Europese Unie

Slovaaks parlementslid laat duif los in Europees Parlement: “Europa heeft vrede nodig”

Een SlovaaksEuroparlementslid heeft woensdag in de vergaderzaal van het Parlement een duif losgelaten als oproep tot vrede in Europa en de wereld. Hij haalde de witte duif tevoorschijn uit een kleine tas die verborgen zat onder zijn colbert.

fc
Bron: Reuters, The Guardian

Miroslav Radačovský, de leider van de rechtse Slovaakse Patriot-partij, reikte woensdag in zijn tas en liet een duif los in de kamer, tot verbijstering van de aanwezige Parlementsleden in Straatsburg. “Europa heeft vrede nodig”, zei Radacovsky nadat hij de duif had losgelaten.

Maar in plaats van de aanwezigen te verenigen, leek de stunt sommigen in de kamer af te schrikken. De Franse Caroline Roose van de Europese Groenen stelde dat Radačovský, door een levend dier te gebruiken om een politiek punt te maken, de regels van het Parlement had overtreden “Waar is het dierenwelzijn in het gebaar van deze spreker? Ik vind dit absoluut onacceptabel.”

Terwijl de vogel door de zaal fladderde, vroeg een andere collega aan Radačovský: “Kunt u hem ook vangen?” Jan-Christoph Oetjen, een ondervoorzitter van het Parlement, zei dat het incident zou worden gemeld aan de voorzitter van de kamer.