Direct naar artikelinhoud
Madonna 60

Fortress covert ‘Jump’ van Madonna

Fortress bestaat uit Anke Verslype, Ruben Den Brok en Hanne Torfs.Beeld Eric de Mildt

Om de zestigste verjaardag van Queen of Pop te vieren, vroegen we aan vier Belgische bands om een Madonna-cover te maken. Synthpoptrio Fortress koos voor ‘Jump’.

“Kom binnen!” We worden hartelijk verwelkomd door Ruben Den Brok, de enige man in Fortress. “Ik was net een broodje kaas aan het maken. Wil je er ook één?” De boterham blijkt uiteindelijk een pak makkelijker verteerbaar dan het idee dat het trio zopas een Madonna-cover heeft ingeblikt: “Werkelijk nóóit gedacht dat we dat ooit zouden doen”, zegt drummer Anke Verslype.

The feeling is mutual, zo blijkt. Ook Hanne Torfs, frontvrouw van het synthpoptrio en daarnaast ook toetsenist bij School Is Cool, had het zich nooit kunnen voorstellen. “Tijdens mijn tienerjaren luisterde ik af en toe naar het album Confessions on a Dance Floor (2005), maar verder was het al hardrock wat de klok sloeg. Ik zou je echt gek verklaard hebben, mocht je toen tegen mij gezegd hebben dat ik ooit Madonna zou coveren.”

'Werkelijk nooit gedacht dat we ooit een Madonna-cover zouden inblikken'
Anke VerslypeFortress

Spotify

Erg lang moesten de leden van Fortress nochtans niet zoeken naar een geschikte song. “Het nummer ‘Jump’ ligt heel sterk in de lijn van onze elektronische, broeierige synthesizerstijl”, vertelt Den Brok. “Maar we hoorden nog genoeg elementen waar we onze eigen draai aan konden geven. Als je een nummer covert, moet je je de vraag stellen: hoe zou ik dit nummer vanuit mijn muzikale achtergrond opbouwen?”

"Het nummer heeft op zich al een goede beat,” gaat Den Brok verder, “en het is ook erg catchy. Het is een sterk melodisch nummer met een heldere zanglijn.” Maar een diepgaande band met Madonna hebben de leden van Fortress dus verder niet, wat Den Brok overigens geen groot probleem vindt. “Je mag nooit een té grote fan van een nummer zijn. Anders dreig je te dicht bij het origineel te blijven.”

Toto

‘Jump’ werd geschreven en geproducet door Madonna, haar schoonbroer Joe Henry en Stuart Price (Thin White Duke), maar de beats klinken in de versie van Fortress merkelijk meer dansbaar en opzwepend. Dit is trouwens het eerste nummer van de band waar ze de akoestische drums van Verslype gekoppeld hebben aan elektronica. Torfs: “De impact van die pure drums op die elektronische sound: heerlijk!”

Covers maken vindt Torfs best plezierig: “Het verloopt sowieso vlotter dan een nieuw nummer schrijven. De vorm is er al, maar de invulling is nog altijd aan jou.”

Anke Verslype, Ruben Den Brok, Hanne Torfs.Beeld Eric de Mildt

Wat ze nog ooit willen coveren? “‘Africa’ van Toto”, antwoordt Den Brok voor we onze vraag kunnen afmaken. Maar terwijl Verslype en Torfs in koor opwellen van enthousiasme, bedenkt Verslype zich plots. “Het lijkt me héél gevaarlijk om zo’n bekend nummer te coveren - vooral omdat er zoveel mensen verliefd op zijn.” Torfs en Den Brok stemmen akkoord. “Misschien behoort die wel tot de categorie ‘niet aankomen’”, zegt Torfs.