© Dille & Kamille/Fotomontage GVA

Een pop-uprestaurant, een kookboek en dé geur van de winkel voor een halve eeuw Dille & Kamille

Dille & Kamille viert zijn 50ste verjaardag met een unieke gevelmok, een exclusieve thee en de geur van de winkel om mee naar huis te nemen. Maar er is ook een culinair luik. Dat omvat een groentediner en een kookboek, allebei in samenwerking met een tweesterrenchef.

Michel Van der Auwera

De Antwerpse vestiging van Dille & Kamille in de Vleminckstraat bestaat nog maar 45 jaar, maar deelt uiteraard mee in de feestvreugde. Die vijftigste verjaardag wordt een heel jaar door rijkelijk gekruid met allerlei belevenissen. Hoogtepunt is een gastronomisch festijn in de Sint-Annakapel, die drie dagen het decor vormt van een pop-uprestaurant. Daar wordt een groentediner van de Nederlandse tweesterrenchef Sidney Schutte geserveerd. Je proeft vijf gerechten: spinazietaco’s, gevulde avocado, bleekselderij-dumplings, koolrabi met gemberkaramel en topinamboer (aardpeer) ‘con lecce’.

De Zeeuwse kok werkte tien jaar in het driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle en kreeg met zijn eigen restaurant Spectrum in Amsterdam intussen twee sterren. Het menu kost 109,95 euro, inclusief wijn- of mocktailarrangement. Bedoeling is om later in de kapel permanent een horecazaak te installeren. Daarvoor is men nog op zoek naar een geschikte partner.

Gedekte tafel in het pop-uprestaurant van Dille & Kamille.© Dille & Kamille

‘Groentefeest’

Naar aanleiding van ‘Meimaand groentemaand’ creëerde Sidney Schutte voor Dille & Kamille ook een kookboek met honderd verrassende gerechten. De chef leefde vijf maanden volledig vegetarisch om al die verschillende recepten zelf uit te testen. Sofie Bolsens, retail manager van België, is heel tevreden met het boek. “Schutte is erin geslaagd om recepten te presenteren die je makkelijk zelf kunt bereiden. Hij gebruikt 56 verschillende groenten in stoofschotels, salades en desserten, met producten die je in elke supermarkt vindt.”

De gerechten staan per groente alfabetisch gerangschikt, van aardappel tot zoete aardappel, met een woordje uitleg over smaak, bereiding en houdbaarheid. Achteraan in het boek vind je een handige seizoenkalender.

Uit ‘Groentefeest’: auberginesalade en tomaat met peteh-boontjes, en koolraap op bladerdeeg met vijgen en geitenkaas.© Dille & Kamille

Thee, gevelmokjes en Eau de Dille

Dille & Kamille en thee, dat is een perfecte match. Daarom werd voor de vijftigste verjaardag een feestelijke melange ontwikkeld, een kruideninfusie op basis van onkruid samengesteld door de theesommelier van Wilder Land, Anne Adams. Die kan je dan drinken uit de porseleinen gevelmokjes, een erg populair hebbedingetje bij de klanten.

De gevelmokjes kunnen ook gebruikt worden om plantjes in te zetten.© Michel Van der Auwera

Mensen vragen ook vaak of ze de geur die in de winkels hangt, kunnen kopen. Enter: Eau de Dille, verkrijgbaar als geurkaars of in de vorm van geurstokjes. Dille & Kamille heeft sinds kort ook een tweede vestiging in Antwerpen, op de Wapper, naast het Rubenshuis.

Vleminckveld 9 en Wapper 7, 2000 Antwerpen, dille-kamille.be

De herkenbare gevel van Dille & Kamille in de Vleminckstraat.© Michel Van der Auwera

50 jaar Dille & Kamille.© Michel Van der Auwera

De iconische katoenen canvas tas.© Dille & Kamille