Een half jaar eerder werden er al drie illegale bakkerijen in Merksem ontdekt onder dezelfde zaakvoerder.© Politie Antwerpen

Opnieuw actie tegen illegale bakkerijen in Merksem: tien mensen zonder wettig verblijf aangetroffen, zaakvoerder wordt opgespoord

Merksem -

De Antwerpse politie heeft afgelopen vrijdag in Merksem opnieuw zeven huiszoekingen uitgevoerd in een gerechtelijk onderzoek naar illegale bakkerijen. Tijdens de zoekingen werden tien personen zonder verblijfspapieren aangetroffen. Een 26-jarige verdachte werd aangehouden. De zaakvoerder werd een half jaar eerder al eens aangehouden, maar zou zijn activiteiten opnieuw opgestart hebben op een andere plek in Merksem.

Nette Loots

Het dossier volgt op een eerder onderzoek naar clandestiene bakkerijen in Merksem. In november van vorig jaar trof de Antwerpse politie er bij huiszoekingen drie illegale bakkerijen aan, die zich bevonden op verdoken plaatsen achter rijhuizen. Verschillende werknemers sloegen bij aankomst van de politie op de vlucht. Uiteindelijk konden twaalf aanwezigen worden gevat. Zij verbleven allemaal illegaal in ons land en werden zonder enige arbeidsovereenkomst tewerkgesteld.

LEES OOK. Burgemeester sluit bakkerij Lotus en drie werkplaatsen in Merksem wegens vermoeden van mensenhandel

Op een van de locaties waren zelfs aanwijzingen dat de werkkrachten er ter plaatse hun nachten doorbrachten. “In schrijnende omstandigheden, op vuile matrassen of zelfs op een stapel karton. In dezelfde ruimte waar de mannen sliepen en het brood werd gebakken, liep ook heel wat ongedierte rond”, vertelde de politiewoordvoerder.

De aangetroffen werknemers werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. De werkplaatsen werden door de Antwerpse burgemeester administratief gesloten en de 40-jarige zaakvoerder, Hassane A. uit Mortsel, werd aangehouden.

(Lees verder onder de foto)

© Politie Antwerpen

Illegale bakkerij heropgestart

Verder onderzoek naar de economische uitbuiting en de sociale fraude werd toevertrouwd aan het team mensenhandel/sociale fraude van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen, in samenwerking met de RSZ-inspectie. “Dit onderzoek deed vermoeden dat de toenmalige uitbater, die sinds begin maart vrij is onder voorwaarden, de bakkerij-activiteiten had heropgestart op een andere locatie in Merksem”, vertelt Kristof Aerts, woordvoerder van het Antwerps parket.

De onderzoeksrechter gaf vrijdag de opdracht tot zeven huiszoekingen in Merksem, Mortsel en Wilrijk, waarbij FGP Antwerpen, PZ Antwerpen en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid nauw samenwerkten. “In een werkplaats aan de Bredabaan te Merksem werden opnieuw illegale activiteiten vastgesteld en de aangetroffen werknemers bleken illegaal in het land te verblijven. Sommige van hen waren, ondanks het bevel in november om het grondgebied te verlaten, terug aan het werk.”

(Lees verder onder de foto)

© Politie Antwerpen

“Boven de werkplaats en in twee appartementen waarvan de huur klaarblijkelijk door de vermoedelijke uitbater van de bakkerij werd betaald, werd ook een aantal mensen aangetroffen die illegaal in ons land bleken te zijn. Tien personen werden overgedragen aan Dienst Vreemdelingenzaken”, zegt Aerts.

Hassane A., de vermoedelijke uitbater van de bakkerij, kon nog niet worden aangetroffen. Een 26-jarige medeverdachte werd opgepakt en vrijdag aangehouden door de onderzoeksrechter. Op de verschillende locaties werden een bestelwagen waarmee broden werden rondgebracht, 10.000 euro cashgeld, gsm’s en documenten in beslag genomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen