Als eindwerk leverde ‘Sorry voor Alles’ hem ‘maar’ een 14/20 op, Kamiel De Bruyne won er wel een Emmy mee

© REUTERS

En of hij er extatisch om was. ‘Sorry voor Alles’-bedenker Kamiel De Bruyne (25) sprong bij zijn Emmy-winst een gat in de lucht zo hoog dat hij zijn speech vergat. Even later vond hij zijn woorden terug op Twitter en herinnerde hij de jury die zijn masterproef beoordeelde fijntjes aan hun score destijds. “Die 14 op 20, weten jullie dat nog?” Zijn ex-docenten kunnen erom lachen. “Kamiel geeft ons vandaag ongelijk.”

Dennis Van Goethem

Wat begon als idee voor een masterproef is geëindigd met ’s werelds grootste televisieprijs. Sorry Voor Alles, het kijkcijferkanon van Eén, werd in New York bekroond met de International Emmy voor ‘non-scripted entertainment’ en is na Benidorm Bastards (2011) en Wat Als? (2014) de derde Belgische productie die zo’n beeldje mee naar huis neemt. Wereldtop, dus.

Sorry Voor Alles volgt iedere aflevering een onbekende Vlaming een maand lang met verborgen camera’s en manipuleert hun levens op de gekste manieren. Uit de verrassing bij de VRT-delegatie leek het wel alsof ze in hun eigen programma waren beland. Presentator Adriaan Van den Hoof maakte een knieval, de piepjonge bedenker Kamiel De Bruyne verslikte zich op het podium in de helft van zijn bedankingsspeech. “Dag en nacht hebben we gewerkt aan dit programma. Dit is ongelooflijk. Sorry, mama, dat ik geen ingenieur werd, maar ik krijg er een mooi beeldje voor in ruil.” Na de uitreiking vond De Bruyne z’n woorden terug. “Gelukkig heb ik toch mijn moeder bedankt (lacht). Dit is fantastisch, natuurlijk. Je hoopt erop, maar verwacht het niet. Toen we afgeroepen werden, ging ik even door het lint. Het is mijn eerste keer in New York, dit vergeet ik nooit meer.”

© Patrick Hattori

Emmy-winnaar op zijn 25ste

Ook op Twitter was De Bruyne na de ceremonie een pak mondiger. De opvallendste tweet was er eentje aan het adres van zijn oude school, het RITCS in Brussel. De Bruyne bedacht Sorry Voor Alles als project voor zijn eindwerk en kreeg dankzij die proefaflevering een kans bij de VRT. “Die keer dat ik een 14 op 20 voor mijn eindwerk haalde. Weten we dat eigenlijk nog allemaal, jury van het RITCS?” tweette De Bruyne. “Een grapje”, nuanceert hij. “Destijds had ik inderdaad een hogere score verwacht. Maar zonder het RITCS stond ik hier niet.”

© vrt

Zijn vroegere docenten tillen niet zwaar aan de tweet. “Kamiel leefde als student ook al met het hart op de tong”, zegt ex-docent en regisseur Vincent Rouffaer. “We zagen wel degelijk het enorme potentieel van zijn idee. Ik heb hem zelf doorverwezen naar twee productiehuizen en een contact bij de VRT. Op zijn masterproef haalde hij inderdaad een 14. Er waren wat twijfels bij de haalbaarheid en de deontologie van het programma, maar Kamiel geeft ons nu ongelijk. Bovendien, 14 op 20 is onderscheiding, hé.”

Contacten gelegd

Of deze trofee de blikopener naar het buitenland is, weet De Bruyne niet. “We hebben contacten gelegd en met productiehuizen gesproken. Maar iets concreets is er nog niet. Ook over een vervolg in Vlaanderen kan ik nog niets kwijt. Maar dit móét gewoonweg mijn opstapje naar meer worden.”

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video