© Boumediene Belbachir

Bijzondere baby’s uit de Babyspecial 2018: “Mauro gaat alles kunnen doen, behalve topsport”

Elke baby is een wondertje. Mauro nog een beetje meer. “Mauro is geboren met een hartafwijking. Toen hij twee weken oud was, moest hij een openhartoperatie ondergaan”, vertellen mama Riet en papa Bart Van de Kerkhof uit Scherpenheuvel. “Nu doet hij het supergoed. Een mirakel volgens de artsen.”

Hanne DE BELIE

“Mauro is een zeer sterke man, met een enorme wil om te leven”, schreven de ouders van Mauro vorig jaar toen ze zijn foto instuurden voor de Babyspecial. Intussen is hij zestien maanden. Hij brabbelt en loopt vrolijk rond. Mauro is een peuter zoals elke peuter. Wanneer je hem ziet, doet niets vermoeden dat zijn leven in het prille begin aan een zijden draadje heeft gehangen.

Op 1 september vorig jaar werden Riet en Bart voor de tweede keer mama en papa. “Toen ik zwanger was wisten we niet dat er iets mis was”, vertelt Riet. “Ook toen Mauro geboren werd leek hij gezond. Hij was alleen wat zwaar: 4,730 kilo. Tijdens zijn eerste nacht merkte de verpleegster dat hij wat kortademig was. Ze dachten een luchtlek. Niets ernstigs, maar voor de zekerheid hebben ze hem naar UZ Gasthuisberg in Leuven gebracht. Daar heeft de cardioloog ontdekt dat de linkerkant van zijn hart onderontwikkeld was. De linkerkamer, de aders en slagader: alles was heel klein.”

Openhartoperatie

Na twee weken moest Mauro een openhartoperatie ondergaan. “Ze ontdekten een vlies rond de hartklep aan de linkerkant, waardoor die kant onderontwikkeld was”, vertelt Riet. “Ze hebben het vlies meteen kunnen wegsnijden. Omdat er te veel druk was op de longen, hebben ze enkele omleidingen gemaakt. Het was de beste uitkomst die we konden krijgen. Omdat het vlies nu weg was, kon zijn hart herstellen. Een volgende operatie was niet nodig.”

Toch liep het diezelfde avond plots heel erg mis. “Mauro lag na de operatie op intensieve zorgen en het duurde heel lang voor we hem mochten zien”, zegt Riet. “Toen we eindelijk bij hem mochten, moesten we na tien minuten weer weg. We zagen heel zijn cardiologisch team voorbijlopen. Onze cardioloog had zo’n bezorgd gezicht... Het was helemaal mis aan het gaan. Zijn hartje kon de omleidingen die ze gemaakt hadden niet aan. Ze hebben hem twee keer moeten reanimeren en hebben opnieuw een openhartoperatie uitgevoerd. Hij is echt door het oog van de naald gekropen.”

Zaligste moment

Mauro verbleef nog twee weken op intensieve zorgen. “We mochten maar twee uur per dag bij hem. Omdat zijn borstbeen nog open lag, mochten we hem niet pakken. Hij hing vol kabels en draadjes, werd in slaap gehouden. Dat was nog het meest frustrerende: dat je je eigen kind amper mag aanraken. Je zit daar en kunt niets doen, behalve wachten. Toen we hem na twee weken eindelijk mochten pakken, dat was het zaligste moment ooit.”

Intussen doet Mauro het ontzettend goed. “Hij loopt al, zit perfect op schema”, zeggen Riet en Bart. “Hij is alleen een beetje sneller moe. We moeten om de zes maanden op controle gaan bij de cardioloog. Omdat zijn littekenweefsel voor vernauwing zorgde, hebben ze een jaar geleden een stent moeten zetten om zijn aorta open te houden. Als hij ouder wordt, moeten ze die stent nog drie keer bijstellen. Voor de rest is Mauro een perfect normale en gezonde peuter. Je ziet helemaal niets aan hem, buiten de littekens op zijn borst. Ook later gaat hij alles kunnen doen, behalve topsport. Elke keer als we langsgaan bij de cardioloog, zegt zij dat het een echt mirakel is dat Mauro er zo goed is uitgekomen. We zijn het hele team ontzettend dankbaar.”

Schrijf je kindje nu in op hbvl.be/babyspecial (t.e.m. 20/1)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer