Afgelopen weekend blies Klimax 25 kaarsjes uit.© Wout Van Den Eede

Klimax viert 25 jaar, en domineert skyline van Breendonk: “Ooit hebben we zelf onze muur gebouwd met team van vrijwilligers”

Breendonk -

Klimax vierde afgelopen weekend haar 25-jarige bestaan. Bekend om de grote buitenmuur zorgt Klimax (Puurs-Sint-Amands) voor een skyline in Breendonk en brengt het klimmers van over heel Vlaanderen en daarbuiten op de been. Voorzitter Wim Beatse fietst door de geschiedenis van zijn club en haar klimmuur.

Wout Van Den Eede

BVKB, de club achter Klimax, bestaat als sinds 1977. Toch is het voornamelijk de bouw van de grote indoorzaal die Klimax op de kaart heeft gezet, met in haar kielzog de gigantisch outdoor-muur. Afgelopen weekend vierden intussen 1.700 BVKB-leden de verjaardag. Met een wedstrijd speed climbing, de X-games, lekker eten en drinken en een knalfuif.

Het was koppen lopen op de terreinen van Klimax afgelopen weekend.© rr

Op de terreinen van Klimax is er een hoekje gewijd aan de mooie geschiedenis van de club en de muur. Voorzitter Wim Beatse haalt er herinneringen op. “In 1997 is BVKB gaan samenzitten met de gemeente Puurs voor de bouw van een indoor klimmuur. Daar ligt de kiem van Klimax.”

“Als club droegen wij topsport altijd hoog in het vaandel. Met Klimax konden we grotere organisaties en wedstrijden aan. We zijn meteen begonnen met het houden van wedstrijden voor de wereldbeker, in het begin met gratis toegang”

Wim Beatse

Voorzitter

De zaal werd volledig door vrijwilligers gebouwd. “Plaat per plaat werd de indoorzaal in elkaar gestoken”, legt Wim uit. “Twee jaar lang is daar heel veel tijd ingestoken. Op 1 mei 1999 is Klimax dan officieel ingehuldigd.” De opening van de zaal betekende het begin van een nieuw elan voor de BVKB. “Als club hebben wij topsport altijd hoog in het vaandel gedragen. Met Klimax konden we grotere organisaties en wedstrijden aan. We zijn toen meteen begonnen met het houden van wedstrijden voor de wereldbeker, bijvoorbeeld. Die evenementen hielden we met gratis toegang, vandaag is dat spijtig genoeg niet meer betaalbaar voor een club.”

Leden van BVKB experimenteren met houten panelen voor de Klimax-zaal eind jaren 90.© Wout Van Den Eede

Een affiche van een wereldbekerwedstrijd uit 2009. Toen nog volledig gratis toegankelijk.© Wout Van Den Eede

Maar eerst even terug naar de jaren 2000. In 2007 werd de kenmerkende buitenmuur gebouwd die je al van ver kan zien wanneer je Breendonk binnen rijdt. “Die staat er intussen ook al een tijdje. Vorig jaar kreeg de buitenmuur een likje verf na vijftien jaar weer en wind te hebben doorstaan, een broodnodige ingreep om de platen te vrijwaren voor veroudering zodat ook deze prachtige hal nog verschillende jaren kan schitteren.”

In de Benelux en zelfs in Europa is de buitenmuur van Klimax van een zeer unieke klasse. “Er zijn maar weinig muren waar je helemaal horizontaal kan gaan hangen. Enkel in echte klimlanden als Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland vind je grotere constructies”, vertelt Wim. “Hoe dan ook krijgen we hier wel regelmatig internationale klimmers over de vloer. Intussen vinden hier geen wereldbekermanches meer plaats, toch staat de reputatie van Klimax nog steeds buiten kijf.”

© Wout Van Den Eede

De Boulder-zaal bij Klimax.© Wout Van Den Eede

Een laatste ontwikkeling in het aanbod van Klimax is de boulderzaal. Bouldering is een vorm van klimmen zonder touw. De maximale klimhoogte is laag genoeg (3 tot 4 meter hoog) om een zachte val te garanderen. “Die boulder-zaal hebben we samen met de gemeente ingericht en is enorm populair”, zegt Wim. “Het is in feite een moderne vorm van fitnessen, je kan op een leuke manier aan krachttraining doen.”

De toekomst van Klimax ziet er goed uit. “We zijn ooit begonnen met een honderdtal leden en zitten nu aan 1.700. Onze leden komen trouwens van over heel Vlaanderen. We zijn als club ook trots dat we alles hier kunnen blijven laten draaien met een team van vrijwilligers.”

Sfeerbeelden van de eerste wereldbekerwedstrijden in Klimax.© Wout Van Den Eede