Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Club zonder vrees naar hel van Sclessin

Brandon Mechele (midden) feliciteert Jelle Vossen (l.) en Ruud Vormer. Dankzij een goal van elk kon Club de achterstand bij Charleroi nog ombuigen.Beeld Photo News

Standard telde 23 punten achterstand na de reguliere competitie op Club Brugge en gisteren om halfvijf schoot daar nog één luttel puntje van over. Club kwam op achterstand in Charleroi, bleef koelbloedig en bracht de kloof terug op vier punten. Zondag één puntje halen bij Standard en de buit is eindelijk binnen.

De play-offs, dat is zoiets als de VAR. Wie ervan profiteert is pro, wie er nadeel van ondervindt, is tegen, maar zelfs de grootste en lange tijd enige gedupeerde van deze competitieformule, Club Brugge, zal niet ontkennen dat dit de spannendste play-offs zijn in negen edities. Gelukkig voor die play-offs behoudt Club kansen op de titel.

Was dit de wet op de remmende voorsprong in de praktijk? Of die van de stimulerende achterstand? Misschien in combinatie met de de wet van Murphy? Hoe dan ook, in Brugge haatten ze in navolging van hun coach Ivan Leko een uur lang collectief het spel voetbal. Het Zwarte Land deed zijn naam alle eer aan voor blauw-zwart. Tot de 63ste minuut was de royale voorsprong die ze hadden opgebouwd na de reguliere competitie helemaal weg, gesmolten als sneeuw voor de zon na een beschamende 8 op 24. Standard stond maar liefst op elf punten meer, een deel daarvan door geluk, dat zeker, maar voetbal is een spel van geluk en toeval, dat is eens te meer bewezen.

Om halfvijf gisteren wist Club Brugge nochtans wat het moest doen. Standard had net een hold-up gepleegd op het veld van Anderlecht en was op één luttel puntje gekomen. Winst in Charleroi betekende een vierpuntenkloof met nog twee wedstrijden te gaan. Daarin gelijkspelen op Standard of winnen thuis tegen Gent zou ook volstaan. Standard was na de puntendeling van de reguliere competitie, waarin het op een hallucinante 23 punten achterstand was geëindigd, op twaalf punten gezet.

Zonder en met Vanaken

Opvallend was de startopstelling van Club, dat wel. Noodgedwongen zonder Anthony Limbombe en Abdoulay Diaby - beide geblesseerd - en vrijwillig zonder Hans Vanaken met Jordy Clasie in zijn plaats was verrassend. "Ik stel de beste elf op", zei Leko. Clasie vocht zich te pletter, maar het af en toe geniale van de slome slingeraar uit Neerpelt werd toch gemist tegen de versterkte burcht van het Stade du Pays de C..

In het doel had Gaboelov op Anderlecht een houdbare bal doorgelaten en bekocht dat met de vervanging door Ethan Horvath. Een Amerikaan voor een Rus. De Amerikaan deed niets raars, althans niet in de eerste helft en dat was op zich al raar. Hij kreeg wel een 1-0 om de oren omdat Dennis zo nodig Fall in de rug moest springen op een plek waar dat strafschop oplevert. De Iraniër Kaveh Rezaei aarzelde niet.

De Gouden Schoen die zijn team op een moment van de waarheid op weg zet naar de overwinning. Een terechte Gouden Schoen dus

Wat toen gebeurde, wettigt de al zo lang aangekondigde titel van Club. Vanaken kwam er na de rust in, later gevolgd door Jelle Vossen voor de overbodig geworden flank Dion Cools. Vanaken eiste de ballen op, verdeelde sneller en breder maar het was uitblinker Ruud Vormer - de enige op niveau in de eerste helft - die Club weer op titelkoers zette. Zijn vrije trap in de 63ste minuut was Messiaans, heerlijk in de winkelhaak gekruld. De Gouden Schoen die zijn team op een moment van de waarheid op weg zet naar de overwinning. Een terechte Gouden Schoen dus. Daarna bam, en nog één: bam. Eerst Vossen naar Vanaken en daarna Vossen met zijn eerste echte veldgoal van het seizoen op kopbal. Een sterke reactie van Club na een dramatische wedstrijd vorige week en een uurtje lastig bikkelen in Charleroi.

Anderlecht ongelukkig

Ook in Anderlecht werd het 1-3. Niet Standard won, Anderlecht verloor. De thuisploeg verknoeide in de eerste helft enkele mooie kansen en ook in de tweede helft kreeg het amper een bal tussen de palen ondanks een (in deze play-offs) nooit geziene dominantie tegen dé ploeg van het seizoenseinde.

Anderlecht moest niet verliezen. Het kon aanspraak maken op een strafschop na een beuk in de rug van Morioka, vroeg niet onterecht om rood voor Collins Fai en speelde knap voetbal, maar gaf wel twee van de drie tegendoelpunten zelf weg. Eigenlijk verdien je dan ook niet te winnen.

Het kneusje van de middag in de Anderlechtse defensie was anderzijds een van de (in aanvallend opzicht) beste spelers bij de thuisploeg: Andy Najar. Hij was de laatste snelle man die na corner de counter er moest uithalen, twee keer ging hij zwaar in de fout. Een eerste keer liep Junior Edmilson er de Anderlecht-spelers zonder bal uit en een tweede keer deed Mehdi Carcela dat, weer na mistasten van Najar, en scoorde Edmilson op een aflegger.

De brede autoweg richting Luik die voor Michel Preud'homme helemaal open lag, is na gisteren nog iets meer opengebroken. Het zou al heel vreemd moeten lopen als Ricardo Sá Pinto niet zou blijven. Gisteren had hij geluk dat het geen 2-0 stond bij de rust, maar hoe hij daarna zijn team anders liet voetballen, Mehdi Carcela als valse 9 en Renaud Emond naar de flank haalde, dat getuigde toch van tactisch inzicht. Het was een mix van de Portugese zin voor realiteit en de aanpak die we kennen van Atlético: eerst proberen overleven, niet te veel investeren en op counter ongenadig toeslaan. Dat levert een 19 op 24 op. De titel lijkt misschien wat ver af, hoewel een overwinning volgende week thuis hen weer op een punt van Club Brugge zou brengen, maar de tweede plaats en het ticket voor de voorronde van de Champions League lijkt voor het grijpen.

Uitblinker Edmilson (l.) viert samen met de fans de 0-2 van Emond.Beeld Photo News

Gevorderde rekenkunde leert dat Club kampioen is als het volgende week minstens een punt haalt in Luik. Standard en Anderlecht kunnen dan op de tiende speeldag nooit meer voorbij Club. Anderlecht kan wel nog gelijk komen, maar omdat Club eerste is geëindigd in de reguliere competitie wordt Club zondag al verdiend kampioen. Als Standard wint, moet Club op de laatste speeldag nog vol aan de bak thuis tegen Gent.