Luister naar

Staatsschuld waarvan geen land omvalt

Nieuws
Een nieuw financieel product had Griekenland gered en behoedt derdewereldlanden voor een recessie.
Peter de Waard
donderdag 24 mei 2018 om 03:00

Financial engineering, het ontwikkelen van nieuwe financiële producten, heeft door de kredietcrisis een slechte naam. Meestal wordt gedacht aan complexe derivaten met exotische namen, die alleen bollebozen nog enigszins begrijpen en die de complete wereld­economie kunnen opblazen. ‘Financiële massavernietigingswapens’, zei Warren Buffett.

Maar soms kunnen ze ook uitkomst bieden en juist voorkomen dat landen, bedrijven of particulieren in problemen komen. Een nieuwe obligatie die het rendement koppelt aan het bbp (bruto binnenlands product), lijkt zoiets. Ze kunnen voorkomen dat landen met hoge schulden bij economische tegenslag acuut in betalingsproblemen komen.

Het is niet zomaar een heldere ingeving. De G20 en het IMF hebben het al concreet uitgewerkt. Het is ook al geprobeerd, bij landen die in acute problemen zaten. Nu zouden ze door landen moeten worden geplaatst in een goede economische cyclus.

Nobelprijswinnaar Robert J. Shiller noemde het in een ‘the next new thing’. Als de economie krimpt, daalt ook de rente op de geplaatste obligaties en daarmee automatisch de waarde van het schuldpapier. Als de economie uitbundig groeit, stijgt de rente en worden de obligaties meer waard. Shiller noemt het trills: de rente op Amerikaanse obligaties wordt vastgesteld op one trillionth (een biljoenste procent) van het bbp. Deze obligaties zouden altijddurend moeten zijn – niet aflosbaar. Omdat het bbp van Nederland ‘maar’ 700 miljard euro is, zouden het waarschijnlijk mills moeten worden (een miljardste procent van het bbp); voor 0,7 cent rente zou hier niemand zo’n papier kopen.

Deze obligaties hadden voorkomen dat Griekenland of Ierland tijdens de eurocrisis in grote problemen was gekomen. Veel derde­­wereldlanden zouden niet in acute betalingsproblemen komen als ze door de daling van grondstofprijzen ineens met een recessie worden geconfronteerd.

beleggers

‘Beleggers hadden ook kunnen profiteren van de snelle groei van de Chinese economie in de afgelopen decennia zonder dat ze hun heil hadden moeten zoeken op de aandelenmarkt.’ Shiller vindt het een win-winsituatie. Beleggers delen mee in de risico’s als het economisch minder gaat, maar zullen niet meer het risico lopen dat landen over de kop gaan en ze al hun geld kwijtraken. ‘Obligatiebeleggingen worden veiliger.’

Er zitten wat haken en ogen aan. Kredietbeoordelaars zullen er misschien geen rating aan durven geven, omdat aan het bbp gekoppelde obligaties te veel lijken op aandelen, die ook geen rating krijgen. Daardoor zouden pensioenfondsen er volgens de huisregels niet groot in kunnen beleggen.

Shiller denkt dat aan het bbp gekoppelde obligaties de toekomst zijn. Nu moeten beleggers nog worden overtuigd. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.