De afgelopen nacht werden verschillende handelszaken in Gent gevandaliseerd
Foto: VRT NWS

Samenscholingsverbod in Gent om incidenten tussen Turkse en Koerdische gemeenschap te voorkomen  

Gent voert een samenscholingsverbod in op 7 plaatsen in de stad. De voorbije nachten zijn 3 Koerdische handelszaken aangevallen in Gent. De politie onderzoekt of Turkse groepen erachter zitten. De stad roept op om de rust te doen terugkeren. 

Vanaf donderdagavond 21 uur geldt op verschillende plaatsen in Gent een samenscholingsverbod. Het betekent dat er geen groepen van meer dan 9 mensen mogen samenkomen. De politie zal het verbod controleren en ook systematische identiteitscontroles doen. 

"De politie blijft sterk aanwezig op het terrein. We tolereren niet dat jongeren het heft in eigen handen nemen en vernielingen aanrichten. Voor alle feiten wordt een gerechtelijk onderzoek opgestart", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). 

Huisbezoeken bij jonge heethoofden

Het verbod geldt op locaties waar eerder al heethoofden verzamelden die feiten zouden willen plegen. In de nacht van woensdag op donderdag zijn daar 22 mensen opgepakt omdat ze slechte bedoelingen hadden. 

"De helft van de mensen die toen door de politie is meegenomen, was minderjarig. De ouders kunnen een huisbezoek verwachten. We roepen op tot kalmte, de meeste mensen zijn echt van goede wil. We zetten nu alles op alles om verdere escalatie te vermijden."

Hier geldt het tijdelijke samenscholingsverbod:

  • Jozef II-straat
  • El Paso-park (in de wijk Rabot)
  • Bevrijdingslaan
  • Van Ryhovelaan
  • Meulestedesteenweg
  • Sleepstraat
  • Dok Noord

Het samenscholingsverbod geldt tot 5 uur 's ochtends. "De maatregel zal van kracht blijven zolang het nodig is", stelt de burgemeester. Er is ook bijkomend overleg met de gemeenschappen om de gemoederen te bedaren.

Het verbod is heel gericht op bepaalde locaties. "Er circuleren doelwitten en namen op sociale media. Het doet denken aan barre tijden", zegt De Clercq. VRT NWS zag een lijst waar een 10-tal Koerdische handelszaken in verschillende wijken met naam genoemd worden. 

Al enkele dagen spanningen in België

In Gent is het al sinds eind vorige week onrustig. Toen was er een pre-islamitisch lentefeest waarop Koerdische PKK-vlaggen te zien waren. Het kwam bijna tot incidenten met Turkse jongeren. 

De viering van hetzelfde feest mondde in Limburg het afgelopen weekend uit in provocaties en zware rellen waarbij ook verschillende gewonden vielen. 

Maandag was er dan een Koerdische betoging in Brussel die uit de hand liep. 2 Turkse tieners uit Gent kregen klappen, ze waren er toevallig op schooluitstap.

Een groep van een 50-tal Turkse jongeren trok die avond met een proteststoet tegen PKK door Gent, onder meer langs het stadhuis. De sfeer was grimmig, maar alles verliep toen rustig. 

Dinsdagnacht liep het toch uit de hand. Een café in de Brugse Poort werd er aangevallen door een groep gemaskerde mannen.

De politie zette extra mensen in. Dat kon niet verhinderen dat heethoofden vernielingen aanrichtten aan 2 andere Koerdische zaken. 

"Inmenging van ver buiten Gent"

De Koerdische PKK wordt door de EU beschouwd als een terreurorganisatie. Er wordt vermoed dat ultranationalistische Turkse jongeren van de 'Grijze Wolven' achter de incidenten zitten. De beweging is gelinkt aan de partij van de Turkse president Erdogan. Er zijn al jaren spanningen tussen beide bewegingen, in Turkije en daarbuiten. 

"De Turkse en de Koerdische gemeenschap leven hier al jaren samen, er zijn zelden incidenten. Het is heel erg duidelijk dat dit conflict wordt aangevuurd van ver buiten Gent. Er is een escalatie aan de gang die absoluut moet stoppen", besluit De Clercq. 

Meest gelezen