Direct naar artikelinhoud
voetbal

Risicomatch Club Brugge - Antwerp FC: veldslag of slag in het water?

Risicomatch Club Brugge - Antwerp FC: veldslag of slag in het water?
Beeld Photo News

Zondag staan Club Brugge en Antwerp FC na dertien jaar weer tegenover elkaar. Een massale ordemacht maakt zich klaar voor wat de risicomatch van het jaar genoemd wordt. De Brugse hooligans hopen op een treffen met hun Antwerpse rivalen, maar die houden de boot af.

Tien pelotons of zowat vierhonderd geüniformeerde manschappen brengt de politie zondag op de been. Die krijgen versterking van arrestatieteams en hooliganspotters in burger. De wegpolitie controleert de verkeerswegen richting Brugge. De twintig autocars met ”gewone” Antwerpfans mogen onderweg enkel stoppen aan het tankstation van Kalken. Dat is verboden terrein voor bussen met Bruggefans, die uit het hele land komen aangereden.

”Een ding is zeker, de Bruggelingen zullen klaarstaan tegen Antwerp.” Dat zegt Thierry Dodici, de samensteller van East-Side Never Dies, een dik verhalenboek over de hooligans van de beruchte harde kern. Volgens onze bronnen verzamelt de East Side zondag ergens op een "geheime" plek in Oost-Vlaanderen. Het zou gaan om een afgehuurde discotheek in een groene omgeving waar ze hopen Antwerp naar toe te kunnen lokken voor een veldslag, uit het oog van de politie.

Volgens onze bronnen verzamelt de East Side zondag ergens op een "geheime" plek in Oost-Vlaanderen

Aan Brugse kant is versterking opgetrommeld. Kleine aantallen bevriende hooligans van ADO Den Haag en York City uit het noorden van Engeland hebben aangekondigd dat ze afkomen. Ook de harde kern van Beerschot-Wilrijk, de natuurlijke vijand van Antwerp, is bereid een handje toe te steken.

Veel geruchten doen momenteel de ronde over waar het allemaal uit de hand kan lopen. Aangezien de aanhangers van Antwerp zouden beschikken over tickets voor de thuisvakken, is het niet uitgesloten dat het tot rellen komt in het Jan Breydelstadion.

De hooligans van Antwerp zelf laten niet in hun kaarten kijken. Ze staan al een tijd op non-actief vanwege een gerechtelijk onderzoek dat tegen sommige van hen loopt. Wie eerder dit seizoen deelnam aan de mislukte raid op drie autobussen met "gewone" supporters van stadsrivaal Beerschot-Wilrijk, riskeert zware straffen. De Antwerpse recherche is bovendien op zoek naar de aanstokers van de incidenten. Daarom hebben ze aan Antwerp-kant afgesproken om zich morgen gedeisd te houden.