© rr

Schaarbeek betreurt foto’s van prostituees op plaats van ongeval met vluchtmisdrijf: “Onaanvaardbaar”

Schaarbeeks schepen van Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) “betreurt ten zeerste het gebruik van geweld om een ander vorm van geweld te veroordelen”. Dat zegt de schepen in reactie op de grote afbeeldingen van prostituees die reclamebureau Mortierbrigade voor de ramen plaatste, uit protest tegen het ongeval met vluchtmisdrijf in Schaarbeek.

jvh

Donderdagochtend raakte een 14-jarig meisje zwaargewond toen ze de straat overstak op het kruispunt van de Helmetsesteenweg en de Waelhemstraat. De autobestuurder die haar aangereden had, pleegde vluchtmisdrijf.

Reclamebureau Mortierbrigade, gevestigd aan de Waelhemstraat, startte uit protest met een opvallende actie. Het bureau plaatste drie grote afbeeldingen van prostituees aan de ramen. “Zo laat je mannen blijkbaar trager rijden. Getest en goedgekeurd in de Aarschotstraat”, staat op het spandoek te lezen. Mortierbrigade hekelt dat er vaak te snel gereden wordt op de plek.

“Onaanvaardbaar”

Maar de affiche valt niet in de smaak van het gemeentebestuur. “Het is onaanvaardbaar om sekswerkers te gebruiken voor een affiche die in essentie vrouwen herleidt tot een lustobject en mannen tot een roofdier”, zegt schepen Haddioui. Verkeersveiligheid is een prioriteit voor Schaarbeek, zegt de schepen, maar dat mag niet leiden tot het banaliseren van sekswerkers en een cultuur van verkrachting. “Als het reclamebureau echt de verkeersveiligheid wil ondersteunen, zal ik hen maandag meteen uitnodigen om hun creativiteit ten volle te benutten op een respectvolle manier voor alles en iedereen.”

De 28-jarige bestuurder werd donderdag nog opgepakt. De onderzoeksrechter stelde hem vrijdag in verdenking, maar liet hem onder voorwaarden vrij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer