Brand in mergelgrotten heeft grote gevolgen voor sterrenrestaurant

© sem

De wijnkelders in de oude grottengangen aan sterrenzaak Château Neercanne in Maastricht zijn leeg. Meer dan tienduizend flessen kwaliteitswijn zijn vernietigd na de aangestoken hooibrand in de mergelgrotten op 19 juli in Riemst.

Marij WYERS

Wijnliefhebbers krijgen het koud bij de gedachte dat een Bourgondische fles Côte de Nuits of een exclusieve Château Lafite-Rothschild door de gootsteen wordt gekapt. En al zeker als het om tienduizend flessen gaat. “De hele wereld heeft er een mening over. Dat ik ze aan een goed doel moet schenken, nog sauzen mee moet maken... maar die wijn is niet meer drinkbaar”, zegt directeur-gastheer Peter Harkema.

“We hebben de grootste wijnkenners van Frankrijk geraadpleegd om tot de beslissing te komen. Door de brand is de temperatuur in de grotten opgelopen tot 40 graden. Dan zet kurk uit. Daarna krimpt die kurk weer en zuigt zo alle rotzooi naar binnen die op de capsule en aan het oppervlak zat. Die wijn is bezoedeld. Wij staan voor kwaliteit, dus we willen niet dat die wijnen nog worden verkocht of geconsumeerd. Vraag mij niet hoe ze die vernietigen. We willen het zelfs niet weten.”

Château Neercanne communiceert niet over de prijs van dit verlies.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen