Na maanden blessureleed maakt Bashir Abdi volgende week comeback in competitie

© Robin van Lonkhuijsen/anp

Bashir Abdi opent zijn olympisch jaar op 26 mei met een 10 kilometer in Manchester. Ondanks zijn blessureleed klinkt hij optimistisch: “De weg naar Parijs ziet er heel goed uit.”

Marnix Taes

The Great Manchester Run wordt voor Abdi, momenteel nog op trainingsstage in Ethiopië, zijn comeback na de stressfractuur aan de heup die hij eind januari opliep. Meteen zal min of meer duidelijk worden of hij op schema zit om in augustus in Parijs zijn olympisch brons te verdedigen op de marathon. Afhankelijk van zijn niveau in Manchester zal Abdi beslissen zijn deelname aan het EK halve marathon in Rome op 9 juni.

“Omdat jullie zo hard met me meegeleefd hebben tijdens mijn blessure, ben ik hier om een korte update te geven”, zegt Abdi op Instagram. “De voorbije weken heb ik hier op hoogte heel goed kunnen trainen en ik voel me ook heel goed. De weg naar Parijs ziet er heel goed uit, zo goed zelfs dat ik volgende week in Manchester eens tien kilometer ga testen om te zien waar ik sta en hoe het met de conditie gesteld is.”

Start-to-run-schema

Tijdens een stage in Kenia in januari was gebleken dat Abdi een breukje had opgelopen in het bot van het heiligbeen. De enige remedie was rusten. Sinds maart mag hij weer trainen, in eerste instantie in een ritme dat eerder deed denken aan een start-to-run-schema.

Zelf bleef hij er altijd positief onder, zei hij aan De Standaard. “Er is geen reden om te panikeren. Misschien zal ik deze zomer zelfs frisser zijn dan atleten die dit voorjaar een marathon zullen hebben gelopen. Tegelijk besef ik dat er vanaf nu tot Parijs echt niets meer mag mislopen.”