© SS

Inwoners Zutendaal geterroriseerd door agressieve gokverslaafde: “Vuistslag als je hem geen geld geeft”

“Sinds hij hier is komen wonen neem ik antidepressiva en slaappillen”, verklaarde een van de vier inwoners van Zutendaal woensdag voor de Tongerse rechter. Zij worden naar eigen zeggen geterroriseerd door hun 35-jarige gokverslaafde buurman. De dertiger zou er niet voor terugdeinzen om zijn buren met harde hand te lijf te gaan wanneer ze hem geen centen geven als hij erom komt bedelen. Zelf geeft hij de slagen toe, al zouden ze volgens hem telkens uitgelokt zijn. Hij riskeert een gevangenisstraf van veertig maanden en een geldboete van 4.000 euro.

shde

“Ik heb een gelijkvloers appartementje gekocht in Zutendaal omdat het er zo rustig is”, aldus een van de vrouwelijke slachtoffers. “Maar sinds die gek er is komen wonen, is er van rust geen sprake meer. Ik dacht dat het een brave jongen was maar het is een beest, een psychopaat. Ik ben doodsbenauwd als ik buiten moet komen.” De vrouw kreeg het wel vaker met de man aan de stok. “Ik heb enorm veel rammel gehad en dat als vrouw. Hij heeft me zelfs eens bedreigd met een aardappelmesje omdat mijn hondje had geblaft.” Zij vraagt een schadevergoeding van 4.800 euro.

Stamp op knie

Dat hij het ook zijn andere buren niet makkelijk maakt, blijkt uit de drie andere mensen die zich burgerlijke partij stelden voor de Tongerse rechter. Allemaal werden ze slachtoffer van de agressieve houding van de man. Omdat hij in financiële moeilijkheden zit door zijn hardnekkige gokverslaving deinst hij er niet voor terug om af en toe op straat te staan bedelen. Zo ook op 22 juni 2018 aan het station. Toen een man weigerde om hem geld te geven voor zijn busticket, sloegen opnieuw de stoppen door. “Mijn cliënt heeft een stamp op zijn knie gehad en moet hiervoor nog geopereerd worden. Sindsdien is hij werkonbekwaam.” Zijn advocaat vroeg voor hem een voorlopige schadevergoeding van 2.500 euro en een aanstelling van een deskundige.

Bedelen

Nog een andere man zou slagen hebben gehad terwijl hij naar eigen zeggen rustig op een terras in het zonnetje zat. Ook dit slachtoffer weigerde de dertiger enkele euro’s toe te stoppen. “Het is een laffe daad. Ik werd zonder aanleiding aangevallen. Iedereen die op het terras zat, was geschrokken van zijn uithaal.” Hij vraagt een schadevergoeding van 1.550 euro. Een vierde slachtoffer was een vrouw die hem wel vaker tegenkomt op weg naar haar werk. Ook zij kreeg een duw waarvoor ze een bedrag van vijf euro vraagt. “Het gaat me niet om het geld. Ik ben hier enkel om duidelijk te maken dat het moet stoppen van de buurt zo onveilig te maken. Hij vraagt altijd bedelen als ik van mijn werk kom. Heel Zutendaal heeft schrik van hem, zeker de oudere mensen. Ik vind dat dit niet langer kan.” Ook de procureur is van oordeel dat er een einde moet komen aan al dit zinloos geweld en vraagt een strenge straf van veertig maanden en een geldboete van 4.000 euro.

Onrecht

De man zelf bekent dat hij af en toe gewelddadig uit de hoek komt. “Maar ik doe dat enkel als mij onrecht wordt aangedaan. Het is niet allemaal zoals zij het vertellen. Die ene man was aan het roddelen op café. Hij zei aan iedereen dat ik een gokverslaving had. Ik schaamde me dood. De andere man vertelde een meisje dat ze me geen geld mocht geven om de bus te nemen.” Wat de vrouwelijke slachtoffers betreft kan hij zich niet veel meer herinneren. “Die ene vrouw een duw gegeven? Dat weet ik niet meer. En die andere vrouw, die heb ik gestampt uit zelfverdediging omdat ze zélf met een mes op me afkwam.” Volgens de rechter pleit zijn strafregister nochtans niet in zijn voordeel. “Weerspannigheid, diefstal, slagen en verwondingen, afpersing, bedreiging, vernielingen, slagen aan een agent,… Ik ben nog nooit zo lang bezig geweest met iemand zijn strafregister voor te lezen. En het stop gewoon niet. Je leeft in een andere wereld.”

Vonnis volgt op 13 februari.