© BELGA

“Tour rijden in functie van de Spelen zou ideaal zijn”: wanneer zien we Wout van Aert terug in competitie?

Wout van Aert (29) is met succes geopereerd in Herentals en begint aan zijn fysieke en mentale herstel. Wanneer hij opnieuw kan koersen is niet duidelijk. De ploeg trekt nog geen streep door de Giro (4 – 26 mei), maar dat lijkt een kwestie van tijd.

jpdv

LEES OOK. Wout van Aert met succes geopereerd in Herentals: “Zijn deelname aan de Giro is onzeker”

Visma – Lease a Bike gaf een korte update over de gezondheidstoestand van Wout van Aert. Hij onderging in Herentals een succesvolle operatie, waarbij de komende weken helemaal in het teken staan van herstel. “Wanneer hij opnieuw kan fietsen is niet duidelijk”, zo laat de ploeg weten.

Van Aert staat voor een fysieke revalidatie, maar ook mentaal is er logischerwijs oplapwerk. “Uiteraard is dit een hele harde klap”, zegt manager Jef van den Bosch. “Voor Wout en voor de andere jongens zoals Jasper Stuyven die ook keihard hebben gewerkt. Het hoort bij het leven van een topsporter, maar er is nu even tijd nodig om alles te herzetten.”

In de Tour van 2019 liep Van Aert eerder al een zware blessure op die hem maanden aan de kant hield. Toen haalde hij na zijn revalidatie nog een hoger niveau dan ervoor. “Dat gaat nu opnieuw lukken”, aldus Van den Bosch. “We gaan hier sterker uitkomen.”

LEES OOK. Waarom renners niet beter beschermd zijn tegen valpartijen: “Technisch kan het zeker, maar veiligheid remt af”

Ploeg Visma – Lease a Bike trekt op dit moment alleen een streep door het voorjaar. De Giro blijft voorlopig nog op de planning staan, maar het laat zich raden dat ook die uiteindelijk te vroeg zal komen. Vooral het gebroken borstbeen is precair. “Als je daar opnieuw op valt, kan dat zelfs impact hebben op het hart”, zegt bondsdokter Kris Van der Mieren. “Je kan het borstbeen operatief stabiliseren door er een plaatje op te zetten, maar dan nog moet het genezen en heeft het zeker vier à zes weken nodig vooraleer je iets van stabilisatie hebt. Voor een volledige genezing zijn er meerdere maanden nodig.”

Een logisch doel voor Van Aert zijn straks de Olympische Spelen (tijdrit 27 juli, wegrit 3 augustus). Die timing lijkt wel haalbaar. “Als Wouts revalidatie perfect verloopt, mogen de Spelen geen probleem zijn”, zegt bondscoach Sven Vanthourenhout. “De Tour rijden, is dan de ideale voorbereiding, maar we spreken wel over Visma – Lease a Bike, waar elke schakel in de ploeg cruciaal is. Het is niet evident om Wout op te stellen om enkel om conditie op te bouwen.”

LEES OOK. “Het is een regelrechte ramp”: hoelang zal de revalidatie van Wout van Aert duren? En wat met de Giro en de Olympische Spelen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen