© victoriano moreno

Klacht twee buurtbewoners zet heraanleg Gedempte Zuiderdokken op de helling: “Een Sinksenfoor-scenario”

Twee buurtbewoners hebben een bom gelegd onder de werken aan de ondergrondse parkeergarage op de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen. De Raad voor Vergunningsbetwisting heeft de werken geschorst na een klacht van de twee bewoners. Het stadsbestuur vreest een nieuw ‘Sinksenfoor-scenario’.

Patrick Van de Perre,

Twee buurtbewoners hebben dit weekend een schorsingsprocedure opgestart “bij uiterst dringende noodzakelijkheid”. Het gaat om een tijdelijke schorsing in afwachting van een uitspraak over die procedure donderdag.

De klacht komt van twee bewoners uit de Verviersstraat. Op het einde van die straat komen de in- en uitgang van de ondergrondse parkeergarage te liggen. “Het was eigenlijk niet onze bedoeling om de werken te laten stilleggen. Maar omdat we nooit gehoord zijn door het stadsbestuur, restte ons weinig anders dan een klacht in te dienen”, zegt Roland Ceunis.

Dat is een van de bewoners die naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen stapten.

Tweede ingang

De twee buurtbewoners willen dat er op een andere plek een tweede in- en uitgang naar de parkeergarage komt. “De inzet van dit geschil is niet dat we niet willen dat er een in- en uitgang aan onze deur komen. We willen alleen dat het verwachte verkeer meer gespreid wordt over de wijk.”

De buurtbewoners dienden eind 2017 al beroep in tegen de bouwvergunning voor de parking, maar omdat een uitspraak op zich liet wachten, beslisten ze afgelopen weekend hoogdringendheid in te roepen.

“Niet in belang van iedereen”

“Het is zeer betreurenswaardig dat enkelingen een project hypothekeren dat een maatschappelijke waarde heeft die de buurt ver overstijgt. Het zal er voor zorgen dat de werken langer duren. Ik kan me niet voorstellen dat de horeca en de middenstand rond de Gedempte Zuiderdokken blij zijn met deze gang van zaken”, zegt de Antwerpse schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

De schepen wijst er nog op dat de plannen voor de Gedempte Zuiderdokken, met twee ondergrondse parkeergarages en een park, tot stand zijn gekomen na een participatietraject met de buurt. “Dit lijkt een beetje op het scenario met de Sinksenfoor van een aantal jaren geleden. Toen zorgden enkelingen ervoor dat de kermis moest verdwijnen.”

“Rampzalig”

Uit die klacht van de twee mensen uit de Verviersstraat blijkt alvast uit de reactie van mensen die een zaak hebben rond het plein. “Wij zitten met onze zaak nu al op een eiland en zijn nauwelijks nog te bereiken met de auto”, zeggen Ludo Maes en zijn vrouw Lynn.

Het koppel baat het restaurant Smooth & Tasty op de Waalsekaai uit. “We begrijpen niet waarom deze mensen twee jaar geleden niets van zich hebben laten horen. Toen zijn de plannen voor het eerst aan de buurtbewoners voorgesteld. Als de werken worden stilgelegd, is dat rampzalig voor ons en andere mensen die hier een zaak hebben. Als alles klaar is, worden de Gedempte Zuiderdokken een prachtig park, waar iedereen van kan genieten. Daar kun je toch niet tegen zijn?”, aldus nog het koppel.

Morgen duidelijkheid?

Voorlopig liggen de werken stil. Hoe het verdergaat hangt af van de Raad van Vergunningsbetwistingen. Indien die de eerdere voorlopige uitspraak bevestigt, blijft de werf dicht. “In dat geval is het wachten op een uitspraak ten gronde en dat kan nog een tijdje op zich laten wachten. Dat zou bijzonder slecht nieuws zijn. Niet alleen voor de bouw van de ondergrondse parkeergarages, maar ook voor de aanleg van het park. Want ook dat loopt dan een fikse vertraging op. Met als gevolg dat de omwonenden en middenstanders van de Gedempte Zuiderdokken met een plein waar niets mag gebeuren zitten”, zegt Koen Kennis.

Of het zover komt wordt morgen duidelijk. Een uitspraak ten gronde kan weken tot maanden op zich laten wachten. Indien de Raad voor Vergunningsbetwistingen de voorlopige uitspraak niet volgt, is de hele zaak wellicht van de baan en kan er worden verdergewerkt.

Er zijn, behalve de mensen uit de Verviersstraat, nog drie bewoners die al langer een procedure hebben lopen tegen de vergunning voor de ondergrondse parkeergarages. Deze mensen zeggen dat er wel budget is voor de garages, maar niet voor het park.

Wat gebeurt er? Parkeren onder het groen

De Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen hebben woelige jaren achter de rug. Een aantal jaren geleden moest de Sinksenfoor verdwijnen na een klacht van een aantal buurtbewoners. Die claimden dat het plein parkgebied is, waardoor er geen evenementen mogen plaatsvinden en ook geen auto’s mogen parkeren. De buurtbewoners haalden hun gelijk.

Toen de Sinksenfoor naar Spoor Oost in Borgerhout verhuisde, maakte het stadsbestuur nieuwe plannen voor de Gedempte Zuiderdokken. Er komen twee ondergrondse parkeergarages. Het plein zelf wordt omgevormd tot een park met uiteraard veel groen, veldjes en plekken voor kleinschalige evenementen.

De aanleg van het plein moet in fasen gebeuren. Wanneer de eerste ondergrondse parkeergarage klaar is, wordt het eerste deel van het park aangelegd. In de volgende fase wordt de tweede ondergrondse parkeergarage gebouwd met aansluitend het resterende deel van het park. In principe zou alles ten laatste in 2022 klaar moeten zijn.