tent. 

    Via cabaret vertelt Jelsma wat er gebeurt nadat hij hoort dat zijn zoontje het syndroom van Down heeft. Hij geeft een inkijkje in zijn leven en dat doet hij met humor en hoe raar het ook klinkt, ook met hoop.

    De tent is vol, mensen moeten blijven staan achter in de zaal. Maar dat drukt de pret niet wanneer er in koor het kinderliedje ‘In de maneschijn’ wordt gezongen. 

  • 19 mei, 19:52

    Video: Waarom is de sing-in zo populair? Ontdek hoe de familie Krijgsman erop terugkijkt

    ND-verslaggever Annemein Walraven nam een kijkje bij de sing-in van Opwekking en vroeg mensen: wat maakt dit evenement nu zo bijzonder?

    Ze sprak ook met Reni en Elisa Krijgsman en hun dochters, vlak na afloop van de sing-in.

    Bekijk de video nu en ga meteen het Nederlands Dagblad volgen op Instagram:

  • 19 mei, 19:28

    ‘Hoe missionair ben jij?’ Een missietest helpt je op weg


    Martine en Jiska van MissieNederland. - beeld nd

    Niet elke organisatie in de Expo (een grote tent waarin zendingsorganisaties ruimte kunnen huren) is naar Opwekking gekomen om slechts eigen naam en werk te promoten. Vanuit het thema ‘Jezus dichterbij’ wil Opwekking missionaire organisaties meer laten samenwerken en is het plein ‘Nederland Dichterbij Jezus’ ontstaan. 

    Martine Versteeg en Jiska Chin-A-Teh van koepelorganisatie MissieNederland leggen uit dat dit is opgepakt door een aantal organisaties die dit verlangen delen. ‘Zo is er bij de stand van MissieNederland is de mogelijkheid om een Missietest te doen’, laat Jiska weten.  ‘Via een QR code kun je ontdekken welke manier van ‘geloof delen bij de bezoeker past.’

    En ben je niet op Opwekking, of heb je de test gemist: Dan kun je deze ook nog aanvragen via https://www.missienederland.nl/missietest

    ‘Het doel is vooral om bezoekers bewust te maken dat missie veel meer is dan evangeliseren vanaf een zeepkistje. Of naar een ver land gaan om zending te bedrijven. Het gaat ook over recht doen, goed zijn voor de schepping, het helpen van mensen in nood en onderwijzen vanuit Gods Woord.

    De test laat zien waar je goed in bent of waar je in kunt groeien’, vertelt Martine. ‘En van daaruit ontdek je een organisatie die daarbij past.’

    De komende uren wordt de verslaggeving gedaan door Laura Dijkhuizen. Heb je een mooi verhaal of tips? Stuur een mailtje naar online@nd.nl

  • 19 mei, 17:41

    Meer kleur op Opwekking: ‘God houdt van diversiteit’


    ‘De vrijheid die ik hier ervaar, blijft heel bijzonder.’ beeld Judith Fokker

    ‘God houdt van diversiteit’, zegt Francine Kavutse Abedi (39). Ze komt al 22 jaar op het christelijke festival. ‘Maar pas 17 jaar kamperen’, glimlacht ze. 

    In al die jaren heeft ze de Pinksterconferentie zien veranderen, ten goede. ‘De organisatie is verbeterd en er is meer digitalisering.’ Ze is vooral blij dat er meer kleur is op het podium en onder de bezoekers. ‘Eerder was het nogal wit.’

    Nu zijn er mensen met allerlei nationaliteiten. Zelf is ze een mix van een moeder uit Congo en een vader uit Rwanda. ‘Het is een beeld van de hemel op aarde. Ik ben er blij mee, want iedereen hoort erbij. Opwekking is een plek waar iedereen er mag zijn. De vrijheid die ik hier ervaar, blijft heel bijzonder.’

  • 19 mei, 17:22

    Jafeth van InSalvation komt al jaren op de Pinksterconferentie


    Jafeth Bekx tijdens de sing-in. - beeld Judith Fokker

    Jafeth Bekx was twintig jaar toen hij voor het eerst op de Pinksterconferentie van Opwekking speelde met gospelband InSalvation. En drie keer leidden ze als band de sing-In met duizenden christenen. ‘Het is altijd zo gaaf om met zoveel christenen bij elkaar te zijn’, zegt de zanger (37).

    Hij heeft zondag een seminar gegeven bij de tieners. ‘Dat was erg tof. Ze gingen helemaal los op het lied ‘Happy Day’.’ En morgenmiddag geeft InSalvation het slotconcert. ‘Ik vind het altijd ‘wow’ om hier te zijn.’

    InSalvation kondigde eerder dit jaar hun afscheid aan. Jafeth en zijn vrouw Sifra blijven als duo (aanbiddings)muziek maken, maar de reis als band stopt in de zomer. ‘Wat ik het meest ga missen, is dat we samen een bandje zijn’, vertelt hij. 

    Opwekking blijft voor hem een ‘bijzondere plek’. ‘Niet alleen voor Nederland; het is ook uniek in Europa.’ Het thema van het christelijk festival is ‘dichterbij’. ‘Ik wil proberen elke dag te leven met de Heilige Geest. Dan vraag ik aan God: wat wilt u dat ik doe?’ 

  • 19 mei, 17:10

    Reni en Elisa Krijgsman leidden sing-in met volledige gezin


    Het hele gezin Krijgsman: ‘Een voorrecht dit samen te doen.’ - beeld Judith Fokker

    Reni en Elisa Krijgsman en hun dochters hebben zondagmiddag de sing-in geleid. Opwekking-directeur Ruben Flach zei na afloop dat hij het terrein nog nooit zo vol heeft gezien. De familie Krijgsman is door het Nederlands Dagblad geïnterviewd voor een video. Ze hebben net anderhalf uur God aanbeden met tienduizenden christenen.

    ‘Het is de eerste keer dat we als volledig gezin de sing-in leiden’, zegt Reni. ‘Echt een voorrecht om dat met elkaar te mogen doen.’ Elisa glimlacht: ‘Het was erg indrukwekkend.’ 

    Wanneer zijn vrouw en dochters zongen, nam Elisa een kort ogenblik om de mensenmassa op zich in te laten werken. ‘Heel speciaal.’

  • 19 mei, 16:52

    Pinksterconferentie is ‘toegankelijk’ voor mindervaliden


    Eli is voor het eerst BHV’er. - beeld Judith Fokker

    ‘Dit zijn de invalideplekken. Jullie mogen er omheen lopen’, zegt Eli (25) tegen een groepje bezoekers tijdens de sing-in. Hij houdt zijn armen wijd gespreid om de jongeren vriendelijk een andere kant op te wijzen. ‘Zo blijven de mensen die minder mobiel zijn goed zicht houden op het podium’, vertelt hij later.

    Opwekking is volgens hem een inclusieve plek voor mensen met een beperking. ‘De conferentie is toegankelijk. Er is hier een hele groep mensen die mindervalide zijn. Op straat zie je ze bijna nooit, maar bij Opwekking wel. Dat is een goed teken.’

    Eli is BHV’er en doet dat voor het eerst. Mocht er iets met iemand gebeuren, dan steekt hij zijn hand op en schiet een ander te hulp. Zelf zit hij in een rolstoel vanwege een genetische ziekte die het EDS-syndroom heet, dat is een verzamelnaam voor verschillende bindweefselaandoeningen. ‘Mijn bindweefsel is stuk’, zegt hij erover.

    Tussendoor houdt hij de groep mindervaliden uitstekend in de gaten. Hij is blij dat hij op deze manier een steentje kan bijdragen. ‘Ik houd ervan om te dienen en haal er veel energie uit.’

  • 19 mei, 14:45

    De sing-in begonnen en het is vol: ‘Feest in de openlucht’


    De sing-in is afgeladen vol. - beeld Judith Fokker

    ‘Jullie weten wat je te wachten staat hè! Naast klappen mag er ook gedanst en gesprongen worden. Er moet in ieder geval iets gebeuren’, lacht aanbiddingsleider Elisa Krijgsman. De jaarlijkse sing-in is feestelijk van start gegaan. En het terrein is helemaal vol. Bezoekers worden niet meer toegelaten. Ze kunnen alleen nog aansluiten op het hoofdterrein.

    Het openingslied is een variatie van het nummer ‘Vul dit huis met Uw glorie’ van InSalvation. ‘Vul dit veld met Uw glorie’, zingen tienduizenden christenen met elkaar. Anneloes Mauer (27) vindt het bijzonder om juist nu het socialemediakanaal voor Groot Nieuws Radio bij te houden. ‘Met zoveel medechristenen zingen we Gods glorie over dit veld. Het kan bijna niet anders dan dat Gods glorie hier is’, zegt ze tussen het plaatsen van een video door. ‘Ook prachtig toen eerder iedereen naar dit veld kwam lopen met hetzelfde doel: God aanbidden!’

    Voor veel bezoekers is de Sing-In het hoogtepunt van de Pinksterconferentie. ‘Kijk maar even om je heen’, zegt directeur Ruben Flach. Eigenlijk zou hij op dit moment de nieuwe directeur aankondigen. Maar die is nog niet gevonden, zei hij eerder in de podcast Dick & Daniël Geloven het Wel.

    Luister de podcast met Ruben Flach hier of op Spotify:


    Voordat er liederen gezongen worden, bidt Flach voor Nederland. ‘Maar ik wil ook om een zegen bidden, voor vrede wereldwijd. Want er is veel aan de hand in de wereld: onrust en oorlog.’ Hij benoemt onder meer Israël, Palestina, Oekraïne en Rusland.

    De sing-in wordt geleid door aanbiddingsleiders Elisa en Reni Krijgsman en hun dochters. Het publiek gaat los op het nummer ‘Happy Day’. Ze springen en dansen. Elisa: ‘Het is een feest in de openlucht.’

    De komende uren wordt de verslaggeving gedaan door Marina de Haan. Heb je een mooi verhaal of tips? Stuur een mailtje naar online@nd.nl. Leuk om elkaar straks te ontmoeten!

  • 19 mei, 14:34

    Jirska had botkanker en leidt vanavond de ‘genezingsdienst’ van Opwekking: ‘Als Hij het wil, dan geneest Hij’

    Ze is niet de typische gebedsgenezer. Toch staat Jirska Alberts vanavond op de pinksterconferentie voor 50.000 bezoekers, in wat in de volksmond de ‘genezingsdienst’ wordt genoemd. ‘Ik verwacht mooie dingen.’

  • 19 mei, 13:54

    Opwekking-publiek overwegend jong

    Een meerderheid van 56 procent van de bezoekers van Opwekking is onder de 25 jaar. Dat zei directeur Ruben Flach in de ochtenddienst van zaterdag. Op sociale media werd dit overgenomen door onder andere presentator Jan van den Bosch.

    Uit navraag bij de organisatie blijkt dat dit alleen om de kampeerders gaat. Bij daggasten werd niet naar leeftijd gevraagd. Of dit een stijging is ten opzichte van vorig jaar, is niet duidelijk.

  • 19 mei, 13:44

    Droog weer verwacht bij sing-in

    Het lijkt droog te blijven tijdens de sing-in in de open lucht. Het is een moment waar veel bezoekers naartoe hebben geleefd, met tienduizenden aanwezigen. Het veld stroomt al vol.

  • 19 mei, 13:19

    Studenten van Ichthus maken jaarlijkse foto samen

    ‘Wij zijn Ichthianen, we staan samen sterk. We komen bijeen in de kroeg en de kerk!’ Onder luid gestamp brallen een paar honderd studenten hun verenigingslied op een veldje op het jongerenterrein.

    Het is voor hen een bijzonder moment: nagenoeg alle zestien afdelingen van studentenvereniging Ichthus zijn vertegenwoordigd bij de jaarlijkse bijeenkomst op Opwekking. Ze komen samen om een foto te maken, maar de organisatie daarvan is nog niet heel makkelijk.


    Het verenigingslied brallen met de hand op de borst. - beeld Judith Fokker

    Volgens Nathanaël uit Zwolle zijn het er zo’n driehonderdvijftig. ‘Mooi om iedereen uit alle verschillende steden te zien. Er zijn veel bekenden bij.’ ‘Het is verbroedering’, zegt Wilmer uit ‘’s-Hertogenbosch’, volgens hem de enige goede naam voor Den Bosch. 

    De Ichthus-studenten uit Zwolle willen nog samen op de foto, met hun vlag. Maar die wordt telkens gebrast - gestolen - door andere disputen. ‘Dat wordt nog een uitdaging.’


    De studenten van Ichthus Zwolle. - beeld Judith Fokker

  • 19 mei, 12:14

    Flach spreekt in tongentaal op het hoofdpodium

    Terwijl de band aanbiddingsliederen speelt, begint directeur van Opwekking Ruben Flach in tongentaal te spreken. Hij nodigt bezoekers van de avondmaalsviering op zondagochtend uit om mee te doen, als ze er vertrouwd mee zijn. 

    Het spreken in tongen gebeurt vaker op Opwekking, maar niet vaak vanaf het hoofdpodium. 

  • 19 mei, 12:05

    Hadassa (12) doet mee met het Avondmaal

    Aan de avondmaalsviering op zondagochtend doen ook kinderen mee. Ze drinken net als alle andere deelnemers op Opwekking geen wijn, maar druivensap. 

    Hadassa (12) uit Zeewolde is één van hen. In haar eigen evangelische gemeente mag ze ook meedoen, en dat doet ze sinds ze acht jaar was. Op Opwekking ging ze vorig jaar voor het eerst. ‘Ik vind het wel spannend, met zoveel mensen Avondmaal vieren. Het is heel zichtbaar.’ 

    Dat kinderen mogen meedoen aan het Avondmaal, vindt ze heel goed. ‘Wij kunnen net als volwassenen ook leren van Jezus. Ik voel de vrede van God als ik meedoe met het Avondmaal.’

  • 19 mei, 11:23

    Ruben Flach over een nieuwe opleving van het geloof. ‘Heer wilt U het opnieuw doen?’


    Het hoofdterrein is vol: duizenden mensen moeten de dienst buiten vanaf het grasveld volgen. - beeld Judith Fokker

    Opwekking-directeur Ruben Flach, die dit jaar afscheid neemt, spreekt tijdens de ochtenddienst op deze pinksterzondag. Hij spreekt daarin de hoop uit op een nieuwe opwekking in Nederland. 

    Hij noemt een opleving van het geloof in 1727 onder Moravische christenen bij Herrnhut als voorbeeld. ‘Ik wil mij uitstrekken naar een nieuwe opwekking van God’, zegt Flach. Maar voorwaarde voor zo’n opwekking of opleving van het geloof is dat ‘het volk’ terug gaat naar de Heer, stelt de Opwekking-directeur, dat is volgens hem al zo sinds het Oude Testament. ‘Het ligt aan ons, het ligt niet aan God. Als echt gebed stopt, als vrijzinnigheid de overhand krijgt, dán is een Opwekking nodig.’ 

