Els Van Hoof, commissievoorzitter Buitenlandse Zaken (CD&V), zegt al vaker geviseerd te zijn door Chinese spionnen.
Foto: Belga

Kamer stelt zich burgerlijke partij na Chinese cyberaanvallen tegen verschillende Kamerleden

De Kamer stelt zich burgerlijke partij na de cyberaanvallen tegen verschillende Kamerleden. De drie betrokken Kamerleden - Samuel Cogolati (Ecolo-Groen), Els Van Hoof (CD&V) en Georges Dallemagne (Les EngagÊs) - werden geviseerd door Chinese spionnen en vroegen daarom om een gerechtelijk onderzoek.

Samuel Cogolati (Ecolo-Groen), Els Van Hoof (CD&V) en Georges Dallemagne (Les EngagÊs) hadden voorzitter Eliane Tillieux (PS) aangeschreven om een gerechtelijk onderzoek te vragen nadat ze het doelwit waren van de Chinese hackergroep APT31. De Kamer gaat zich dan ook burgerlijke partij stellen. 

Van Hoof, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, kwam er nog maar pas achter dat ze in 2021 geviseerd werd door Chinese spionnen. Een controle van Staatsveiligheid toen leverde niks op, maar uit een rapport van de FBI bleek recent dat Chinese spionnen via een e-mail onder andere in Van Hoofs laptop wilden binnendringen.  

De impact van de cyberaanval bij Van Hoof is nog onduidelijk. "Staatsveiligheid heeft mij gezegd dat er niet achterhaald kon worden wat de spionnen allemaal hebben gezegd en gevolgd, maar dat ik ervan uit moet gaan dat het alles is."

Leden van de Inter-Parliamentary Alliance on China

Van Hoof is lid van de Inter-Parliamentary Alliance in China (IPAC). Dat is een internationale vereniging van parlementsleden die werken rond mensenrechten in China. Daardoor was de politica dus een doorn in het oog van het Chinese regime. 

En ze bleek niet de enige. Naast Van Hoof heeft BelgiÍ nog 4 andere leden bij IPAC. Vorig jaar bleek al dat Kamerlid Cogolati een doelwit was van hetzelfde hackerscollectief, net zoals Dallemagne, zo heeft hij zelf via de FBI vernomen. Europese Parlementsleden Hilde Vautmans (Open VLD) en Guy Verhofstadt (Open VLD) zijn de andere twee leden, maar bij hen zou het niet gelukt zijn om de computer binnen te dringen.  

Hoe uitzonderlijk is zo'n hacking?

"Elke dag proberen hackers om in te breken bij iedereen die iets te zeggen heeft over, of kritiek heeft op het beleid van China", zegt VRT NWS-journalist Tim Verheyden. "Elke dag wordt er achter de schermen oorlog gevoerd. Als de Verenigde Staten beslissen om meer geld te geven aan Taiwan dan wordt erop gereageerd, onder meer door bijvoorbeeld havens te hacken in de VS. Er zijn geen harde bewijzen, maar het is wel heel duidelijk dat de Chinese overheid hackers inschakelt."

"Hetzelfde gebeurt met de oorlog in OekraĂŻne. Daar proberen Russische hackers bijvoorbeeld heel vaak in te breken in ziekenhuizen om medische verslagen te veranderen, zodat OekraĂŻense soldaten een te hoge dosis van bepaalde geneesmiddelen toegediend krijgen."

Meest gelezen