Ceremonie voor een gesneuvelde Russische militair in Perm, Rusland.
Foto: AP.

50.000 Russische soldaten gesneuveld sinds begin oorlog Oekraïne, zegt Britse omroep BBC

Volgens een berekening van de Britse omroep BBC zijn sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne zeker 50.000 Russische soldaten gesneuveld. Het aantal doden blijkt in het tweede oorlogsjaar een kwart hoger te liggen dan in het eerste.

De Russische afdeling van de BBC doet in samenwerking met Russische medium Mediazona en vrijwilligers onderzoek naar het aantal Russische soldaten dat sneuvelde tijdens de oorlog in Oekraïne. 

Ze baseren zich enerzijds op informatie die publiekelijk toegankelijk is, zoals officiële verslagen, mediaberichten en informatie op sociale media. Maar anderzijds bieden ook tellingen op meer dan 70 Russische begraafplaatsen informatie over gesneuvelde soldaten. Zo tonen luchtfoto's hoe de begraafplaatsen in de loop van de oorlog snel zijn aangegroeid.

Volgens de BBC zijn sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne, in februari 2022, zeker 50.000 Russische soldaten geïdentificeerd die zijn gesneuveld.

In het tweede jaar van de oorlog kwamen meer dan 27.300 Russische soldaten om, een kwart meer dan in het eerste oorlogsjaar (22.700). "Een weerspiegeling van hoe territoriale winst ten koste is gegaan van een enorme menselijke tol", schrijft BBC.

Een piek in het aantal doden is te zien in januari 2023, wanneer Rusland een grootschalig offensief is gestart in Donetsk. 

"Gehaktmolen voor Russische soldaten"

De zware balans maakt van Oekraïne een "gehaktmolen" voor Russische soldaten, zoals de BBC het woord gebruikt dat al vaker in de mond is genomen om de Russische tactiek van menselijke aanvalsgolven te omschrijven.

"De term wordt gebruikt om de manier te beschrijven waarop Moskou meedogenloos golven soldaten naar voren stuurt om het Oekraïense leger uit te putten en zijn locaties bloot te stellen aan Russische artillerie", schrijft de BBC.

In het cijfer van de BBC zijn de doden van milities in de bezette gebieden Donetsk en Loegansk in het oosten van Oekraïne niet meegeteld. Het werkelijke aantal zal wellicht dus nog veel hoger liggen. 

Rusland publiceert geen cijfers of informatie over de verliezen. Het dodental dat de BBC meedeelt, ligt 8 keer hoger dan het enige publieke cijfer waarmee Moskou - in september 2022 - naar buiten is gekomen. Rusland reageert ook niet op de cijfers van de BBC.

Ook Oekraïne communiceert nauwelijks over zijn verliezen aan het front. In februari maakte president Volodimir Zelenski nog gewag van 31.000 doden. Maar ook dat cijfer ligt in werkelijkheid veel hoger, volgens informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Gesneuvelde gevangenen

De BBC telde ook specifiek hoeveel Russische gevangenen die in het leger werden gerekruteerd, in de oorlog sneuvelden. Het zouden er zeker 9.000 zijn. Van 1.000 gevangenen ging de BBC na hoe lang ze het uithielden op het slagveld.

De gevangenen die door het voormalige huurlingenleger Wagner werden gerekruteerd, bleken gemiddeld 3 maanden in leven te zijn gebleven. Gevangenen die door het Russische ministerie van Defensie werden ingeschakeld, kwamen gemiddeld binnen 2 maanden om het leven.

Het verschil valt mogelijk te verklaren door een beperktere training en gebrekkig materieel.

Meest gelezen