    De opwekking in Herrnhut begon volgens Flach met gebed. En door de eeuwen heen is volgens hem gebed de basis geweest van elke opleving van het geloof. ‘Als we een opwekking willen in Nederland, moet dat beginnen in ons eigen hart. Ik geloof dat God ons daarin vandaag tegemoet wil komen.’

    Hij koppelt dit aan het het initiatief dat tijdens deze Pinksterconferentie wordt afgetrapt: een jaar lang met christenen uit verschillende kerken bidden voor eenheid en een opwekking: ‘Heer wilt U het opnieuw doen?’, besluit een zichtbaar geëmotioneerde Flach. 

  • 19 mei, 11:15

    Op avontuur in het oerwoud leren kinderen hoe ze met Jezus moeten leven


    Kinderen worden uitgenodigd hun hart aan Jezus te geven. - beeld Judith Fokker

    ‘Lieve Jezus, de sleutel past niet op de schatkist! Wilt u ons helpen?’ Vrijwilligers Bart en Marit zijn op avontuur in het oerwoud en nemen de kinderen van groep twee daarin mee. Ze staan enthousiast op het podium, de hele Efraïmtent is in junglesferen. 

    Hoe laat je Jezus dichterbij komen in je leven en laat je je door Hem leiden? Dat is niet alleen een vraag voor volwassenen wat de vrijwilligers bij de tent betreft. ‘Kinderen zijn nu onderdeel van het Koninkrijk van God, ze zijn niet alleen de toekomst van de kerk. Ze kunnen nu leren met Jezus te leven’, zegt vrijwilliger Manoah. Hoe je dat doet, brengen ze over met toneelstukjes.

    Maar dat niet alleen: deze zondagmiddag staan ook getuigenissen van kinderen op het programma. Ze gaan vertellen hoe ze op een bijzondere manier zijn genezen. ‘Eén van hen, net zo oud als deze kinderen, had hele dikke brillenglazen. Dat is nu niet meer nodig’, zegt Manoah enthousiast.

    Kinderen werden uitgenodigd hun hart aan Jezus te geven. Veel van hen kwamen naar voren. Ze kunnen als ze dat willen ook een zegen ontvangen. Ze staan in een groep bij elkaar, om hen heen strekken vrijwilligers hun handen zegenend over hen uit. De oudere kinderen, uit groep 7 en 8, leren ook hoe ze elkaar kunnen zegenen. ‘Ik zegen jou, in de naam van Jezus.’

  • 19 mei, 10:10

    Website met livestream Pinksterconferentie heeft het moeilijk

    Verschillende gebruikers melden dat zij moeite hebben om op deze zondagmorgen de livestream van het uitverkochte Opwekking te volgen. Dat kan normaal gesproken via digitalepinksterconferentie.nl, maar deze website lijkt te kampen met capaciteitsproblemen. 

    Ook de website isitdownrightnow.com meldde even na tien uur dat de digitale pinksterconferentie onbereikbaar was, maar even later was de website wel weer in de lucht.

     beeld isitdownrightnow.com

  • 19 mei, 09:39

    Hoe ver weg is politiek Den Haag in Biddinghuizen? ‘Mijn enige hoop is dat Jezus terugkomt’

    Dit is niet alleen de week van Opwekking, maar ook van een historisch politiek akkoord. Bevalt het nieuwe kabinet een beetje op de Pinksterconferentie? Een impressie van een rondje over het festivalterrein. ‘Ik moest grinniken. Loze beloften.’

  • 19 mei, 09:13

    De dag begint zonnig, later kans op onweer

    Weeronline voorspelt een overwegend zonnige dag in Biddinghuizen. Er is echter ook kans op onweer. ‘Ga vóór 14:00 naar buiten als je het droog wilt houden.’ Dat is precies wanneer het terrein waar de sing-in zal plaatsvinden gaat volstromen, want die begint om 14.30 uur.

    De bezoekers van Opwekking komen daar goed mee weg. Elders in het land kondigt het KNMI zondag code geel af. Het weerinstituut verwacht stevige onweersbuien in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen vanaf 14.00 uur zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

  • 19 mei, 08:51

    De Pinksterzondag is begonnen

    Het is Pinksterzondag, het jaarlijkse hoogtepunt van de Opwekkingconferentie. Voor deze populaire dag zijn alle kaartjes uitverkocht. Bezoekers kijken uit naar de avondmaalsviering in de ochtend met vertrekkend directeur Ruben Flach en naar de Sing-in in de buitenlucht. 


    Lange rijen voor de douches - beeld Judith Fokker

    Op het kampeerterrein staan lange rijen voor de douche. Robine (20) en Eline (19) hebben wel even moeten wachten om warm te kunnen douchen. Eline heeft twintig minuten in de rij gestaan. Er zijn ook koude douches, maar daar staat niemand voor in de rij.


    Robine (20) en Eline (19) - beeld Judith Fokker

    De komende uren wordt de verslaggeving gedaan door Maaike Legemaat. Heb je tips of ideeën? Stuur een mailtje naar online@nd.nl.

  • 18 mei, 22:00

    Einde liveblog dag 2

    De samenkomst van vanavond is afgelopen. Op het conferentieterrein zijn vanavond nog een paar concerten. Morgen zijn wij er weer met dit liveblog. Tot dan!

  • 18 mei, 21:54

    ‘Als wij dichter bij Jezus willen komen, moeten wij onze harten zuiveren’

    ‘Mag God in de situatie waarin u zit met al uw moeilijkheden dichterbij komen, ondanks dat u wordt overspoeld door emoties en gedachten?’ Deze oproep deed Godwin Arhin, leider van een gezinshuis in Almere, aan de bezoekers van en kijkers naar de zaterdagavondsamenkomst op Opwekking. Doorspekt met zijn eigen geloofservaringen vertelde hij het verhaal van de profeet Elia in 1 Koningen 19. Daarin kwam God tot de voor zijn leven vrezende en klagende profeet in een zachte bries, en niet in een windvlaag, een aardbeving of een vuur. 

    Volgens Arhin zei God niet tegen hem: “Zielig kindje, ik ga je knuffelen, ga maar in een hoekje zitten huilen”. Hij kwam in een zachte wind en gaf de profeet een opdracht. Dat geldt voor ons ook, vindt de voormalige jeugdleider ‘Hij geeft ons de opdracht uit te stappen en Hem te volgen. Dat is niet makkelijk, maar Elia wist een ding: God blijft bij mij en Hij zal mij blijven dragen.’


    Godwin Arhin tijdens de dienst. - beeld nd

    Als tweede spreker greep Gertrude Boon, leider van Youth with a Mission in Heidebeek, terug op 1 Koningen 18 waarin het verhaal staat over Elia en de Baälpriesters. Wat de laatsten niet lukte met het altaar voor hun afgod, deed God wel met het aan Hem gewijde offer: vuur uit de hemel verteerde het. Daarna liet Elia de priesters doden. 

    Met luide en soms haperende stem bracht Boon een radicale boodschap, verwijzend naar het offer dat Jezus bracht aan het kruis: ‘Vandaag nodig ik u uit om af te rekenen met wat tussen u en God instaat. Neem alle trots, onafhankelijkheid en leugens krijgsgevangen en dood ze bij het kruis. Het verhaal van Elia leert ons een bijbels principe: als wij dichter bij Jezus willen komen, dan moeten wij onze harten zuiveren. Hij verdraagt geen zonde. Wijd u opnieuw toe aan de enige, ware God.’


    Gertrude Boon tijdens de dienst. - beeld nd

  • 18 mei, 20:34

    Veel belangstelling voor seminar over autisme

  • 18 mei, 19:45

    Wie volg je? als thema in zaterdagavondsamenkomst. ‘Ik zet God te weinig op de eerste plaats’

    ‘Te weinig’, antwoordt Marjolein den Hertog (27) op de vraag of ze in alles in haar leven God op de eerste plaats zet. De vrouw uit Zwolle werkt in het onderwijs en vergeet God wel eens in de drukte van alledag. ‘Daarom ben ik op Opwekking om God te zoeken en Hem opnieuw te ervaren.’

    Het is voor haar de reden om de samenkomst zaterdagavond met sprekers Godwin Arhin en Gertrude Boon te bezoeken in de samenkomst-tent, die helemaal vol zit - alle stoelen zijn bezet. De samenkomst is ook thuis te volgen.

  • 18 mei, 19:00

    Even weg uit de drukte voor de maaltijd: ‘Heerlijk die rust’


    Roel en Joke IJmker genieten van de rust en hun maaltijd bij hun vouwwagen. - beeld Judith Fokker

    ‘Ik moet er niet aan denken de hele dag in de drukte te zitten’, zegt Roel IJmker (67). Met zijn vrouw Joke zit hij voor de vouwwagen op kampeerterrein C. Ze staan tussen mensen uit hun kerkelijk gemeente, christengemeente De Wingerd uit Varsseveld. 

    Het echtpaar heeft zich aan het begin van de avond even teruggetrokken van het overvolle festivalterrein voor een eenvoudig campingmaal: een stukje vlees en doperwtjes.

    De IJmkers kamperen met 25.000 anderen het hele Pinksterweekend op Opwekking. Ze zijn doorgewinterde Opwekking-gangers: ze staan er voor de 26e keer.

    Joke is blij even op adem te kunnen komen. ‘Alleen al het idee dat je na een samenkomst je eten moet opeten te midden van zoveel mensen’, verzucht ze. Roel wijst op de relatieve rust rond hun campingplekje - je hoort inderdaad nauwelijks geroezemoes van de conferentie. ‘Heerlijk toch.’

    Even verderop in hetzelfde ‘straatje’ staan Mitchel (33) en Anneke (35) met hun kinderen Levi (8), Elianne (6) en Olivier (2). De laatste zit nog in de kinderstoel met een vieze mond. Ze hebben net de maaltijd op. 

    Moeder Anneke bekent nauwelijks aan het bezoeken van de activiteiten toe te komen. Alle energie gaat op aan de kinderen. Toch vindt ze het fijn aanwezig te zijn op Opwekking. ‘Onze kinderen krijgen toch veel mee van het geloof via het kinderplein. En we staan hier met broeders en zusters uit onze gemeente. Dat is heel waardevol.’ 

    Roel IJmker: ‘En dat je met zoveel christenen bij elkaar bent. Geweldig.’  Zijn vrouw Joke: ‘Ik hoorde dat 55 procent van de bezoekers onder de 25 jaar oud is. Dat geeft mij hoop.’


    Mitchel en Anneke en hun kinderen hebben net het eten op. ‘Onze kinderen krijgen veel mee van het geloof.’ - beeld Judith Fokker

  • 18 mei, 18:30

    Onweer en hevige regenval op Opwekking

    Opeens stroomt Opwekking leeg. Onweers- en regenwolken hebben het festivalterrein bereikt. Het flitst en dondert. Mensen schuilen in de tenten op het terrein. De organisatie heeft alle activiteiten stilgelegd. Aanvankelijk stak een aantal festivalgangers een paraplu op, anderen liepen onverstoorbaar verder. Tot het begon te hozen. Wat begon met een paar druppels veranderde al snel in een slagregen. Het was een korte, heftige bui, tegen kwart over zes regende het minder heftig. Daarna ging het weer los. Tegen zeven uur werd het droog en klaarde de lucht op. 


    Harde regenval op Opwekking. - beeld nd


    Harde regenval op Opwekking. - beeld nd

  • 18 mei, 17:50

    Onweer op Opwekking

  • 18 mei, 17:00

    Het Nieuwe Testament in vijftig uur: ‘Het was niet niks, wat die mensen meemaakten’

    Naast de grote samenkomsttent houdt het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) een ‘bijbelleesmarathon’. Het Nieuwe Testament wordt hardop beurtelings voorgelezen; voor de hele Bijbel is een pinksterweekend te kort.

    Het begon vrijdagavond bij Matteüs; zaterdagmiddag tegen vijven zijn we bij Handelingen 4. Iets achter op schema, zeggen de organisatoren, we hadden nu aan Handelingen 23 toe moeten zijn - maar niet gewanhoopt of getreurd. ‘We zijn hier door Opwekking voor gevraagd. Zo zijn mensen op deze Pinksterconferentie, naast alle preken en muziek, zelf ook steeds met Gods Woord bezig. Als je zelf leest, en ook nog hardop, komt het toch anders binnen.’

    Jankees Veerhoek heeft net gelezen over de genezing van een verlamde man, tegen wie de apostel Petrus zegt: ‘Zilver of goud heb ik niet, maar wat ik wel heb, geef ik u: in de naam van Jezus Christus van Nazaret, sta op en loop.’ En zo gebeurt. Het verhaal maakte indruk op hem: ‘Dat moet heel wat voor die mensen geweest zijn om mee te maken, dat iemand ineens weer kan lopen.’


    De Bijbelmarathon van het NBG. - beeld Judith Fokker

    Thuis is Veerhoek net met zijn gezin begonnen de hele Bijbel van voor tot achter te lezen aan tafel. ‘Tot nu toe gebruikten we dagboekjes, maar het leek ons ook weleens goed en mooi om de hele Bijbel te lezen. Dat heb ik nog nooit gedaan.’

    Ze zijn nu aan Exodus bezig. ‘Ik vind niet alles interessant. Het is wel mooi hoor, hoe de priesters aangekleed moesten zijn, en God had er een bedoeling mee. Er zat veel symboliek in. Maar het boeit mij niet zo. Toch lezen we lezen alles.’

    Veerhoek komt hoorbaar uit Zeeland. ‘Uit Kruiningen. Ik woon al mijn hele leven in Zeeland. En daar blijf ik ook. Of God moet een ander plan hebben, maar dat zie ik nog niet.’

  • 18 mei, 15:55

    Met jongeren praten over sexting: ‘Onderdruk je eigen emotie, stel vragen’

    ‘Stel, je ziet op de telefoon van je dochter een berichtje: ‘‘Stuur nog es zo’n foto, je bent zo sexy’’. Of op die van je zoon: ‘‘Vind je het goed als ik je een naaktfoto stuur?’’. Wat zeg je of doe je als ouder?’

    Over sexting gaat het, in een seminar van Stichting Chris/Voorkom zaterdagmiddag. Zo’n tweehonderd ouders en jeugdwerkers zijn erop afgekomen.

    ‘Ik zou ingaan op de gevolgen’, zegt een moeder. ‘Ja, natuurlijk vind je die jongen leuk en vertrouw je hem. Maar als je een foto stuurt, staat die voor altijd ergens. En straks gaat je relatie uit en kan hij ’m zomaar naar weet-ik-wie doorsturen.’

    Maar ja, houdt een verliefde tiener er rekening mee dat verkering uit kan gaan?


    Wilbert, Alise en Suzanna van Stichting Chris/Voorkom: ‘Veroordelen, daar zijn we als christenen helaas erg goed in.’ - beeld Judith Fokker

    ‘Natuurlijk: je schrikt, je bent bezorgd of verontwaardigd, Maar onderdruk je eigen emotie en stel vragen’, reageert een jeugdleider. Suzanna, Alise en Wilbert van Chris/Voorkom beamen dat. ‘Begin zeker niet met veroordelen; daar zijn we als christenen helaas heel goed in. Zo van: zoiets doe je toch niet, wat dom! Laat de info uit de tiener zelf komen en probeer hun brein aan te zetten. Want tieners handelen vooral vanuit emotie.’

  • 18 mei, 15:26

    Bord met honderden namen

    Midden op het festivalterrein staat een bord met met honderden namen erop. Geregeld staat er iemand bij om antwoord te geven op de centrale vraag: ‘Wie wil jij bij Jezus brengen?’


    ‘Wie wil jij bij Jezus brengen?’ - beeld Judith Fokker

  • 18 mei, 15:10

    Jan van den Bosch onder de indruk van grote aantallen jongeren op Opwekking

  • 18 mei, 14:03

    Lange rijen voor seminartenten

    Er staan flink wat mensen te wachten voor de verschillende seminartenten. Naast het programma op het hoofdterrein zijn er seminars over allerlei onderwerpen. Van de kracht van gebed tot het praten over sexting.


    beeld Judith Fokker

  • 18 mei, 13:56

    Bootcamp in de brandende zon. ‘Het geeft voldoening om iets te doen voor anderen’

    ‘Hup, hou vol! Nog vijftien seconden.’ In de brandende zon op het terrein waar zondag de Sing In plaatsvindt, is een bootcamp van MDT Missie. Dat is een samenwerking tussen Defensie en TijdVoorActie, een jongerenorganisatie met christelijke wortels. Zo’n vijfentwintig jongeren staan op het grasveld in een cirkel in een plank, een lage opdrukhouding, om een militair heen. ‘Nog even!’

    Jessica Bakker (39) werkt sinds 2021 voor MDT Missie. ‘We willen jongeren met elkaar en zichzelf in verbinding brengen.’ De organisatie doet dat door een bivak van drie dagen, waarbij jongeren allerlei zware oefeningen moeten doen onder begeleiding van militairen en coaches. ‘We zijn geen christelijke organisatie, maar we staan hier omdat willen laten zien dat het voldoening geeft om iets te doen voor anderen.’


    Alexander Kievit en Jessica Bakker. ‘Ik wilde mezelf ontdekken.’ - beeld Judith Fokker

    De jongeren moeten over een balk heen springen, en vervolgens onder een volgende balk doorkruipen. Terwijl andere jongeren de balk in hun eentje omhoog moeten houden. ‘Je mag hem tussendoor even laten rusten hoor’, roept de militair naar een meisje dat de balk uit alle macht omhoog probeert te houden.

    Alexander Kievit (21) heeft het programma van MDT gevolgd. ‘Ik wilde mezelf ontdekken, kijken hoe ik op onverwachte situaties reageer. Bijvoorbeeld als je om vijf uur uit je bed wordt getrapt.’ Naast het bivak moeten de jongeren 40 uur vrijwilligerswerk doen in hun eigen buurt. Alexander is daar niet mee gestopt, en werkt nu als vrijwilliger voor Youth For Christ. ‘Dan doe ik iets zinvols voor de maatschappij, naast mijn werk als programmeur.’

    ‘Ik sport normaal eigenlijk niet’, zegt Eline Schenkel (20). ‘Maar mijn zusjes wel, en we wilden onszelf even uitdagen tijdens dit weekend.’ De bootcamp bevalt haar goed. ‘Ik dacht echt een paar keer: ik kan niet meer. Maar als je dan merkt dat je toch nog door kunt, geeft dat echt een goed gevoel.’


    Eline Schenkel kruipt onder een balk door bij de bootcamp. ‘Ik dacht: ik hou het niet meer vol.’ - beeld Judith Fokker

  • 18 mei, 11:51

    Pete Greig kondigt een jaar van gebed aan. ‘Je gaat God ontmoeten in je gebedskamer’

    Op het hoofdterrein spreekt de Britse predikant Pete Greig, oprichter van 24-7 Prayer, een wereldwijde gebedsbeweging. Hij spreekt over de aanwezigheid van God, en doet dat vanuit Exodus 33 vers 1 tot 18. Daarin gaat het over Mozes, die met God spreekt in de ontmoetingstent in de woestijn.

    ‘We zijn geschapen in intieme aanwezigheid met God’, stelt Greig. Hij verwijst daarvoor naar het paradijs, waar God met Adam en Eva sprak. ‘Waar zou Hij met hen over gepraat hebben? Niet over problemen denk ik.’ Volgens Greig gaan onze gebeden te vaak over problemen.

    ‘Je gebedsleven is op zijn best als je voor kleine dingen bidt, niet als je zo nu en dan voor iets groots bidt’, vindt Greig. ‘Als je door de hele dag heen met God praat, heb je een goed gebedsleven.’

    Omdat gebed zo belangrijk is volgens Greig, lanceert 24-7 Prayer dit Pinksterweekend ‘een jaar van non-stop gebed’. ‘Ik ben hier zo enthousiast over. Ik beloof je: je gaat God ontmoeten in je gebedskamer’, spreekt Greig vanaf het podium. ‘Elke kerk in Nederland kan hieraan meedoen. God zal gebeden beantwoorden, en Hij zal zijn Geest vrijzetten. God belooft dat in de Bijbel.’

    Meer zegt Greig nog niet over het jaar van gebed, morgen volgt meer informatie vanaf het hoofdpodium.


    Pete Greig: ‘Als je door de hele dag heen met God praat, heb je een goed gebedsleven’ - beeld Judith Fokker

  • 18 mei, 11:40

    Drukte onderweg naar het festivalterrein

  • 18 mei, 11:10

    Harmen is al meer dan twintig keer op Opwekking geweest

    Voor de een is het dit jaar de eerste keer en voor de ander is het een jaarlijkse traditie. Harmen Quast is bijvoorbeeld al meer dan twintig keer op de Pinksterconferentie geweest, deelt hij op X (voorheen Twitter). 

  • 18 mei, 10:38

    ‘Gods Geest kwam als een walm van liefde over me’

    Het terrein stroomt op zaterdagmorgen steeds voller. Een van de mensen die onderweg is naar de dienst op het hoofdterrein is Myrthe (24). Ze is twee keer eerder op de Pinksterconferentie van stichting Opwekking geweest, maar dit is de eerste keer dat ze er als gelovige is. ‘Ik ben wel christelijk opgevoed, maar mijn ouders waren niet echt een inspiratie. Daarom ging ik verder zoeken. Ik las de Koran en was veel bezig met allerlei spiritualiteit. Ik geloofde wel dat er iets hogers was, maar ik was er niet zeker van dat de christelijke God dat was.’

    Tot ze ongeveer een jaar geleden een bijzondere ervaring heeft. ‘Ik was op mijn kamer aan het bidden, en het was alsof er een walm van liefde over me heen kwam. Ik kan het niet goed uitleggen, maar het was zo’n sterke ervaring. Stel je de liefde van een ouder naar een kind voor, en dat keer honderd.’ Door die ervaring, die ze de weken daarna nog geregeld heeft, komt Myrthe tot geloof.

