Luister naar

Amerikaans gas is niet per se aantrekklijk

Nieuws
Moeten NAVO-landen overstappen op Amerikaans gas? Dat wil president Trump graag, maar zich daarop vastleggen is voor de afnemende landen niet zonder meer aantrekkelijk.
Peter de Waard
maandag 16 juli 2018 om 03:00

Als het aan president Donald Trump ligt, moet de Nederlandse regering als de bliksem Groningen weer laten beven of heel Flevoland volplempen met zonneparken en windmolens. Anders dreigt Nederland net als Duitsland economisch een Russische vazalstaat te worden.

Trump gaf vorige week bondskanselier Angela Merkel een veeg uit de pan. ‘Duitsland is, waar het ons om te doen is, een gevangene van Rusland, omdat het zo veel van zijn energie uit Rusland haalt. Wij moeten Duitsland beschermen, maar zij kopen hun energie daar.’ Merkel antwoordde koeltjes dat Duitsland een soeverein land is dat zijn eigen besluiten kan nemen.

Premier Rutte viel haar meteen bij. Nu de gaswinning in Groningen moet worden gestopt, zal ook Nederland gedoemd zijn in het gasbondgenootschap – een soort Warschaupact voor energie – terecht te komen.

afhankelijk van deviezen

Rusland is ook een ideale gasexporteur. Het heeft niet alleen enorme reserves. Het heeft ook een pijpleiding naar West-Europa, terwijl een tweede – de Nord Stream 2 – wordt aangelegd. Rusland levert het gas goedkoop, omdat het voor zijn deviezen afhankelijk is van olie en gas. Inmiddels verkoopt het al zo’n 180 miljard kubieke meter gas aan de NAVO-landen in Europa, waarvan 70 à 75 miljard kubieke meter aan Duitsland. Dat is weliswaar nog geen 60 à 70 procent van de gasbehoefte van Duitsland, zoals Trump met zijn gevoel voor overdrijving zei, maar inmiddels wel 40 procent. En dat loopt jaarlijks met 10 à 20 procent op.

gevaarlijker en vuiler

Reden is dat Duitsland niet meer wil stoken op kernenergie (veel gevaarlijker) en kolen (veel vervuilender). En wind en zon kunen dat hiaat nog niet opvullen.

Daarnaast is Nederland aan het wegvallen als exporteur van gas, zodat voor de Duitsers naast Noorwegen alleen Rusland in de directe omgeving overblijft. Nederland is zelf al lang importeur van Russisch gas geworden. Inmiddels komt 9 miljard kubieke meter gas uit Rusland (op een totaalverbruik van 36 miljard) hier binnen, waarvan echter een groot deel wordt doorgevoerd naar Groot-Brittannië.

Dat Trump zich aan deze gasdeals ergert, zal te maken hebben met zijn verborgen agenda. Hij is bijna desperaat in zijn pogingen het enorme handelstekort van de VS te elimineren. Enerzijds doet hij dat door de invoer te verminderen (met importheffingen die hij per kerende post heeft teruggekregen) en anderzijds wil hij de export opvoeren. Daarbij zet hij in op schaliegas of -olie, waarvan de Verenigde Staten nu al veel meer produceert dan voor de binnenlandse behoefte nodig is.

prijsexplosie

Hij vindt dat Europa zijn schaliegas moet afnemen in plaats van het Russische aardgas. Maar niemand in Europa zal zich daarop willen vastleggen. Vrijwel zeker zal dan de prijs van Amerikaanse schalie exploderen. Daarnaast zal het in vloeibare vorm via tankers naar Europa moeten worden vervoerd en hier in lng-installaties (vloeibaar aardgas) geschikt voor de markt moeten worden gemaakt.

Dat is misschien politiek wenselijk, maar commercieel veel te riskant. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.