Luister naar

Pak prestatiedruk jongeren aan

Nieuws
Driekwart van de jongeren ervaart prestatiedruk. Een maatschappelijke dienstplicht zoals de ChristenUnie bepleit, is daarom geen goed idee.
Arie Barendrecht was voorzitter van Perspectief de jongerenorganisatie vanChristenUnie
maandag 16 juli 2018 om 03:00
In 2014 gaf 78 procent van de ondervraagde jongeren al aan de prestatiedruk als hoog te ervaren. En dat is daarna niet minder geworden.
In 2014 gaf 78 procent van de ondervraagde jongeren al aan de prestatiedruk als hoog te ervaren. En dat is daarna niet minder geworden. istock

Afgelopen week presenteerde de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) een studie over de prestatiedruk die jongeren ervaren. Dat is niet vreemd. In 2014 gaf 78 procent van de ondervraagde jongeren al aan de prestatiedruk als hoog te ervaren. En dat is daarna niet minder geworden.

In de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen voerde de ChristenUnie een pleidooi voor de ‘maatschappelijke dienstplicht’. Het bevreemdde mij wel dat partijleider Gert-Jan Segers vorige week op Twitter meldde dat de maatschappelijk dienstplicht niet meer bestaat. Feitelijk klopt dit. Inmiddels heeft de ChristenUnie haar standpunt aangepast naar ‘maatschappelijke diensttijd’. Maar op de website van de partij wordt nog steeds vermeld dat zij deze – verplicht – wilt invoeren.

De ChristenUnie wil een samenleving waar naar elkaar wordt omgezien. Volgens het standpuntenoverzicht ontwikkelen jongeren met de maatschappelijke diensttijd ‘hun sociale competenties, actief burgerschap en een houding van dienstbaarheid’. Hiermee wil de ChristenUnie de aandacht verleggen van individuele zelfontplooiing naar de vraag hoe een jongere van betekenis kan zijn voor de maatschappij. Een mooie gedachte. Maar de praktijk is heel anders.

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving stelt in zijn studie onder de titel ‘Over bezorgd. Maatschappelijke verwachtingen en mentale druk onder jongvolwassenen.’ dat het functioneren van jongeren al van jongs af aan wordt afgemeten aan eenzijdige maatstaven. Juist in fases waarin jongeren zich vrij zouden moeten kunnen ontwikkelen, is er sprake van een maatschappelijke mismatch. Kom je in de problemen? Dan word je aangeraden een cursus mindfulness te doen of een bezoek te brengen aan de psycholoog. Je zou maar eens niet voldoen aan al die verwachtingen ...

Is de maatschappelijke diensttijd dan de periode waarin jongeren zich kunnen ontwikkelen tot de persoon die zij willen zijn in deze onstuimige tijd? Ik geloof het niet. Door het kabinet is vastgelegd dat de maatschappelijke diensttijd vrijwillig is. Toch wordt wel aangegeven dat bij een sollicitatie bij de overheid of het bedrijfsleven zo’n maatschappelijke diensttijd wel een pre is. Ziet u de mismatch? In de geboden vrijwilligheid zit de verplichting verborgen.

De 100 miljoen euro die het kabinet wil uitgeven aan de maatschappelijke diensttijd, kan dus veel beter besteed worden. Het is een mooi bedrag om een start te maken met het aanpakken van prestatiedruk! De beleidsmakers, werkgevers en onderwijsinstellingen zijn volgens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving aan zet.

De ChristenUnie stelt dat hij een ­samenleving voorstaat waar naar ­elkaar wordt omgekeken. Ik ben benieuwd hoe de ChristenUnie omkijkt naar jongeren. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.