    Myrthe mist in de spirituele wereld de regels. ‘Er is zo weinig houvast. Ik houd van Gods regels, ze zijn voor onze eigen bestwil.’ Nadat ze tot geloof was gekomen, heeft Myrthe een diep zondebesef gekregen, zegt ze. ‘Ik ben als mens geneigd tot het slechtste. Elke zonde is een poort die opengaat naar de slechte machten. Dat heb ik zelf ervaren toen ik in de spirituele wereld zat. Ik voelde me toen diep ongelukkig.’

    Afgelopen oktober is Myrthe gedoopt. ‘God heeft me echt vrijgemaakt. Ik voel me nu zo blij. En hoe meer ik probeer te leven naar zijn Woord, hoe dichter ik me bij Hem voel.’ Ze was gister ook al op Opwekking. ‘Het is hier zo fijn, ik voelde Gods Geest heel sterk. Het was alsof ik in de hemel was. Ik heb echt zin in de toekomst met Hem.’

    De komende uren wordt de verslaggeving gedaan door Bas Meeuse. Heb je tips of ideeën? Stuur een mailtje naar online@nd.nl.


    Het terrein stroomt langzaam vol. - beeld nd

  • 18 mei, 10:12

    Wisselvallig weer tweede dag Opwekking

    Het weer op de tweede dag van de Pinksterconferentie is wisselvallig volgens Weeronline. In de ochtend blijft het grotendeels droog en is er af en toe wat zon. Vanmiddag is er kans op regen en zelfs onweer. In de avond zal het weer opklaren. 


    beeld weeronline 

  • 18 mei, 07:55

    De hoogtepunten van het programma vandaag

    Op Instagram deelde stichting Opwekking zojuist dit handige overzicht met de hoogtepunten van het programma vandaag:

  • 18 mei, 07:32

    Opwekkingsliederen zingen in het Engels of het Nederlands? Dat is in veel kerken een vraag

    Tijdens deze Pinksterconferentie wordt een nieuwe cd met twaalf gloednieuwe Opwekkingsliederen gepresenteerd. De meeste van deze liederen zijn vertaald uit het Engels of in het Engelse origineel in de Opwekkingsbundel - met inmiddels 895 liederen - opgenomen. 

    In menig kerk vindt zo nu en dan een kleine taalstrijd plaats: zingen we in het Engels of in het Nederlands? En wie stemmen we daarmee tevreden? 

  • 17 mei, 22:04

    Joke Buis geeft eerste ‘gebedsconcert’ op Opwekking

    Terwijl de aanbidding van de openingsdienst aan het afronden is, staan zangeres Joke Buis (43) en haar band achter de schermen klaar voor hun soundcheck. Ze is een beetje gespannen, want ze gaat iets nieuws doen op Opwekking.

    ‘Er is heel veel samenzang op Opwekking’, vertelt ze, ‘maar ik houd ook zo van luisterliedjes waar je niet actief mee hoeft te doen. Door luisterliedjes kun je al reflecterend ook God opzoeken en ervaren.’ 

    Daarom stelde ze afgelopen september aan de organisatie van Opwekking voor een ‘gebedsconcert’ te geven aan de hand van drie levensthema’s. Directeur Ruben Flach was direct enthousiast.

    ‘Ik ga zingen over keuzes maken en daar gaan we ook voor bidden. Een ander thema waar ik over zing is ‘afscheid nemen, het gemis van geliefden.’ En tijdens het gebedsconcert komt ook iets aan bod waar Opwekking nu niet bekend om staat: geloofstwijfel.
    ‘Vrienden van mij hebben afscheid genomen van het geloof, en hoe ga ik daarmee om?’, vertelt Buis. ‘Ik heb zelfs soms ook strijd. Ik wil sterk staan in mijn geloof, maar ik denk tegelijkertijd bij zoveel situaties: ‘God, waarom dóet U er niets aan’.

    Daardoor raak ik makkelijk aan het twijfelen.’ Buis gelooft dat die twijfel er ook mag zijn en ze vindt het waardevol dat ze dit kan delen met andere gelovigen. De gebeden worden door drie personen uit drie generaties uitgesproken.


    Joke Buis zingt tijdens haar ‘gebedsconcert’ ook over geloofstwijfel  - beeld Judith Fokker

  • 17 mei, 21:20

    Eerste dienst over het thema ‘Dichterbij’

    Predikant Chris van Zwol opent de Pinksterconferentie met een preek over het eerste hoofdstuk van Openbaring. ‘Je weet wel dat vreemde boek.’

    Het viel Van Zwol op dat Johannes heftig reageerde tijdens het weerzien met de opgestane Jezus. Hij valt als dood aan Zijn voeten. ‘Blijkbaar is een ontmoeting met Jezus ook na pinksteren confronterend’, zegt Van Zwol. ‘Weten wij dan wel waar we het over hebben als we zeggen dat God dichterbij wil komen?’ 

    Dichterbij is het thema van deze Pinksterconferentie. ‘Als God echt dichterbij komt, kunnen wij dat niet aan. Gods schitterende licht botst met ons leven, onze duisternis.’ Zo ontdekte Van Zwol dat zijn bewijsdrang en controledrang hem in de weg zaten bij de voorbereiding van zijn preek. Hij blokkeerde en een zinnetje van zijn schoonvader bracht hem inzicht: je werkt wel voor God, maar niet met God. ‘Dat was zo waar. Ik werk vaak om mezelf te bewijzen en niet om God te prijzen.’

    Van Zwol drukt de bezoekers op het hart: ‘Misschien kom je hier met het idee een nieuwe start te maken met God, en denk je: alles waarvoor ik me schaam, laat ik achter. Maar ik nodig je uit, om niets achter te houden. Want het beste nieuwe begin dat je dit weekend kunt maken, is dat je juist de dingen naar voren brengt die je verborgen wilt houden. Kom dichterbij.’


    Bezoekers kijken en luisteren buiten mee met de preek van Van Zwol - Judith Fokker

  • 17 mei, 20:15

    Hoofdprogramma van start

    Het is begonnen. De eerste samenkomst op het hoofdterrein, in een afgeladen tent. De eerste hoofdspreker van deze editie van de Pinksterconferentie staat tussen de coulissen te wachten. Het is Nederlands-gereformeerde dominee Chris van Zwol.

    De ‘psalmendominee’ zoals sommige gemeenteleden hem noemden, was zelf nog nooit naar Opwekking geweest. Eerder dit jaar vertelde hij aan het Nederlands Dagblad waarom hij ja zei, toen hij werd gevraagd te komen preken.

  • 17 mei, 19:40

    Glamperen op Opwekking: ‘Hier zitten de rijke stinkerds’

    Bewust gekozen om te gaan glamperen op de Pinksterconferentie? Nee joh, de twee stellen en twee vriendinnen die rond etenstijd voor hun ingerichte tentje zitten, waren gewoon te laat met boeken. Alle kampeerplekken waren voor het einde van de vroegboekkorting uitverkocht. 

    ‘Ik zei tegen mijn man Dick, we kunnen niet naar Opwekking dit jaar’, vertelt Erica (47). ‘En toen zagen we de optie voor een ingerichte tent.’
    Voor 400 euro heb je een tentje met twee opblaasmatrasjes en beddengoed. Voor 525 euro twee losse bedjes, en voor de tent twee strandstoelen op een houten vlonder.

    Beide tenten hebben elektriciteit, iets wat je op de gewone kampeerplekken niet hebt. ‘Daar zijn onze vrienden die wel op tijd waren met boeken heel blij mee’, zegt Dick (50). ‘Ik denk dat hier heel wat telefoons opgeladen gaan worden.’

    Het stel vindt het wel jammer dat ze niet bij hun vrienden kamperen. Maar de ingerichte tent is wel heel ‘relaxt’, zegt Dick. ‘Je pakt je kleren en wat boodschappen in, en je bent klaar.’

