© Boumediene Belbachir

Tienduizenden euro’s schade aan bussen na rellen in Sint-Truiden: “Wij zijn hier de dupe van, niet de supportersclubs”

Ingeslagen ruiten en daken, zwaar beschadigde zijpanelen en voor tienduizenden euro’s aan reparatiekosten. Dat is wat busmaatschappijen Jacobs, De Zigeuner en Limburg International hebben overgehouden aan de rellen na de Limburgse derby. “Wij zijn hier de dupe van, niet de supportersclubs. We zijn het kotsbeu”, reageert Francis Paulussen van busmaatschappij Jacobs.

AK

“Er zat één kind in mijn bus en uitgerekend waar hij zat, sloegen de relschoppers een raam in. Zulke risico’s kan ik niet meer nemen, ik rij nooit meer voor voetbalwedstrijden. Wij stoppen ermee”, zegt Hugo Paulissen, zaakvoerder van Limburg International.

Grote schade

“We stonden met tientallen bussen klaar om te vertrekken, toen er plots gemaskerde hooligans ons van bovenaf bekogelden met grote bakstenen en klinkers”, vertelt Francis Paulussen van de Genkse busmaatschappij Jacobs. “Een aantal bussen kon nipt vertrekken, maar 16 bussen bleven staan. De hooligans sloegen een dertigtal ruiten in. Het gaat hier over dubbel glas, met tussenin een vacuümzone. Zelfs met een hamer is dat glas bijna niet te breken. Je moet dus al ontzettend agressief slaan om zoiets klaar te krijgen.” Om zijn ruiten te vervangen moet Jacobs nu 1.200 euro neerleggen voor elke zijruit en 1.800 euro voor elke voorruit. “Om nog maar te zwijgen over de reparatie van de beschadigde zijpanelen, dat zal ongetwijfeld nog veel meer kosten. Wij zijn wel verzekerd, maar onze verzekeringsmaatschappij is het stilaan beu. Ook onze franchisekosten gaan hierdoor omhoog. Wij zijn hier de dupe van, we zijn het kotsbeu”, aldus Paulussen.

Te veel risico

Aan de Halmaalweg stond ook één bus van Limburg International. Hugo Paulissen, zaakvoerder van Limburg International, schat de totale schade op 10.000 euro. “De carrosserie is compleet beschadigd en zelfs het dak is ingeslagen. De bus is nu minstens een week buiten gebruik. Tussen de inzittenden was er ook één kind, en uitgerekend waar hij zat, sloegen de relschoppers een raam in. Ze hebben dat kind nipt kunnen weghalen. Stel je eens voor dat hij die kassei tegen zijn hoofd had gekregen? Dit is voor mij de druppel. Zulke risico’s kan ik niet meer nemen, dit is niet het werk dat ik voor ogen heb. Ik rij nooit meer voor voetbalwedstrijden.”

“Laffe streek”

Ook Jan Van Heusden van De Zigeuner heeft het gehad met de agressiviteit van hooligans. “Dit is een laffe streek, wij hebben er als busmaatschappij totaal niets mee te maken. Wie gaat hiervoor opdraaien? Niet de stad Sint-Truiden, niet Racing Genk en ook niet STVV. Wij zijn hier de dupe van.” De Zigeuner had één bus staan, één ruit is ingeslagen. “Het is zeker niet zo erg als bij de andere collega’s. Ik kan echter die ene ruit niet meteen vervangen, ze hebben die niet op voorraad liggen. Het is gelukkig een redelijk rustige periode voor de busmaatschappij. Het is geen ramp, maar dit had voorkomen kunnen worden. Wat een zonde.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer