‘We probeerden er het beste van te maken’

© AP

De Amerikaanse Caitlan Coleman (31) en haar Canadese man Joshua Boyle (34) werden vijf jaar lang gegijzeld door de Taliban toen ze gevangen werden genomen in Afghanistan. In een interview met ABC News omschrijven ze hoe hun zoon werd geslagen, en zij werd verkracht in bijzijn van haar kind.

mg

Volgens Coleman haatten sommige bewakers kinderen, en sloegen ze haar zoon omdat hij ‘te luid’ was. ‘Toen ik tussenbeide wou komen, werd ik tegen de grond gegooid’, zei Coleman. ‘Ze brak haar vingers toen ze een bewaker sloeg’, zei haar man Joshua Boyle. ‘Ze was erg trots op die blessure.’

‘We probeerden om van alles zo veel mogelijk een spel te maken. We gebruikten het verhaal van Karel I van Engeland uit 1649 om onze zoon over onthoofdingen te leren, omdat ons dat misschien te wachten stond’, zeggen de ouders. ‘We leerden hem wel dat hij niemand mocht vertrouwen, buiten zijn familie.

Het Haqqani netwerk wou Boyle rekruteren als westerse propagandist, maar hij weigerde. ‘Ik maakte hen duidelijk dat ik liever gijzelaar was dan deel van hun groep.’ Maar die beslissing had grote gevolgen. Het gezin werd geslagen, en toen kwam opnieuw de vraag. Maar Boyle bleef weigeren. ‘De laatste keer vermoorden ze onze dochter. Nadien kwamen ze niet meer vragen of ik deel wou uitmaken van hun netwerk.’

Gerechtigheid

Het koppel wil dat de mannen die hen gevangen hielden en misbruikten worden aangeklaagd voor oorlogsmisdaden. ‘Ik ben een dochter kwijt. Dat heeft meer met me gedaan dan vijf jaar gevangenschap’, zei Boyle. Hun dochter werd volgens het koppel ‘gedwongen geaborteerd’. Zij denken dat de bewakers iets in het voedsel van de moeder deden, waardoor ze een miskraam had.

Het koppel werd ontvoerd door terreurgroep Haqqani in 2012, toen ze in het oosten van Afghanistan reisden, dichtbij het oorlogsgebied Ghazni. Ze werden snel overgebracht naar Pakistan. Coleman was zes maand zwanger toen ze ontvoerd werd. Ze beviel van drie kinderen tijdens hun gevangenschap.