    Er zit zo’n tachtig centimeter tussen het vlondertje van Erica en Dick en het stel dat tegenover hen kampeert. ‘Dit is wel heel close’, lacht Erica. ‘Hoe heet je eigenlijk?’ vraagt ze aan haar overbuurman van het weekend. ‘Sibren’, antwoordt hij. Hij en zijn vrouw waren ook te laat voor de kampeerplekken van 80 euro per persoon. 

    ‘Hier zitten de rijke stinkerds, hoorde ik net iemand zeggen die in zijn auto langsreed’, lacht Sibren (29). ‘Nou, het is eerder: hier zitten de slomerds.’ Glamperen hoeft van hem volgend jaar niet per se, maar overnachten wél. Want kamperen maakt het verschil bij de Pinksterconferentie, volgens hem. ‘‘s Avonds en ‘s ochtends is de sfeer hier veel intiemer.’


    Erica en Dick voor hun ingerichte tentje mét elektriciteit. ‘Hier gaan heel wat telefoons opgeladen worden.’  - beeld Judith Fokker

  • 17 mei, 18:30

    Eerste kampeerders staan al te wachten bij de grote tent. ‘Ik doe het al jaren zo’

    Het is nog geen 18.00 uur als de vrienden Willem (31) en Dirk-Jan (31) al staan te wachten bij de grote tent op het hoofdterrein. De eerste samenkomst begint om 19.30 uur, maar de twee willen verzekerd zijn van een goed plekje. 

    Het is een tactiek, vertelt Dirk-Jan. ‘Ik doe het al jaren zo. Ik ben er nu extra vroeg, dan kan ik peilen hoe laat de eersten komen, en dan weet ik wat ik de rest van het weekend moet doen.’ Je moet er de komende dagen nog wel wat tijd bij optellen vanwege de daggasten, legt hij uit. ‘Ik denk dat je dan ruim een kwartier erbij kunt rekenen, als het niet meer is.’ Het beste plekje, volgens hem? ‘Midden voor, niet helemaal vooraan.’


    Willem (31) en Dirk-Jan (31) waren er op tijd bij. - beeld Judith Fokker

  • 17 mei, 17:55

    Dit is de top 10 van de Opwekking Top 100

    De Opwekking Top 100 van Groot Nieuws Radio is bekend. Op nummer 1 staat voor het vijfde jaar op rij ‘Jezus Overwinnaar’ (lied 832). In 2019 was ‘Ik zal er zijn’ (Lied 770) het populairst bij de stemmers.

    De top 10:

    1. Jezus Overwinnaar (832)

    2. Op Die Dag (818)

    3. Tienduizend Redenen (733)

    4. Vul Dit Huis Met Uw Glorie (815)

    5. Ik Zal Er Zijn (770)

    6. Praise (885)

    7. De Goedheid Van God (849)

    8. Zegekroon (764)

    9. Lopen Op Het Water (789)

    10. No Longer Slaves (794)


  • 17 mei, 17:30

    ‘Mooiste weekend van het hele jaar’

    Hoe is de sfeer op het kampeerterrein? Onze verslaggever Annemein Walraven nam vanmiddag een kijkje. ‘Het is super mooi dat we allemaal bij elkaar komen en dat we God mogen aanbidden.’

  • 17 mei, 16:32

    Nieuw dit jaar: prikkelarme ruimtes

    Behoefte om even te ontprikkelen van de duizenden mensen op het terrein? Dit jaar heeft de Pinksterconferentie voor het eerst twee ‘prikkelarme ruimtes’ ingericht. In de ruimte staat slechts een witte tweezitsbank en een houten tafeltje, en voor de deur hangt een donker gordijn. ‘Mijn collega vroeg: moeten we het niet een beetje gezellig maken, met een bloemetje of een poster?’, vertelt een mannelijke vrijwilliger terwijl hij de ruimte laat zien. ‘Maar dat zijn natuurlijk allemaal extra prikkels.’

    De ruimtes zijn te vinden bij het invalidentoilet op het hoofdterrein, in de Special Care-tent. Aan de andere kant is een ruimte waar borstvoeding kan worden gegeven. Niet ideaal met eventuele huilende baby’s, geeft de vrijwilliger toe, maar het is ‘een uitprobeersel’. 

    Elke prikkelarme ruimte mag tegelijkertijd door twee personen gebruikt worden, voor maximaal dertig minuten. Zo krijgen zoveel mogelijk mensen de kans te ontprikkelen gedurende de conferentie, is het idee daarachter. Wie gebruik wil maken van een van de ruimtes, kan zich daarvoor inschrijven bij het Infopunt op het hoofdterrein. 


    In de ‘prikkelarme ruimte’ staat alleen een bank en een bijzettafeltje. - beeld Judith Fokker

  • 17 mei, 15:40

    Wat staat er vanavond op het programma?

    Om 19.30 uur vanavond is de eerste samenkomst op het hoofdterrein. De Nederlands-gereformeerde dominee Chris van Zwol spreekt over het thema: ‘Wees welkom in Mijn aanwezigheid’. Om 22.00 uur is een gebedsconcert onder leiding van Joke Buis en haar band. 

    Op het jongerenterrein spreekt Shelton Telesford vanavond om half acht over ‘Geen afstand’. Christelijke DJ Roberto Rosso treedt om 22.30 uur op. Het tienerprogramma begint iets later, om 20.30 uur, met een samenkomst met Joël Treuren. Na de dienst komen Marc Floor en zijn band een afterparty verzorgen. 

  • 17 mei, 15:18

    Compassion Café is veranderd in Compassion Kerk en Koffie

    Het Compassion Café is een begrip tijdens de Pinksterconferentie. Normaal gesproken kunnen bezoekers in de karakteristieke spiegeltent op het hoofdterrein terecht voor koffie, taart en muziek. Dit jaar is die tent ingeruild voor een wit kerkje en heeft het café een nieuwe naam gekregen: Compassion Kerk & Koffie. 

    De spiegeltent was dit weekend niet leverbaar, vertelt medewerker Heleen Ruiter. De koffie, thee, fris en taart zijn net als anders aanwezig in de tent, die er van binnen nog steeds uitziet als een café. Wel passen er in deze tent een stuk minder mensen. Dat is een nadeel, want vorig jaar zat het café meerdere keren bomvol. Tijdens het concert van zanger Matthijn Buwalda stonden er nog zó veel mensen te wachten, dat Buwalda besloot buiten ook een paar nummers te zingen. 

    ‘Je moet wat’, relativeert medewerker Heleen Ruiter. ‘Maar het valt mee, ik denk dat er zo’n 75 man minder in past. Deze tent is wat langer, de ander was rond. Nu kunnen we de ruimte beter leegmaken, als Matthijn zaterdagavond weer op gaat treden bijvoorbeeld.’ Nieuw dit jaar is het terras voor de tent.


    Het witte kerkje van Compassion Kerk & Koffie. - beeld Judith Fokker

    De organisatie van Compassion heeft getwijfeld om het witte kerkje voor de komende drie jaar vast te leggen, maar uiteindelijk is toch besloten om het eerst een jaartje aan te zien. ‘Eerst kijken of het bevalt. Misschien dat het volgend jaar toch weer het Compassion Café gaat worden.’ 

