Schepen van Sociale Zaken Rein Sobrie staat samen met directeur Els Goris, adjunct-directeur Sabine Van Elst en twee scholieren bij de ontbijttafel in de secundaire school SMIK in Kasterlee.© Bart Van den Langenbergh

SMIK biedt scholieren ontbijt met voedseloverschotten aan: “Gezonde voeding is niet altijd evident”

Kasterlee -

De secundaire school SMIK in Kasterlee biedt een maand lang alle scholieren en leraren vier dagen per week een gratis ontbijt aan. De school werkt hiervoor samen met de gemeente, welzijnsschakel ’t Locomotiefje in Kasterlee en Foodsavers, de organisatie die voedseloverschotten verdeelt. “Veel leerlingen ontbijten minder, maar nemen wel chips mee.”

Bart Van den Langenbergh

Leerlingen van de secundaire school Sancta Maria in Kasterlee kunnen een maand lang vier ochtenden per week aanschuiven aan een ontbijttafel op school. Deze Tast Toe-tafel, gevuld met brood, beleg, yoghurt en vers fruit, is een initiatief van het SMIK in samenwerking met de gemeente Kasterlee, armoede-organisatie ‘t Locomotiefje en Foodsavers.

“Wij merkten al een tijdje dat ontbijten bij veel leerlingen minder aanwezig is. De zakken chips zien we dan wel meer en meer opduiken”, legt Els Goris, directeur van het SMIK, uit. “Naar aanleiding van een idee dat we opgepikt hebben in Engeland vonden we het wel mooi om onze leerlingen een ontbijt kunnen aanbieden. Uit een bevraging blijkt ook dat het voor een aantal gezinnen toch niet evident is om gezonde voeding in huis te hebben. Met dit ontbijt kunnen we veel leerlingen gezond de dag laten starten. De gemeente en vrijwilligers van ’t Locomotiefje sprongen samen met Foodsavers op de kar.”

“We focussen op onze school op verbondenheid. De dag starten met een ontbijt bevordert die verbondenheid sterk”

Els Goris

Directeur SMIK, Kasterlee

Het ontbijt is heel ruim opgevat met veel yoghurtjes die populair zijn bij de leerlingen en ook vers fruit. Donderdagochtend waren er zelfs aardbeien beschikbaar voor de scholieren en de leraren. “Het ontbijt is in eerste instantie bedoeld voor die leerlingen die ’s ochtends geen ontbijt kunnen nemen, maar we stellen het open voor iedereen. We willen niemand een etiketje opplakken”, vertelt Els Goris. “We focussen op onze school op verbondenheid. De dag starten met een ontbijt bevordert die verbondenheid sterk.”

Voedselverspilling

Het proefproject op de school duurt al zeker tot half mei van dit jaar. Als het een succes is, wil SMIK het ontbijt verder zetten via subsidies van de Koning Boudewijnstichting.

Lotte Laps uit het vierde jaar was een van de scholieren die donderdagochtend mee kwam ontbijten. “Het ontbijt is een heel mooi initiatief. Het aanbod is ook groot en divers. Er staat hier zelfs meer op tafel dan bij me thuis. Ik ga zeker hier nog eens komen ontbijten”, vertelt Lotte Laps.

Ook Fiel Pauwels (14) uit het tweede jaar genoot van de verse producten in de polyvalente zaal van het SMIK. “Ik vind het heel handig dat een gratis ontbijt op onze school beschikbaar is. Zo wordt er ook wat gedaan tegen voedselverspilling”, reageert Fiel Pauwels. “Ik heb net een boterham met kaas, een appel en aardbeien gegeten. Ik had thuis nog niet gegeten.”

Lotte Laps uit het vierde jaar van het SMIK (links) genoot samen met enkele andere scholieren van het gratis ontbijt.© Bart Van den Langenbergh

Vrijwilligers

Het gemeentebestuur van Kasterlee juicht het initiatief van de lokale school toe en biedt ondersteuning. “We werken al een tijdje samen met Foodsavers om overschotten van voedsel op een goede bestemming te krijgen. Dat kan gebeuren via de sociale kruidenier ondersteund door ons OCMW en via de welzijnsschakel ’t Locomotiefje. Nu is dat uitgebreid naar het SMIK”, legt burgemeester Ward Kennes (CD&V) uit.

“Het gaat om kwaliteitsvol, lekker en gezond voedsel. Via deze weg kunnen we met die overschotten in de samenleving goed omgaan. Het fenomeen van lege brooddozen bestaat wel degelijk in onze gemeente”, weet de burgervader. “We kunnen gelukkig een beroep doen op de vrijwilligers van ’t Locomotiefje.”

Burgemeester Ward Kennes geniet samen met enkele leerlingen onder wie Fiel Pauwels (links achteraan) van het Tast Toe ontbijt op het SMIK.© Bart Van den Langenbergh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Kasterlee