Michaël Struijlaert van Pandschap Rivierenland.© Joren De Weerdt

Ruim veertig huiseigenaars kiezen voor renovatie via Pandschap: “In ruil worden panden verhuurd als sociale woning”

Mechelen -

Meer dan twintig woningen in de Mechelse regio werden al gerenoveerd en ter beschikking gesteld als sociale woning via Pandschap Rivierenland. De komende maanden komen daar nog eens evenveel panden bij. “Er is enorm veel interesse van huiseigenaars”, zegt Michaël Struijlaert van Pandschap.

Stijn Van de Sande

Ongeveer twee jaar geleden ging Pandschap van start in Mechelen en de rest van de regio Rivierenland. De organisatie ontzorgt huiseigenaars bij de renovatie van hun woning. In ruil moeten de eigenaars het huis verplicht negen jaar verhuren als sociale woning. Dat gebeurt via huisvestingsmaatschappij Woonland. Op die manier worden zowel de leegstand en verloedering, als het tekort aan sociale woningen in de stad aangepakt.

“We werken op twee manieren”, legt Michaël Struijlaert van Pandschap Riverenland uit. “Ofwel krijgen we een budget en voeren we met dat geld zo veel mogelijk werken uit. Of er wordt gekozen voor de formule waarbij we op voorhand de renovaties bepalen. De eigenaar betaalt de facturen dan zoals ze zijn. We rekenen ook een bedrag van ongeveer 10% aan voor ons werk, want wij volgen de renovaties van A tot Z op. Voor beide formules is er veel interesse.”

De renovatie van de woningen wordt door Pandschap opgevolgd.© Joren De Weerdt

Dat concept blijkt aan te slaan, want in twee jaar tijd werden al 22 panden opgeleverd en werden er in totaal 41 akkoorden met eigenaars gesloten. “Dat is goed nieuws voor de sociale woningmarkt”, zegt Elisabet Okmen (Voor Mechelen) van Woonland. “Mechelen telt 3.259 sociale woningen, maar de druk blijft groot. Nieuwe kwalitatieve woningen zijn dan ook heel erg welkom. Het helpt ons om nog meer kwetsbare gezinnen ondersteuning te bieden.”

Doelstelling gehaald

De stad subsidieerde Pandschap Rivierenland met een bedrag van 80.000 euro. Daar tegenover staat dat de organisatie tegen eind dit jaar 24 woningen moet realiseren. “Met meer dan veertig akkoorden wordt die doelstelling ruimschoots gehaald”, zegt schepen van Wonen Greet Geypen (Voor Mechelen). “Via Pandschap zorgen we voor meer kwalitatieve woningen in onze stad en halen we de druk van onze sociale woningmarkt. Daar wint iedereen bij.”

Via Pandschap komen er kwalitatieve woningen bij op de sociale huurmarkt.© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners