Griekse ambtenaren staken tegen besparingen

© AFP

© AP

© AP

© AFP

© AP

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Griekse overheidssector staakt woensdag tegen de besparingen. Het gaat om de eerste staking sinds het land in augustus het laatste steunprogramma van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verliet. Woensdagvoormiddag trok een betoging door de straten van Athene.

adm

Overheidsvakbond Adedy, die ongeveer een half miljoen ambtenaren vertegenwoordigt, eist dat de belastingverhogingen en het snijden in salarissen en pensioenen teruggedraaid wordt. Volgens Adedy werden de salarissen met 40 procent verlaagd, in de pensioenen werd er met 7 tot 35 procent geknipt. Dat gebeurde in de acht jaar dat Griekenland onder curatele stond.

Deze mobilisatie komt er aan de vooravond van een vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. Athene wacht op het groene licht van die vergadering om een nieuwe verlaging van salarissen en pensioenen te annuleren. Die verlaging zou op 1 januari ingaan, maar Griekenland hoopt de andere landen ervan te overtuigen hiervan af te zien.

Sinds half augustus staat het land opnieuw volledig zelf in voor zijn financiering, na jaren van diepe crisis en drie hulpprogramma’s. De eurolanden blijven intussen dus wel een oogje in het zeil houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen