© Sven Van Haezendonck

Barokke parel Begijnhofkerk na ruim 30 jaar opnieuw te bewonderen

De Begijnhofkerk in Mechelen, een parel van de barok en samen met het Groot Begijnhof erkend als Unesco-werelderfgoed, is sinds donderdagavond na meer dan dertig jaar uit de steigers.

Sven Van Haezendonck

In 2001 was het zelfs zo erg gesteld dat de stad de stellingen moest laten restaureren omdat de werkzaamheden eindeloos lang aansleepten. In het najaar van 2014 is de werf opnieuw opgestart. Daarbij moest de aannemer zo’n 360 ton natuursteen en 70 ton steen demonteren voor herstelling. Ook 2.000 vierkante meter dakbedekking werd vernieuwd.

Na vier jaar en een investering van 5,9 miljoen euro met forse Vlaamse steun is het project afgerond. "Momenteel worden de kasseien rond de kerk hier en daar opnieuw aangelegd. Ook de omlijsting van de poort van de kerk wordt nog aangepakt en begin volgend jaar plaatsen we het beeld van de Heilige Catharina nog in de voorgevel", zegt Greet Geypen (Open Vld), schepen van Monumentenzorg.

In de overgangsperiode 2020-2021 moet ook de restauratie van het interieur achter de rug zijn. Die kost 2,6 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER