© foto joren de weerdt

Politie pakt man op die voor 600.000 euro aan topduiven pikte: “Hopelijk zijn ze niet in de pot beland”

De Roemeense politie heeft in het stadje Radauti, vlak bij de grens met Oekraïne, een man opgepakt die in 2016 in ons land bijna honderd peperdure duiven gestolen heeft, voor een totale waarde van 600.000 euro. Verdachte Petru Curelar (29) wordt aan ons land overgeleverd. Duivenmelker Frans Bungeneers uit Ranst bij wie hij 57 topduiven stal, hoopt dat hij zijn dieren, en dan vooral topduif Iron Lady Ellie (waarde: 150.000 euro), levend terugkrijgt.

Voor het eerst slaagt het gerecht erin om een belangrijke duivendiefstal op te lossen. Sinds enkele jaren gebeurt het dat dieven gericht prijsduiven van vele tienduizenden euro weghalen uit Vlaamse tillen.

Op 13 november 2016 sloegen duivendieven ook toe bij Frans Bungeneers in Ranst, een van ’s lands vermaardste duivenmelkers. Ze gingen er aan de haal met 57 prijsbeesten. Onder de gestolen dieren ook topduif Iron Lady Ellie. Die was in dat jaar de beste Barcelonaduif, de officieuze nummer één van de wereld, zeg maar.

“Mijn halve til hebben ze toen leeggeroofd”, zucht Bungeneers, politieman van beroep. Hoe de dieven bij hem terecht zijn gekomen, is niet meteen duidelijk. Maar het viel wel op dat hij korte tijd voor de diefstal op een belangrijke veiling een aantal dieren voor veel geld verkocht had. Misschien zaten de dieven toen in de zaal.

(Lees verder onder de foto.)

© joren de weerdt

Al die jaren was er geen spoor. “Ik had geen hoop meer”, zegt Bungeneers. “Tot er een tip binnenliep vanuit Roemenië, over mijn duiven.”

De duivenwereld is een kleine wereld en blijkbaar had iemand ginder vernomen dat een Roemeen de duiven van Frans bij zich had. De man is met die informatie naar de politie gestapt en zo is de zaak aan het rollen gegaan.

Uiteindelijk werd een aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor drie Roemenen die de dieren blijkbaar stalen om ermee te kweken en geld te verdienen. Een van hen, Petru Cerular, is gearresteerd in Roemenië en ons land vraagt zijn overlevering. Snel zal dat niet gaan, want de man moet in Roemenië nog terechtstaan voor een hele resem fraudezaken.

De Roemeense politie zou in de loop van dit onderzoek ook Vlaamse duiven teruggevonden hebben die in 2012 bij een duivenmelker uit Lokeren werden gestolen. Of ook de duiven van Bungeneers zijn teruggevonden bij de verdachte of elders, is nog niet duidelijk. “Ik hoop dat ze niet gewoon in de pot zijn beland. Het kan ook dat die dieren daar in slechte omstandigheden ondergebracht zijn en/of ziek geworden. Ook dan is er niet veel hoop meer dat ze opnieuw kunnen schitteren.”

Sinds de roof heeft Bungeneers flink gekweekt met zijn overgebleven duiven. “Ik heb weer een kot van 120 dieren. Na de diefstal ben ik herbegonnen met één topduifje dat de dieven blijkbaar over het hoofd hadden gezien. Elena heet ze. Zij werd in 2017, een jaar na de diefstal, de nummer één van de wereld.”