Direct naar artikelinhoud

YouTube verwijdert acht miljoen filmpjes in drie maanden tijd

YouTube verwijdert acht miljoen filmpjes in drie maanden tijd
Beeld ANP XTRA

YouTube heeft in de laatste drie maanden van 2017 meer dan acht miljoen filmpjes verwijderd. Ze voldeden niet aan de regels van de site. Het ging vooral om spam en porno. Het is de eerste keer dat YouTube met dergelijke cijfers komt.

YouTube heeft de afgelopen maanden meer gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie om foute filmpjes op te sporen. Ongeveer 6,7 miljoen verwijderde filmpjes werden door dergelijke slimme software aangemerkt, en niet door mensen. Van die 6,7 miljoen filmpjes was driekwart al verwijderd voordat iemand ze kon zien.

YouTube verwijdert ook filmpjes waarin mensen worden opgeroepen tot gewelddadig extremisme. Meer dan de helft van al die filmpjes was minder dan tien keer bekeken op het moment dat ze werden gewist. Begin 2017 gold dat voor slechts 8 procent van al die filmpjes.

Elk kwartaal cijfers publiceren

De videodienst, een dochter van Google, wil voortaan elk kwartaal naar buiten brengen hoeveel er wordt verwijderd. YouTube wil in de toekomst ook bijhouden hoeveel opmerkingen onder filmpjes worden verwijderd en hoe lang het duurt voor iets verwijderd wordt. Gebruikers kunnen straks zien wat YouTube heeft gedaan met video's die ze hebben aangemeld.

YouTube heeft meer dan een miljard gebruikers. Zij uploaden elke minuut meer dan 400 uur aan materiaal. Het is niet bekend hoeveel video's in totaal online staan.