Live verkiezingen | Bart De Wever: “Een gratis warme maaltijd? Dat breekpunt van Vooruit zal toch gebroken moeten worden”

Op 9 juni trekken we naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Volg hier de verkiezingscampagne op de voet.

red
Diebrecht De Smet
Leest u al via onze nieuwsapp? Download hier de app en mis geen enkele belangrijke verkiezingsupdate. 
Jeroen Struys
Jeroen Struys

Conner Rousseau keert vanavond terug naar Ninove

Woensdagavond moest Conner Rousseau een lezing in Ninove vroegtijdig afbreken omdat de politie werd opgeroepen na een opstootje buiten aan het café waar hij aantrad. Journalisten van De Standaard stelden vast dat enkelingen de lezing wilden verstoren, maar snel de benen namen. De lijstduwer van Vooruit kondigt nu aan dat hij vanavond terugkeert naar café De Ragtime in Ninove om zijn verhaal af te maken. 

"Er waren nog veel vragen gisterenavond. Die ik niet kunnen beantwoorden heb. Door bedreigingen", zegt hij op zijn Instagram-account. "Maar laat ons vanavond opnieuw proberen. In alle rust en respect voor elkaar. Ik zie jullie daar?" 

Op het moment dat Rousseau de lezing dinsdagavond afbrak, waren er nog twee mensen met een vraag die onbeantwoord bleef, zo stelde De Standaard vast.
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Sammy Mahdi sluit niet uit dat CD&V de "C" schrapt

Op dit moment gaat de letter "C", een verwijzing naar de christelijke roots van de partij, niet op de schop bij CD&V. "De tijd zal dat uitwijzen", zegt voorzitter Sammy Mahdi op Q Music. Op dat moment hing de CD&V'er aan de leugendector in het ochtendprogramma van de zender. "Ik zou hier toch even doorvragen", zegt de man achter de detector.

"Partijnamen evolueren", stelt Mahdi vast. Hij loopt warm voor een rebranding, maar of dat per definitie zonder de "C" is, "weet ik niet". "Alles kan in het leven."

Enkele weken geleden maakte de voorzitter van de Vlaamse christendemocraten al een slechte beurt op De Zevende Dag. Hij kon er niet uitleggen waarom katholieken de feestdag Pinksteren vieren. In Franstalig België scheert de voormalige CDH nu hoge toppen met een naam zonder "C": die gaan nu onder de vlag van "Les Engagées". 
Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

Korpschef Ninove: "Wij konden wel de veiligheid van Rousseau garanderen"

"Wij konden zeker en vast wél de veiligheid garanderen, want wij waren daar met vijf personen ter plaatse." Dat zegt Wim Pieteraerens, de korpschef van politiezone Ninove, aan VTM Nieuws over het incident gisteravond met Vooruit-politicus Conner Rousseau. 

Volgens de korpschef kwam er een oproep binnen via de voorzitter van de lokale afdeling van Vooruit. Er zouden mensen in het deurgat iets geroepen hebben. "Daar zijn een viertal personen langsgekomen en die hebben 'boe' geroepen in het deurgat volgens een onafhankelijke getuige", zegt Pieteraerens. Daarom werd een ploeg ter plaatse gestuurd.

Nog volgens de korpschef ging het om mensen die voorbijkwamen en gewoon zijn doorgelopen. "Wanneer de ploeg ter plaatse kwam, was er niemand meer te zien. Er was zeker en vast geen tumult", klinkt het. "Onze medewerkers hebben op geen enkel moment gevraagd om de avond stop te zetten, de vroegtijdige beëindiging is echt wel een beslissing geweest van de organisator en van meneer Rousseau zelf. Er is nooit sprake geweest van een knokploeg, er waren geen tegenbetogers, geen protesten te zien", voegt hij er nog aan toe. 

Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

Bart De Wever: "Een gratis warme maaltijd? Dat breekpunt van Vooruit zal toch gebroken moeten worden"

"Ik ga geen Vlaamse regering maken die in schulden gaat en dus ga je keuzes moeten maken. En een van de domste dingen die je kan doen is voor iedereen gratis warme maaltijden op school aanbieden", zei N-VA-voorzitter Bart De Wever vanmorgen in Het ontbijt op Radio 1.  Iets wat nochtans in zijn stad Antwerpen in sommige scholen gebeurt. "Ik vind dat zeer goed als gericht sociaal beleid, want er zijn leerlingen in scholen die in armoede opgroeien. Maar dat is 0,3 procent van de populatie. Dan moet je toch geen 1,2 miljard euro besteden om iedereen een gratis warme maaltijd aan te bieden. Zet dat gericht in voor kinderen in kansarmoede, maar waarom zou iemand in een college in Brasschaat gratis eten moeten krijgen?" 

Die gratis gezonde schoolmaaltijd voor elk kind is nochtans een breekpunt voor Vooruit om in een regering te stappen. "Dat breekpunt zal dan toch moeten gebroken worden", aldus De Wever. Dinsdag deelde CD&V-voorzitter Sammy Mahdi tijdens een persmoment over hun onderwijsplannen ook al balletjes in tomatensaus uit om de draak te steken met het Vooruit-voorstel.
Bart Brinckman
Bart Brinckman

Alexander De Croo: "We gaan het beter doen dan in de peilingen"


Qua optimisme hebben hebben de liberalen van niemand lessen te krijgen.
Qua optimisme hebben hebben de liberalen van niemand lessen te krijgen. Belga
Wie de sfeer van de laatste uren van de Titanic had verwacht, kwam woensdagavond bedrogen uit. In de AED-studio's in Lint blies Open VLD verzamelen om de troepen aan te sporen. Drie dagen nog alles geven, voor de "belangrijkste verkiezingen ooit". De twijfel over de uitslag sluimert. Toch trekken heel wat kandidaten zich op aan de gunstige reacties bij de confrontatie met de kiezer. "Alleen weten we niet of dat uit sympathie of uit compassie was," zei een lijsttrekker.

De campagne begint duidelijk te wegen op kopman Alexander De Croo. Hij oogde vermoeid en zijn stem droeg duidelijk minder ver. "Wij gaan niet mee in het pessimisme en de zwartgalligheid die vandaag de politiek beheersen. Wij zijn de partij die  ’s morgens wakker wordt en denkt: 'Wat gaan we vandaag doen?'," poneerde hij, waarbij hij afstand nam van zijn concurrent kandidaat-premier Bart De Wever (N-VA). 

Ook voorzitter Tom Ongena zette het verschil op scherp. "Bart De Wever of Alexander De Croo? Bart De Wever, de leider van N-VA, de partij die al 14 jaar de grootste is, maar die nog nooit zijn nek heeft uitgestoken. Die minister-president ging worden. Die premier ging worden. Maar die, als puntje bij paaltje kwam, steeds opnieuw ging schuilen in het stadhuis van Antwerpen. Vluchtend voor elke verantwoordelijkheid. Of Alexander De Croo die wél zijn nek uitstak als het moest. Die ons land door de grootste crisis sinds de tweede wereldoorlog heeft geloodst."

Aan De Standaard zei De Croo dat hij een "betere uitslag" verwacht dan wat de peilingen momenteel (negen procent) aangeven. Voor Oost-Vlaams lijsttrekker Stephanie D'Hose zou "tien procent een fantastische uitslag" zijn. Maar verschillende kopstukken hopen stilletjes toch op elf of zelfs twaalf procent.

Maar de talrijke aanwezigen lieten de bange verwachtingen niet aan hun hart komen. De diverse kandidaten werden met veel toeters en bellen het podium opgeroepen alsof de overwinning binnen handbereik lag. Qua optimisme hebben hebben de liberalen van niemand lessen te krijgen. Alleen moeten de AED-studio's dringend de luidsprekers nakijken. Die klonken alsof er eerst een bulldozer overheen was gegaan. -

Lees meer: Requiem voor Open VLD, een partij die zich kapot heeft geregeerd: “10 procent? Dat zou fantastisch zijn”


Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

Bart De Wever: "Een lokale coalitie met Vlaams Belang helpt alleen maar Vivaldi II in het zadel"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft ondertussen Vlaams de deur naar het Vlaams Belang al dicht gedaan. Gisterenavond herhaalde hij dat nog eens in de Verkiezingstafel op Play4:  "Als wij naar Vlaams Belang kijken installeren we VIvaldi II." Zodra N-VA wat dan ook met Vlaams Belang wil doen, zal geen enkele Franstalige partij met hen in een federale regering willen stappen. Bart De Wever hoopt snel met een minikabinet van start te kunnen, maar de kans is groot dat er bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober nog geen nieuwe federale regering is. 

Dan stelt zich uiteraard dezelfde vraag over lokale coalities met Vlaams Belang. De kans is veel groter dat lokaal en niet Vlaams voor het eerst het cordon sanitair wordt verbroken. “Ik zal in oktober wel aanschouwen hoe de wereld eruit ziet, maar ik wil een regering maken die hervormt, en coalities met Vlaams Belang zullen daar niet bij helpen. Dat zal alleen maar Vivaldi II in het zadel helpen. Die gaan we dus niet doen,” aldus De Wever. -

Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

Vlaamse wrevel over het Audi-bezoek van De Croo: "Dit heeft veel weg van een verkiezingsstunt" 

Premier Alexander De Croo (Open VLD) overhandigt deze namiddag aan de directie van Audi Vorst een "letter of intent die de federale en regionale overheden voor Audi hebben opgesteld". Dat staat in een uitnodiging die naar de pers is verstuurd. De premier zal daarbij vergezeld worden door minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). De toekomst over de fabriek is vanaf 2026 onzeker sinds de autobouwer heeft aangekondigd dat de nieuwe generatie van de Audi Q8 e-tron vanaf 2026 niet meer in Vorst, maar in Mexico zal gebouwd worden. 

Na dat slechte nieuws werd een taskforce met de verschillende regeringen opgericht om Audi Vorst nog een toekomst te geven. Audi Vorst heeft nog geen concreet investeringsplan op tafel gelegd, dus de intentieverklaring is vooral een samenvatting van het Belgische instrumentarium om investeringen te ondersteunen, gaande van een investeringsaftrek tot steun van de verschillende participatiemaatschappijen.

"Wij zijn daarop niet geïnviteerd", klinkt het verbaasd in de Vlaamse regering. "Dit heeft veel weg van een verkiezingsstunt." Temeer omdat de Vlaamse regering deze week bericht kreeg dat de taskforce deze week niet meer samenkomt voor de verkiezingen. -
Peter De Lobel
Peter De Lobel

"Geen sprake van vechtpartij", zegt Ninoofs burgemeester De Jonge

Volgens de burgemeester van Ninove, Tanja De Jonge (Open VLD), was er geen sprake van een vechtpartij aan het café waar Conner Rousseau (Vooruit) op campagne was. Rousseau moest er de laatste avond van zijn Oost-Vlaamse "Luistertoer" vroeger afsluiten, na pittig protest aan het café waar hij met de Nivovieters in gesprek ging.

"Er werd daar inderdaad door een aantal mensen op straat vrij hard geroepen", zegt De Jonge. "Het was protest, ja, maar niet agressief. Er was ook geen sprake van een vechtpartij. Het waren de organisatoren zelf die de politie gebeld hebben. Zij hebben ook zelf beslist om het event, dat normaal tot 23u zou duren, vroeger stop te zetten."

Of het om politiek gestuurd protest ging, weet De Jonge niet. "De politie weet niet wie het was. Toen zij arriveerden waren ze allemaal al weggelopen." -
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Rousseau moet luisteravond vroeger afsluiten in Ninove omdat politie zijn veiligheid niet langer kan garanderen

© rr
“Ik moet afronden, want er is een bende op komst en de politie is met te weinig om mijn veiligheid te garanderen.” Met die mededeling rondde ex-Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zijn luisteravond in Ninove vroeger af dan verwacht. Een medewerkster was hem net daarvoor iets in het oor komen fluisteren. 

Het was de allerlaatste avond van zijn tour in Oost-Vlaanderen. "Dit betekent dat er nog veel werk aan de winkel is." Na protest uit het publiek zei hij dat hij beter kon luisteren naar de politie. Hij vertrok razendsnel en onder luid applaus. De politie liep ondertussen achter een paar amokmakers aan. "Blijf staan als je de ballen hebt", riep een agente hen toe. Tevergeefs. Rousseau werd nadien onder politiebegeleiding naar zijn auto gebracht.

