© BELGA

Peeters: “Francken besliste in alle autonomie, hij stond daar ook op”

Volgens CD&V-vicepremier Kris Peeters is de affaire rond het Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam en de humanitaire visa bij de regering “als een bom ingeslagen”. Hij zegt ook dat de toekenning van humanitaire visa nooit op de regeringstafel is gekomen, omdat de toenmalige staatssecretaris Theo Francken (N-VA) daar in alle autonomie over besliste “en daar ook op stond”.

Belga

Het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam is dinsdagmiddag opgepakt. De man zou Oosterse christenen aan een humanitair visa hebben geholpen in ruil voor betaling. Kucam werkte als een soort tussenpersoon voor het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), maar het parket heeft geen aanwijzingen die zouden wijzen op de betrokkenheid van Francken of van iemand van zijn kabinet.

CD&V-vicepremier Kris Peeters zegt dat het verhaal “als een bom is ingeslagen” bij de regering. “De vroegere staatssecretaris besliste daarover in alle autonomie, hij stond daar ook op”, benadrukte hij bij zijn aankomst aan de Wetstraat 16, waar het Kernkabinet momenteel samenzit over de brexit.

Peeters noemt de affaire “zeer zeer ernstig”, maar wil niemand beschuldigen “zonder kennis van zaken”. “Het parket moet zijn werk kunnen doen. Ik ga ervan uit dat het alles blootlegt wat blootgelegd moet worden.”

Wanpraktijken

De CD&V-vicepremier vindt ook dat dergelijke situaties in de toekomst vermeden moeten worden. “Dit volledig toevertrouwen aan een staatssecretaris zonder controle leidt jammer genoeg tot wanpraktijken. We moeten samen met de collega’s en de huidige staatssecretaris bekijken hoe we dit in de toekomst moeten organiseren.”

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo zei bij zijn aankomst aan de 16 dat hij twijfelt of de hele constructie met tussenpersonen wel legaal is. Hij vindt het ook “gevaarlijk”. Volgens De Croo werkt huidig minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block, zijn partijgenote, niet met tussenpersonen.

LEES OOK. Groen: “Als verhaal klopt, is Theo Francken politiek verantwoordelijk”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER