© RTV

Al meer dan dertig jaar bezig, en nu loopt Kempense pyromaan (51) wéér 5 jaar cel op voor reeks brandstichtingen

Balen -

Pyromaan Dieter K. (51) uit Balen moet vijf jaar naar de cel voor een reeks brandstichtingen in zijn eigen dorp. Volgens de rechtbank in Turnhout zijn er genoeg bewijzen dat hij onder meer een koelwagen, een berghok, een stacaravan en enkele leegstaande panden in brand stak. Al sinds de jaren negentig staat K. op de radar voor tientallen brandstichtingen.

Bart Van den Langenbergh

Al sinds 1993, ruim dertig jaar geleden, komt Dieter K. in beeld als pyromaan. In 1995 en 2004 zat hij al op de beklaagdenbank voor 23 brandstichtingen in Hemiksem en voor het in brand steken van de woning van zijn ouders, maar telkens ging hij vrijuit door gebrek aan bewijs. Het bleef een aantal jaren stil maar na zijn verhuis naar de Kempen werd de man opnieuw gelinkt aan brandstichtingen. Hij stak op 4 april 2019 in de buurt van het station in Herentals drie caravans, enkele bergruimten en duivenhokken in de fik. Hij had een brandwonde aan zijn linkerhand en de politie trof sporen van brandversnellers aan op zijn trui. Op een aansteker in een vuilnisbak aan het station werd zijn DNA aangetroffen.

LEES OOK. Brandwonde en aansteker deden pyromaan uiteindelijk de das om

Het onderzoek bracht de man ook in verband met drie brandstichtingen in Balen in 2018. De rechtbank in Turnhout veroordeelde K. begin 2020 tot 37 maanden cel. Het hof van beroep in Antwerpen maakte daar later 24 maanden cel van. Voor andere brandstichtingen vlak bij zijn woning in Meerhout kreeg hij wel de vrijspraak.

Een koelwagen in de Huttenstraat in Balen ging op kerstnacht 2022 in de vlammen op.© Hans Otten

Vijf jaar

Een reeks brandstichtingen tussen eind 2022 en half 2023 bracht de pyromaan opnieuw voor de rechtbank in Turnhout. Hiervoor heeft de rechtbank hem veroordeeld tot een effectieve celstraf van vijf jaar. Hij moet in totaal ook ruim 123.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers. De man pleitte deze keer weer onschuldig maar voor de rechtbank waren er genoeg bewijzen om de vijftiger te veroordelen.

Op kerstavond 2022 werd Dieter K. nog buitengezet in café De Polder in Mol nadat hij een zevental pinten had gedronken en zich vervelend gedroeg. Hij fietste weg in de richting van de Borgerhoutsendijk, maar hij zou niet meteen naar huis rijden. Diezelfde avond brandden in de Huttenstraat in Balen een koelwagen en op Savelberg in Balen een houtvoorraad uit, het werk van Dieter K. volgens de rechtbank. “De locaties van de twee branden die plaatsvonden in de nacht van 24 op 25 december 2022 liggen nagenoeg op de weg tussen café De Polder en het huis van de beklaagde”, oordeelde de rechtbank.”Uit het telefonieonderzoek bleek dat de beklaagde zich in de buurt van de zendmasten nabij koelwagen en houtvoorraad bevond.”

LEES OOK. Veroordeelde pyromaan (51) moet zich psychiatrisch laten onderzoeken

Archiefbeeld van Dieter K.© rr

Op 27 april 2023 kreeg de politie om 2.45 uur ’s nachts dan weer een oproep voor een brandende stacaravan op Savelberg in Balen. Ook een Opel Zafira naast de caravan stond in lichterlaaie. Het vuur beschadigde de nabijgelegen woning van een koppel met hun dochtertje. Zij konden zich wel op tijd in veiligheid brengen. Een branddeskundige stelde toen vast dat ook die vlammen werden aangestoken. “Op de oprit van de woning werd een witte aansteker gevonden. De woning van de beklaagde K. bevindt zich op ongeveer 450 meter afstand van de locatie op Savelberg”, verduidelijkt de rechtbank. “Een overbuurvrouw van K. had hem die nacht zien thuiskomen.”

Een stacaravan, een auto en een woning op Savelberg in Balen liepen zware schade op bij de brandstichting op 27 april 2023.© Tommy Maes

Deodorant

In de nacht van 23 juni op 24 juni 2023 veroorzaakte een nieuwe reeks brandstichtingen in amper een uur tijd heel wat opschudding in Balen. Een pyromaan sloeg toe in leegstaande woningen, een schuur en een opslagplaats op Rijsberg, Steegsebaan, Veststraat en in de Vaartstraat. Het bleef telkens bij materiële schade, maar opnieuw kwam Dieter K. in het vizier als dader. “Gelet op de verschillende verdachte branden werd door de politie een patrouillering opgestart in de ruime omgeving van de branden. In de onmiddellijke omgeving van de laatste brand aan de Vaartstraat in Balen werd door de politie een fietsende man aangetroffen, die later geïdentificeerd werd als beklaagde K.”, luidde het in het vonnis van de rechtbank.

LEES OOK. Buurtbewoners Hemiksem over nieuwe aanhouding pyromaan: “Is hij weer bezig?”

De dader stichtte eind juni 2023 ook brand in een leegstaande woning in de Veststraat in Balen.© Tommy Maes

Verder onderzoek toonde aan dat de man een aansteker en deodorant op zak had die nacht. Hij verklaarde dat hij die nacht met wat pintjes in fietszakken was gaan fietsen en dat hij niets had gemerkt van een brand in Balen. “Ik gebruik die deodorant tegen het zweten. En de aansteker had ik op zak omdat ik thuis regelmatig kaarsen brandt,” beweerde K. tijdens zijn verhoor.

Dieter K. zit sinds juni vorig jaar in de cel en blijft na deze zware veroordeling nog aangehouden.

LEES OOK. Vermeende pyromaan verdacht van elf brandstichtingen blijft onschuld uitschreeuwen

Een leegstaand pand op Rijsberg in Balen moest er eind juni 2023 ook aan geloven.© Tommy Maes

De brandstichter sloeg ook toe in de Vaartstraat in Balen.© Tommy Maes

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen