© ANP / ANP

Jongeren mogen geen vuurwerk, bommetjes of wensballonnen in bezit hebben

Malle -

De gemeenteraad keurde een tijdelijke politieverordening goed die het bezit van pyrotechnisch materiaal bij jongeren tot achttien verbiedt. Ook het oplaten van wensballonnen is verboden. Het is een tijdelijke verordening tot en met 26 september omdat er dan een wet (KB) in voege treedt die het bezit ervan in heel het land verbiedt.

Door deze verordening kan de politie handhaven op het bezit. Het is immers moeilijk om het afsteken van vuurwerk vast te stellen. Ook de gemeente Malle denkt dat dit nuttig is om de meldingen van het afsteken van vuurwerk in het park van Oostmalle beter te kunnen aanpakken.

De burgemeester keurde op 18 december vorig jaar al eens een besluit goed dat personen jonger dan 16 jaar verbood om pyrotechnische middelen en wensballonnen in hun bezit te hebben in de openbare ruimte tijdens de eindejaarsperiode.

Vanaf eind september 2024 zal een nieuw artikel toegevoegd worden aan het koninklijk besluit waarbij het voor personen jonger dan 18 jaar sowieso verboden wordt om kruit, lonten, elektrische ontvlammingsmiddelen, slaghoedjes of vuurwerk onder zich te houden, met uitzondering van klappertjes die speciaal zijn ontworpen voor speelgoed.

Lokale Politie Voorkempen vraagt aan alle gemeenten uit haar zone om het bezit op pyrotechnisch materiaal tot aan de wetswijziging alvast (opnieuw) te verbieden. Zo kan er binnen de politiezone uniform worden opgetreden tegen het bezit van pyrotechnisch materiaal in de openbare ruimte. (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Malle