© kdl

Verdeeldheid bij vakbonden De Lijn: wel akkoord, maar geen vertrouwen

De Lijn heeft groen licht gekregen van het ACV voor een reorganisatie van zijn interne diensten. Maar de andere bonden, die vorige week nog een staking organiseerden, doen niet mee.

jhr

In de nieuwe cao van De Lijn wordt afgesproken dat 286 van de 1.500 bediendejobs zullen verdwijnen. Er komen geen naakte ontslagen. De inkrimping is het gevolg van een nieuwe structuur voor de ondersteunende diensten bij de vervoersmaatschappij. Zo wordt de aparte aansturing per provincie afgeschaft en worden de werkingsprocessen over heel Vlaanderen gelijkgetrokken. Door de centralisering zullen sommige werknemers op een andere locatie moeten werken, maar het komt volgens het ACV “niet tot een volksverhuizing naar Mechelen”. Het akkoord maakt meer thuiswerk, satellietwerk en soepelere werktijden mogelijk. Over de lonen rept de cao niet.

“Laag-bij-de-gronds”

De directie van De Lijn heeft een akkoord bereikt met de christelijke vakbond ACV en dat volstaat om de bedrijfs-cao rechtsgeldig te maken. De twee andere erkende vakbonden bij De Lijn, de socialistische ACOD en de liberale ACLVB, voerden vorige week nog een vierdaagse stakingsactie en zaten niet mee aan tafel. Dat leidde gisteren tot een felle reactie van Rita Coeck, secretaris van de socialistische ACOD. Zij noemt het “laag-bij-de-gronds” dat De Lijn een bedrijfs-cao heeft gesloten met maar één vakbond. “Dit is een putsch door een vakbond die niet eens representatief is voor het personeel van De Lijn. Bij de sociale verkiezingen haalde het ACV 35% van de stemmen. Dit akkoord betekent dat De Lijn dus de mening van 65% van het personeel niet serieus neemt.”

Volgens Coeck heeft de directie van De Lijn “het slim gespeeld”. “Zij hebben de weg van de minste weerstand gekozen en die lag bij het ACV. Wij waren niet eens uitgenodigd voor de onderhandelingen van dinsdag. Terwijl er voor woensdag nog een ontmoeting gepland was bij de sociaal bemiddelaar. Het dan snel op een akkoord gooien met het ACV is laag-bij-de-gronds.” Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn, ontkent dat het zo is gelopen. “We hebben de voorbije weken vijfmaal met alle vakbonden aan tafel gezeten, zonder resultaat. Op onze vraag om tot een verzoeningsvergadering te komen met de sociaal bemiddelaar is als antwoord een vierdaagse staking gekomen door de leden van ACOD en ACLVB. Waarop wij zijn doorgegaan met de partner die wel wilde onderhandelen.”

Volgens Coeck zijn er “geen onmiddellijke, concrete acties gepland”. Maar de socialistische bond beraadt zich over acties op een later tijdstip.