© Photo News

Brecel opent WK zaterdag tegen ex-taxichauffeur Gary Wilson

Zopas vond in Sheffield de loting voor het WK snooker plaats. Luca Brecel, die als nummer veertien van de wereld rechtstreeks op de hoofdtabel staat, werd gekoppeld aan de 33-jarige Engelsman Gary Wilson.

mg

Brecel speelt zaterdagochtend (11 uur) en zondagnamiddag (15.30 uur) zijn eerste rondewedstrijd naar een best of 19. Wie als eerste de kaap van tien frames bereikt plaatst zich voor een achtste finale (volgende donderdag, vrijdag én zaterdag) tegen ex-wereldkampioen Mark Selby of de Chinees Zhao Xintong.

Maar eerst moet Brecel dus voorbij Gary Wilson, het nummer 32 van de wereld. De voormalige taxichauffeur nam één keer deel aan het WK, hij werd twee jaar geleden bij zijn debuut geklopt door Ronnie O’Sullivan. Brecel en Wilson staan voor de vierde keer tegen mekaar, de onderlinge tussenstand bedraagt 2-1 in het voordeel van Brecel.

De 33-jarige Engelsman maakte indruk tijdens de kwalificaties, waarin hij achtereenvolgens Sandersom Lam (10-5), Dominic Dale (10-5) en Liang Wenbo (10-6) elimineerde. Vooral tegen de Chinees schoot Wilson met scherp, hij potte drie century’s (134, 112 en 100) plus vijf halve century’s. Wilson won zo acht van zijn tien frames in één beurt.

“Gevaarlijk, maar blij dat ik Carter ontloop”

“Het is een heel gevaarlijke tegenstrever”, onderkent Luca Brecel, die gebrand is op een eerste zege in het Crucible. Op zijn vorige drie WK’s werd hij uitgeschakeld (door Maguire, Fu en Walden) in de eerste ronde. “Wilson beschikt over veel ervaring en is niet bang om een frame af te maken. Vaak een speler van alles of niks, het wordt dus zeker niet makkelijk. Toch ben ik niet ontevreden. Ik wilde maar één speler zeker ontlopen en dat was Ali Carter. Hij is de enige kwalificatiespeler, die ik in staat acht om wereldkampioen te worden.”

Brecel vertrok donderdagochtend al richting Sheffield, hij bereidde zich onder meer met een sessie van zeven uur (!) tegen het 14-jarige toptalent Ben Mertens voor op het WK. “Het was de voorbije week vooral onderhouden en het goeie gevoel, dat ik aan mijn plaats in de halve finales op het China Open overhield, vasthouden.”

De strafste duels in de eerste ronde in Sheffield zijn het duel tussen Ronnie O’Sullivan en de allereerste amateur James Cahill, de spektakelmatch Trump-Thepchaiya en de topaffiches Bingham-Dott en Lisowski-Carter.

Naast 30.000 rankingpunten is ook 34.700 euro verbonden aan een plaats bij de laatste 16.

Zestiende finales: Brecel-G. Wilson, Williams-Gould, Robertson-Georgiou, Ding Junhui-McGill, Maguire-Tian Pengfei, Higgins-M. Davis, Murphy-Luo Honghao, Selby-Zhao Xintong, O’Sullivan-Cahill, Gilbert-Perry, Bingham-Dott, Trump-Thepchaiya, Allen-Zhou Yuelong, Hawkins-Li Hang, K. Wilson-Donaldson, Lisowski-Carter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer