Onderzoek naar leefbaarheid in Rashoevewijk

Het voorbije weekend ging in de Rashoevewijk in Heist-Goor (Heist-op-den-Berg) een participatietraject rond leefbaarheid van start. “Maar wat met de wateroverlast?”, vragen de buren zich af.

kvro

De voetpaden in de Rashoevewijk zijn versleten. “Ze zijn voornamelijk opgestuwd door de wildgroei van bomen, wat de situatie er onveilig maakt”, zegt schepen Carl Verelst (CD&V). “Voor we herstellingen uitvoeren, wilden we eerst de opmerkingen en suggesties van de bevolking over het openbare domein in de wijk inventariseren. Dat was het doel van dit startmoment.”

Nochtans kampt de buurt al jaren met andere zorgen, namelijk de waterhuishouding. Bij hevige regen staat het water er hoog in de straten en de tuinen. Soms loopt het zelfs binnen in huizen. Oppositiepartijen E.T.A. en N-VA stellen dat niemand zit te wachten op een leefbaarheidsstudie, zo lang de waterproblemen niet eerst opgelost zijn.

“Wij hebben niets tegen het opwaarderen van de buurt, maar de wateroverlast komt in dit onderzoek niet aan de orde”, zegt buurtbewoonster Kathrine Plancke. “Ze willen weten of wij tevreden zijn over het speelpleintje en de mobiliteit in onze wijk, maar wij eisen dat onze rioleringen en waterafvoer eerst aangepakt worden. Dit onderzoek slaat de bal dus volledig mis. Wij begrijpen het allemaal niet meer.”

Schepen Verelst benadrukt dat het recent gelanceerde traject inderdaad losstaat van het dossier rond de waterhuishouding. “Samen met Pidpa en de provincie wordt er volop naar oplossingen gezocht voor die problemen”, zegt hij. “De plannen voor een industrie-uitbreiding in de omgeving zijn inmiddels al afgevoerd. Aan de geplande bouw van bijkomende sociale woningen worden heel wat voorwaarden gekoppeld, net om bijkomende waterproblemen te voorkomen.”