Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Helpers mag Van Avermaet zelf kiezen, de kleur niet: "Zolang ze mijn rekeningen betalen, vind ik het goed"

Greg Van Avermaet en Jim Ochowicz delen hun toekomstplannen mee tijdens de rustdag van de Tour in Aix-les-Bains.Beeld Photo News

Greg Van Avermaet heeft de deal van zijn leven gesloten bij het nieuwe CCC-wielerteam. Financieel top, sportief nog interessanter: de olympische kampioen wordt de enige kopman en mag mee zijn ploegmaats voor de klassiekers kiezen.

Hoeveel Greg Van Avermaet (33) gaat verdienen bij de nieuwe CCC-ploeg blijft geheim, zelfs de duur van zijn contract is niet bekend. Dat is traditie bij Jim Ochowicz, de oude en de nieuwe baas van Van Avermaet. "Ik kan alleen bevestigen dat het om meerdere jaren gaat", zegt de Amerikaan.

Hoe de nieuwe ploeg zal heten, is ook niet duidelijk. De enige zekerheid is dat de naam CCC in de titel zal staan. "De deal is pas zaterdagnacht afgerond", legt Ochowicz uit. "Er moet nog heel wat geregeld worden."

Wat we wel weten, is dat Van Avermaet de grote kopman van de ploeg wordt. "Hij wordt de ster van ons team vanaf 2019", zegt Ochowicz. "Van Avermaet is de enige die me de voorbije maanden niet voor een deadline heeft gesteld. Ik neem het de andere renners niet kwalijk dat ze dat wel gedaan hebben, want zo werkt het, maar het gevolg is wel dat we met deze ploeg een heel andere richting inslaan. Hoogtestages en verkenningen zullen we nog amper doen, de klassiekers zijn onze prioriteit. Daarnaast mikken we op rittenwedstrijden van een week."

'Van Avermaet is de enige die me de voorbije maanden niet voor een deadline heeft gesteld. Het gevolg is dat we met deze ploeg een heel andere richting inslaan'
Jim Ochowicz

Ambities voor de grote rondes worden in de koelkast geschoven. Omdat Richie Porte niet blijft, heeft de ploeg geen klassementsrenner meer en Ochowicz ziet geen valabele vervanger op de markt. "Op termijn zullen we opnieuw investeren in een ronderenner, maar we gaan niet te veel tegelijk doen. We nemen de tijd om te groeien, zoals we dat met BMC ook gedaan hebben."

Nog maar drie renners

De klassiekers dus. Door loyaal te zijn aan zijn werkgever slaat de olympische kampioen de slag van zijn leven. "Toen ik twee jaar geleden mijn contract verlengde bij BMC was dat niet aan de beste voorwaarden", vertelt Van Avermaet. "Nu wordt dat gecompenseerd. Financieel en sportief kom ik hier heel sterk uit. Dat de ploeg min of meer rond mij gebouwd wordt, is een unieke kans.

"Het is een opluchting dat ik eindelijk zekerheid heb over mijn toekomst. Ja, ik heb me zorgen gemaakt, ook al had ik andere opties. Het was ook mijn eigen keuze om zo lang te wachten: ik voel me goed bij deze ploeg en vind het mijn verantwoordelijkheid om het team bij elkaar te houden."

Op dit moment heeft de nieuwe ploeg nog maar drie renners: Van Avermaet, zijn trouwe luitenant Michael Schär en onze jonge landgenoot Nathan Van Hooydonck. De komende dagen en weken zullen daar namen bij komen. De ploeg probeert alvast Stefan Küng te overtuigen. "Ik hoop dat Alessandro De Marchi ook blijft", zegt Van Avermaet.

'Toen ik twee jaar geleden mijn contract verlengde bij BMC was dat niet aan de beste voorwaarden. Nu wordt dat gecompenseerd'

De mening van onze landgenoot is belangrijk. Hij heeft de belofte gekregen dat hij mee kan bepalen hoe de ploeg eruitziet, en dan vooral de klassieke kern. "Het is niet dat ik zomaar een lijstje moet doorgeven, maar mijn mening wordt wel gevraagd. De ploeg zal in samenspraak samengesteld worden. Maar het allerbelangrijkste blijft hoe ik zelf presteer. Ik ben nog zeer gemotiveerd."

Ochowicz zegt dat drie vierde van de huidige BMC-kern (renners+personeel) bij de nieuwe ploeg kan blijven. Dat is een optimistische schatting, want nogal wat renners hebben niet gewacht tot er een nieuwe sponsor was en zijn al weg. Ploegleider Valerio Piva laat weten dat hij zeker aan boord blijft. Bij CCC kan een vierde van de mensen mee instappen. Het zou om zes renners gaan, ook ploegleider Piotr Wadecki is een zekerheid. Daarnaast zullen een reeks nieuwe gezichten aangetrokken worden - Guillaume Van Keirsbulck is nadrukkelijk in beeld.

Oranje outfits

Het enige wat Van Avermaet niet zo leuk vindt, is de kleur van zijn nieuwe truitje: oranje, de kleur van schoenenfabrikant CCC. "Dat is niet meteen mijn lievelingskleur, maar zolang ze mijn rekeningen betalen, vind ik het goed", lacht hij. "Ik vind het ook jammer dat de BMC-fietsen verdwijnen."

Een nieuwe fietsenconstructeur is er nog niet. Er is ook nog ruimte voor een cosponsor. Van de huidige nevensponsors stapt horlogemaker TAG Heuer mee in het project, IT-bedrijf Sophos bekijkt de zaak nog even.