    De Compassion Kerk & Koffie is het hele weekend open tussen 09.00 en 00.00 uur. Vanavond staat er vanaf 22.00 uur een gospelnight op het programma met Gilbert Thera, Sharon Kips en Dwight Dissels. Compassion is een christelijke organisatie die wereldwijd kinderen de kans geeft op een leven zonder armoede. De opbrengsten van de ‘Kerk & Koffie’ gaan niet naar Compassion zelf, maar naar Opwekking. 

  • 17 mei, 14:33

    Pete Greig spreekt op Opwekking: ‘Eerlijk gezegd had ik te weinig discipline om te bidden’

    Er is nooit een moment geweest dat de Britse predikant Pete Greig ophield met bidden. Zelfs niet toen zijn vrouw chronisch ziek werd en het leek alsof God zweeg. Ook niet toen hij als tiener atheïst werd. ‘Ik vertelde God dat Hij niet bestond, maar ik bleef wel bidden.’ Dit weekeinde spreekt Greig op de Pinksterconferentie van stichting Opwekking.

  • 17 mei, 14:03

    Het kampeerterrein stroomt vol: ‘Het is heel krap allemaal’

    Ook dit jaar is het weer een heel gepuzzel om iedereen van een kampeerplekje te voorzien. Op het kampeerterrein staan lange rijen met auto’s. Rondom de vrijwilligers in oranje hesjes, die de gereserveerde kampeerplekken in de gaten houden, staan mensen druk te zwaaien. ‘Ik ga het zelf wel even uitzoeken’, roept een man gefrustreerd terwijl hij wegloopt. 

    ‘Het is heel krap allemaal’, vertelt Martin Lingstuyl vanuit de auto. Ondanks dat het gezin al twintig minuten in de rij staat op veld C, is de sfeer goed. ‘We hebben er veel zin in. We gaan bijna elk jaar, met vrienden.’ Zoontje Ben (12) die naast zijn vader zit, knikt enthousiast. Voor hem is de sing-in op zondagmiddag het hoogtepunt van Opwekking. ‘En ik doe elk jaar een ruilspel. Dan neem je iets mee, en ga je dat ruilen voor iets beters. De vorige keer had ik een zak chips, en een knuffel van het Leger des Heils.’ 

    De komende uren wordt de verslaggeving gedaan door Christa van Norel. Heb je tips of ideeën? Stuur een mailtje naar online@nd.nl.


    Vrijwilligers wijzen de bezoekers naar de nog vrije kampeerplekken. - beeld Judith Fokker

  • 17 mei, 13:24

    Wolken, zon en regen; een wisselvallig weekend

    Het lijkt een wisselvallig weekend te worden voor de bezoekers van de Pinksterconferentie. Weeronline verwacht de komende dagen in Biddinghuizen ‘vrij wisselvallig weer met bijna dagelijks kans op regen- of onweersbuien’. 


     beeld weeronline

  • 17 mei, 11:24

    SGP wilde naar Opwekking, maar blaast plannen af

    Het zou een primeur zijn voor de SGP: aanwezig zijn op de Opwekkingsconferentie in Biddinghuizen. Begin deze week meldde de partij dat er voor het eerst een SGP-stand zou zijn op de christelijke conferentie tijdens het Pinksterweekend. Maar na veel kritiek uit de achterban wordt dat besluit ingetrokken, meldt woordvoerder Peter Smit.

    De partij kreeg veel kritische reacties op haar aanwezigheid bij Opwekking uit de overwegend reformatorische achterban. Dat heeft volgens Smit geleid tot een heroverweging. 

    ‘We vinden het belangrijk om samenbindend te zijn, en we merken uit de reacties dat we er goed aan doen om andere manieren te zoeken om zo veel mogelijk christelijke kiezers te bereiken’, zegt Smit. Vanouds trekt de Opwekkingsconferentie voornamelijk een evangelisch publiek en weinig reformatorische bezoekers, de primaire doelgroep van de SGP. 

    De SGP voert intensief campagne voor de Europese verkiezingen in juni, voor het eerst in veertig jaar zonder de ChristenUnie. Waar de partijen bij de vorige verkiezingen samen twee zetels haalden, is het nu voor beiden niet zeker of ze genoeg stemmen krijgen om één zetel in het Europees Parlement te bemachtigen. 

    De SGP-lijsttrekker in Europa, Bert-Jan Ruissen, zou op Tweede Pinksterdag te vinden zijn op Opwekking. Dat gaat nu niet door. Op zondag zou de stand van de SGP onbemand zijn. 

  • 17 mei, 08:26

    De opbouw van Opwekking in vijf foto’s

    Fotograaf Judith Fokker maakt dit jaar voor het ND foto’s op Opwekking. Vijf foto’s die zij maakte tijdens de opbouw van het grootste christelijke evenement van Nederland. 


    Vrijwilligers leggen de laatste hand aan een van de toegangspoorten. - beeld Judith Fokker


    De grote tent, waar de belangrijkste samenkomsten plaatsvinden, telt ruim 10.000 stoelen. - beeld Judith Fokker


    Ook aan vertier voor de kinderen is gedacht. - beeld Judith Fokker


    Ook dit jaar hangt de organisatie verschillende Israël-vlaggen op. - beeld Judith Fokker


    Vrijwilligers richten het hoofdterrein in. - beeld Judith Fokker

  • 17 mei, 08:18

    Wie staat er bovenaan de Opwekking Top 100?

    Een weinig verrassende winnaar: de nummer 1 van de Opwekking Top 100 is voor de vijfde keer op rij ‘Jezus Overwinnaar’ (lied 832). De hele lijst - samengesteld op basis van stemmen - is vandaag te beluisteren op Groot Nieuws Radio. Om zes uur is de hele lijst in te zien op de website van het radiostation.

    Eerdere lijstaanvoerders waren Opwekkingsliederen zoals ‘Ik Zal Er Zijn’ (Lied 770), ‘Lopen Op Het Water’ (Lied 789) en ‘Zegekroon’ (Lied 764).


  • 16 mei, 17:00

    Spreker Godwin Arhin ziet dat Opwekking steeds diverser wordt

    ‘We komen voor het eerst naar Opwekking dit jaar, omdat jij er spreekt’, hoort hoofdspreker Godwin Arhin van christenen van kleur. Vaak hadden ze er nog nooit van gehoord. Opwekking wordt steeds diverser, ziet hij. ‘Heel christelijk Nederland zou moeten weten dat het bestaat.’

  • 16 mei, 16:55

    Opbouw in volle gang

    Honderden vrijwilligers helpen al sinds Hemelvaart mee aan de opbouw van het festival. Er wordt aan de laatste dingen gewerkt, denk aan het inrichten van het kampeerterrein, het aansluiten van de douches en het plaatsen van de stoelen in de grote tent. 


    Vrijwilligers zetten de puntjes op de i voor de opbouw van het festival - beeld Hilda vanden Burgt

  • 16 mei, 16:46

    Dagkaarten bijna uitverkocht

    Opwekking gaat bijna van start, maar de kaartjes vliegen nog steeds over de toonbank. Oplichters hebben het gemunt op christenen die nog een ticket proberen te vinden. ‘Je verwacht het niet bij een christelijk festival’.

  • 16 mei, 16:38

    Opwekking 2024: alles wat je moet weten over de Pinksterconferentie

    Ben je benieuwd naar de Opwekkingsconferentie 2024? Bekijk hier wanneer Opwekking weer wordt gehouden en wat je van het festival kunt verwachten als bezoeker.

  • 16 mei, 16:30

    Liveblog geopend

    Welkom in dit liveblog. Hier houden we je de komende dagen op de hoogte van alles wat er gebeurt rond de Pinksterconferentie van stichting Opwekking.  

     Jafeth Bekx (