Luister naar

Tikje groener met megabatterij

Nieuws
Een nieuwe superbatterij van Eneco kan iets wat tot nu toe alleen vervuilende energiecentrales konden: de netfrequentie op peil houden. Zo lopen de ovenklokjes straks altijd gelijk.
Gerard Reijn redactie vk
donderdag 24 mei 2018 om 03:00
De EnspireME, zoals Eneco en Mitsubishi hun superbatterij in het Duitse Jardelund hebben genoemd, kan meer stroom opslaan dan vijfhonderd grote Tesla’s.
De EnspireME, zoals Eneco en Mitsubishi hun superbatterij in het Duitse Jardelund hebben genoemd, kan meer stroom opslaan dan vijfhonderd grote Tesla’s. eneco

Jardelund

Het is de grootste horlogebatterij van Europa. Veruit. Hij vult een loods van 70 meter lang en kan 48 megawatt stroom opslaan. Dat is meer dan de capaciteit van vijfhonderd grote Tesla’s. Hoewel hij voor consumenten een amper waarneembare rol in de elektriciteitsvoorziening speelt, is deze EnspireME, zoals de eigenaren Eneco en Mitsubishi de batterij hebben genoemd, toch een belangrijke stap om kolen- en gascentrales overbodig te maken.

De superbatterij staat in Jardelund, bij de Deense grens, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Dat is de enige deelstaat in Duitsland die meer duurzame elektriciteit produceert dan hij verbruikt, vooral dankzij de windparken op de Noordzee waarvan de stroom hier aan land komt.

frequentie op niveau

Wat doet hij niet? Je zou zeggen dat deze batterij de windenergie opslaat die op winderige dagen overschiet. Om later, tijdens windstiltes, toch de lampen te kunnen laten branden. Maar voor dat doel is deze batterij niet geschikt en niet bedoeld. Erg veel windstroom kan er niet in; als het naburige windpark een uurtje de wind in de zeilen heeft, is de batterij propvol. En erg veel stroom kan er ook niet uit; als hij helemaal vol zit, zou hij 5300 huishoudens één dag van stroom kunnen voorzien.

Als je met zulke batterijen de leveringszekerheid voor alleen al Nederland zou willen verzekeren, zou je 1500 van dergelijke batterijen moeten hebben, alleen al om alle huishoudens voor één dag te verzekeren van stroom. En dan hebben we het nog niet over het bedrijfsleven, dat 80 procent van de elektriciteit verbruikt; dan zouden er zelfs 7500 van zulke loodsen komen. Die kosten 30 miljoen euro per stuk. Dat zou dus een investering vergen van 220 miljard euro.

Wat doet hij wel? Hij kan een belangrijke functie van gas- en kolencentrales overnemen en die overbodig maken. Voor 2050 moet heel Europa klimaatneutraal aan energie zien te komen. Nederland wil al voor 2030 zijn CO2-uitstoot halveren. Dat betekent bijvoorbeeld dat kolencentrales moeten sluiten (het kabinet wil de laatste in 2029 dicht hebben).

De superbatterij van Eneco vervult een taak die tot nu toe alleen door kolen- en gascentrales kon worden uitgevoerd: hij houdt de frequentie van het elektriciteitsnet op niveau. In Europa is afgesproken dat de frequentie van de stroom altijd 50 Hertz moet zijn. Als de vraag naar stroom groter is dan het aanbod, daalt die frequentie iets, en dus moet er meer stroom worden geleverd. Je kunt windmolens niet harder laten draaien en de zon niet harder laten schijnen, maar de gascentrale kan binnen een minuut harder gaan draaien.

reservecapaciteit

Dat die frequentie van belang is, hebben we dit jaar ondervonden. Omdat in de uiterste zuidoosthoek van Europa twee netbeheerders ruzie met elkaar hadden en hun verplichtingen niet nakwamen, daalde in heel Europa de frequentie. Niet merkbaar aan de lichtsterkte van de lamp of het volume van de stereo, maar wel aan het tempo van de klokken: die liepen minuten achter.

Elk land heeft een of meer netbeheerders; in Nederland is dat Tennet. Die beheert de hoogspanningsleidingen en zorgt ervoor dat de frequentie altijd op peil blijft. Daarvoor heeft Tennet een planning voor de komende weken, en elke dag wordt gekeken of er voldoende capaciteit klaarstaat voor de dag van morgen. Maar altijd moet er voldoende reservecapaciteit zijn voor het geval twee grote centrales het onverwacht tegelijkertijd begeven. Die reservecapaciteit, 3000 megawatt, moet meteen beschikbaar zijn, en groot genoeg zijn om het probleem een kwartier lang te kunnen opvangen. Met deze zogenaamde primaire reserve (primary control reserve, PCR) koopt de netbeheerder de tijd om oplossingen voor gerezen problemen te zoeken.

Nederlands aandeel in deze primaire reserve is 110 megawatt. De batterij van Eneco kan in zijn eentje bijna de helft daarvan leveren.

Gaat Eneco er geld mee verdienen? Hugo Buis, bij Eneco verantwoordelijk voor de opwekking én opslag van stroom, denkt van wel. ‘Er is elke dag een tender waarin we onze capaciteit kunnen aanbieden. Daar concurreren we met de kolen- en gascentrales, maar we denken dat we het daar goed zullen doen.’ Hij verwacht met de installatie een ton per week te verdienen, en daarmee binnen acht jaar de investering van 15 miljoen euro (partner Mitsubishi bracht ook 15 miljoen in) te hebben terugverdiend. De installatie gaat twintig jaar mee.

windstil

Maar zekerheden zijn er niet. De installatie komt deze week in de markt, dus vanaf nu zal blijken of zij concurrerend is. Het rekensommetje van Buis komt alleen uit als Eneco erin slaagt nagenoeg elke week zijn capaciteit te verhuren. En zelfs dan: het is de vraag hoelang het businessmodel goed blijft. Er worden steeds meer thuisbatterijen geplaatst, vooral in Duitsland, en steeds meer elektrische auto’s hangen een groot deel van de dag aan het elektriciteitsnet. Ook die kunnen (gegroepeerd aangeboden) op deze primaire capaciteitsmarkt opereren, en dat kan de concurrentiepositie van de superbatterij ondergraven. ‘Als we de investeringsbeslissing nu hadden moeten nemen’, zegt Buis, ‘hadden we het waarschijnlijk niet meer gedaan. We waren met deze installatie precies op tijd.’

Hoe komen we dan op donkere en windstille dagen aan échte stroom? Buis: ‘Daar heb je andere technieken voor nodig. Bijvoorbeeld het opslaan van stroom in de batterijen van elektrische auto’s. En in powerwalls (thuisbatterijen, red.), waarvan er in Duitsland al 15.000 staan. Daarmee kun je uren overbruggen. Je kunt ook het verbruik van stroom afstemmen op het aanbod. Vrieshuizen kunnen, als er stroom zat is, de temperatuur verlagen, zodat ze uit kunnen als er minder stroom is. En voor de langere termijn, om de seizoenen te overbruggen, zou je met elektriciteit waterstof kunnen maken en dat opslaan.’

Maar voor het gelijk lopen van de ovenklokjes is nu een oplossing waarvoor de kolencentrales niet meer nodig zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.