In een reactie zegt Rousseau "wat geschrokken" te zijn. "Maar de politie heeft dit goed aangepakt. Jammer dat ik zo moest stoppen. Ik kwam net naar Ninove om te luisteren naar de lokale mensen. Het toont dat strijden tegen extremen nodig is. En het toont dat extremen onze vrijheid bedreigen. Ik hoop dat de mensen nog eens twee keer nadenken in welk land ze maandag willen wakker worden. Dit is beangstigend." -
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Rousseau in Ninove bij laatste aflevering luistertour: "Ik ben D'haeseleer niet, ik ga niet trakteren"


© vdr
In het bruine café Ragtime is het vanavond Connertime. Het café in Ninove is zo afgeladen vol dat Conner Rousseau (Vooruit) op een bak achter de toog heeft moeten plaatsnemen om naar vragen van de Ninovieters te luisteren. Dat doet de voormalige voorzitter al weken op gelijkaardige plekken in Oost-Vlaanderen. 

Net voor aanvang excuseert hij zich in de micro dat hij niet kan trakteren. "Dat mag niet van de wet", zegt hij verwijzend naar de beperking van de campagenuitgaven tijdens de sperperiode. "Ik ben Guy D'haeseleer ook niet, dus ik zal jullie niet trakteren vandaag." Die Vlaams Belang-politicus is populair in Ninove. Hij heeft mensen ooit opgeroepen om hem een foto te bezorgen van hun stembrief in ruil voor een pintje.

Helga wil van Rousseau weten of hij vanop de laatste plaats echt verkozen wil worden. "Absoluut", zegt die. "Als ik deelneem, wil ik winnen." -
Bart Brinckman
Bart Brinckman

Open VLD wil parlement vrijheid geven in ethische dossiers

De afgelopen legislatuur boekte het parlement geen vooruitgang op het vlak van ethische dossiers: abortus, euthanasie bij wilsonbekwame mensen, niet-commercieel draagmoederschap en de anoniem spermadonorschap. Vooral CD&V etaleerde slepende voeten. Maar ook de PS lag dwars, met name over het draagmoederschap. Een passage in het regeerakkoord verhinderde elke wisselmeerderheid.

Open VLD wil daarom dat het parlement tijdens de volgende legislatuur de volledige vrijheid krijgt om zich over die zaken uit te spreken. In een interview met De Standaard hoopte premier De Croo alvast dat het regeerakkoord van de volgende regering de parlementaire bewegingsvrijheid niet zou beperken. Voorzitter Tom Ongena: “Vandaag leidt de particratie ertoe dat conservatieve partijen elke vooruitgang in ethische zaken binnen een regering blokkeren. Dat terwijl voor die diep menselijke problemen snel een oplossing nodig is."

Ongena wees naar de berichtgeving waarbij de problematiek van euthanasie voor mensen die leven met dementie aan bod komt. Euthanasie bij wilsonbekwame mensen is vandaag niet mogelijk. Open VLD heeft een wetsvoorstel klaar om daar iets aan te doen. Ongena: “Iedereen moet het recht hebben op een menswaardig levenseinde. Daar hebben wij met Open VLD hard voor gevochten met de euthanasiewet. Maar vandaag schiet die tekort voor mensen met dementie, die vaak in onmogelijke situaties terechtkomen. Zij verdienen zo snel mogelijk een oplossing,"

Kandidaat-Kamerlid Jean-Jacques De Gucht hoopt dat het nieuw verkozen parlement de uitbreiding van de euthanasiewet zo snel mogelijk behandelt. Algemeen wordt verwacht dat vooral het voorstel rond abortus ter stemming zal worden voorgelegd nog voor de samenstelling van de nieuwe regering bekend is. Voor dat voorstel bestaat een ruime meerderheid, al kan die na de verkiezingen flink geslonken zijn. Het laat abortus toe tot de achttiende week en schrapt de bedenktijd van zes dagen. -

Lees ook: Als je te lang wacht om euthanasie aan te vragen bij dementie: “Mijn vrouw verdwijnt langzaamaan, mijn hart breekt ervan”
Simon Andries
Simon Andries

Van Grieken staat nog altijd in contact met Dries Van Langenhove: "Hij is nog steeds een politiek talent" 

Dries Van Langenhove, voormalig parlementslid voor Vlaams Belang en oprichter van de extreemrechtse jongerenvereniging Schild & Vrienden, werd een paar maand geleden nog veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf voor inbreuken op de racisme- en negationismewet. Toch geeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vandaag in De Morgen aan dat hij nog minstens één keer per maand contact heeft met Van Langenhove en dat die nog altijd "het inzicht en de gave van het woord heeft". Van Langenhove was afgelopen zondag ook aanwezig op de V-meeting van Vlaams Belang. 

In de laatste aflevering van het tv-programma Het conclaaf, die pas donderdag wordt uitgezonden, krijgt Van Grieken ook nog een vraag van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi over een ontmoeting met Van Langenhove op de Gentse Feesten. "Hij zag mij en zei: ‘Ik hoop dat jij de eerste persoon bent die sterft bij de eerstvolgende terreuraanslag’”, aldus Mahdi. “Hoe kon je in godsnaam de keuze maken om zo iemand lijsttrekker te maken?”

“Sta me toe dat ik u niet op uw woord geloof. Maar als het klopt, dan vind ik dat absoluut niet kunnen", reageert Van Grieken daarop. Maar, benadrukt hij ook in Het conclaaf, "ik vind Van Langenhove nog steeds een politiek talent". -
Jan-Frederik Abbeloos
Jan-Frederik Abbeloos

Joodse organisaties dienden klacht in tegen twee Brusselse politici wegens antisemitisme

Drie Joodse organisaties hebben in februari een strafklacht ingediend bij het Brusselse parket tegen de Brusselse politici Fouad Ahidar (ex-Vooruit) en Nadia El Yousfi (PS) wegens antisemitische uitspraken. Dat hebben de organisaties woensdag bekendgemaakt op een persconferentie. "De twee politici stellen zich kandidaat op 9 juni. Het is belangrijk dat kiezers weten wat er is gezegd."

In november vorig jaar vergeleek Brussels Parlementslid Fouad Ahidar tijdens een interview op het Youtube-kanaal Zinneke.tv de Israëlische inval in Gaza met de Holocaust. De Hamas-aanval op Israël van 7 oktober deed hij af als een "kleine reactie" op jarenlang Israëlisch geweld. De opmerkingen gaan volgens het Forum der Joodse Organisaties (FJO), het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) en het gemeenschapscentrum David Susskind (CCLJ) in tegen zowel de antidiscriminatie- als de negationismewet. PS-senatrice El Yousfi zei tijdens een commissiezitting in de Senaat in december dan weer dat er "rabbijnen zijn die oproepen tot de verkrachting van Palestijnse vrouwen". Het gaat in beide gevallen niet over eenmalige uitschuivers, maar om "herhaalde feiten", benadrukken de organisaties.

De drie verenigingen dienden eigenlijk al in februari klacht in bij het Brusselse parket tegen beide politici. Het onderzoek loopt nog, maar de organisaties beslisten om er nu, met de verkiezingen in zicht, toch over te communiceren. "Het is belangrijk dat kiezers weten wat er gezegd is. Dat is een kwestie van verantwoordelijkheid van kandidaten voor hun uitlatingen", legt Benjamin Beeckmans van het CCLJ uit. Ahidar komt zondag met zijn eigen 'Team Fouad Ahidar' op, El Yousfi kreeg de twaalfde plaats op de PS-lijst voor het Brussels Gewest. 

Meer algemeen vrezen de betrokken organisaties dat uitspraken zoals die van Ahidar en El Yousfi een antisemitisch klimaat in de samenleving voeden. "Politieke mandatarissen hebben een verantwoordelijkheid. We verwachten dat ze een constructief discours aanhouden en geen olie op het vuur gooien." -
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Stemmen op onze Brusselse vrouwen? Hier is Benjamin Dalle!

In een verkiezingsfolder van de Brusselse CD&V zet de partij haar vrouwelijke kandidaten in de etalage. Maar onder die 'vrouwelijke' kandidaten wier foto uitgelicht wordt, vinden we ook huidig Vlaams minister van Media Benjamin Dalle terug. -