Luister naar

Topinkomens stijgen sneller, loonkloof groeit

Nieuws
De topinkomens in Nederland, die zich de afgelopen jaren gematigd ontwikkelden, stijgen weer sneller. Ook de loonkloof tussen de top en de werkvloer loopt op, met Unilever als koploper.
Wilco Dekker redactie vk
maandag 16 juli 2018 om 03:00

Amsterdam

Bij de Nederlands-Britse multinational verdiende topman Paul Polman vorig jaar 287 keer meer dan de gemiddelde werknemer, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de top van 111 toonaangevende bedrijven en instellingen. Uit dit jaarlijkse onderzoek blijkt dat de beloning van de hoogste bazen vorig jaar in doorsnee met 4,2 procent toenam, van 757.000 naar 789.000 euro. De groei komt vooral door de bonussen, die door de vaak florissante gang van zaken met ruim 10 procent stegen. Volgens het CBS namen de cao-lonen in het bedrijfsleven vorig jaar met 1,6 procent toe.

Gemiddeld verdiende een bestuursvoorzitter bij de onderzochte bedrijven vorig jaar ruim 1,65 miljoen euro, bijna 4 procent meer dan in 2016. Nancy McKinstry was wederom de best betaalde bestuursvoorzitter. De Amerikaanse topvrouw van informatieconcern Wolters Kluwer ontving vorig jaar 14,5 miljoen euro aan basissalaris, bonus, pensioen, onkosten en aandelenwinsten. In 2016 verdiende ze nog 15,6 miljoen, omdat haar aandelen toen meer waard waren.

tweede

McKinstry wordt gevolgd door Unilever-topman Paul Polman. Zijn beloning nam met bijna een derde toe, tot 11,7 miljoen euro, vooral doordat de waarde van het aandelenpakket van Polman bijna verdubbelde. Ook Erik Engstrom van uitgever RELX (voorheen Reed Elsevier) en Jean-François van Boxmeer van bierbrouwer Heineken verdienden vorig jaar meer dan 10 miljoen euro.

Unilever voert door de gestegen beloning van Polman de lijst van bedrijven met de grootste loonkloof aan. De topman verdiende, zo blijkt uit het Volkskrant-onderzoek, 287 keer meer dan het gemiddelde van de werknemers van Unilever. Dat is de totale beloning van Polman afgezet tegen de gemiddelde loonkosten van een Unilever-werknemer. Dat gat tussen top en werkvloer is deels verklaarbaar. Unilever heeft als multinational relatief veel goedkope werknemers, in onder meer Azië en Afrika. Voor bedrijven die vooral in Nederland of Europa werken, geldt dat niet. De loonkloof bij Unilever gaat dit jaar normaal gesproken verder oplopen. De multinational, die het hoofdkantoor in Rotterdam wil vestigen, gaat de beloning van Polman verhogen, tot maximaal 13,7 miljoen euro. Grote Britse en Nederlandse beleggers vonden die loonsprong te gortig, maar ze konden het niet tegenhouden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.