Direct naar artikelinhoud
Davos

Ondanks vrees voor klimaatverandering: recordaantal vluchten en privéjets voor Davos

Ook de Britse prins William is van de partij in Davos.Beeld AFP

Een recordaantal van 1.500 vluchten en privéjets wordt deze week verwacht op de luchthavens in de buurt van het Zwitserse Davos, waar het World Economic Forum plaatsvindt. Is het klimaat dan toch niet zo belangrijk voor de deelnemers aan de top?

Er is sprake van tweehonderd extra vluchten en privéjets tegenover vorig jaar. Een nogal paradoxaal gegeven, aangezien de deelnemers de klimaatverandering als een van de grootste gevaren voor de wereldeconomie beschouwen. Dat blijkt uit een enquête.

Wanneer ze aangekomen zijn op een luchthaven zoals die van Zurich, op twee uur met de trein van Davos, zetten de passagiers van de privéjets hun reis vaak verder met een helikopter.

Grootste en duurste

De vraag naar privéjets is deze week in Davos veel groter dan bij andere grote evenementen, zoals de Super Bowl in de Verenigde Staten of de finale van de Champions League, klinkt het. "We hebben zelfs reservaties gekregen vanuit Hongkong, India en de Verenigde Staten. Geen enkel ander evenement heeft zo'n internationale reikwijdte", luidt het in de mededeling van de organisatie.

Bovendien is er een vraag naar de meest grote en dure jets. "Dat is deels te wijten aan de lange afstanden die afgelegd moeten worden, maar ook omdat men in het bedrijfsleven geen gezichtsverlies wil lijden tegenover rivalen.”

Compensatie

De organisatoren van het WEF verzekeren dat de uitstoot van de vluchten gecompenseerd zal worden door initiatieven die het milieu bevorderen en ze betalen dit jaar ook treinreizen gedeeltelijk terug.