donderdag 17 januari 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Tom Palmaers

Scholieren uit Tongeren en Hasselt organiseren eigen klimaatacties met steun van school

Ook Limburg op straat voor klimaat

Tongeren/HasseltVandaag spijbelen duizenden Vlaamse jongeren voor de tweede donderdag op rij voor het klimaat. Kyra Gantois, een van de twee organisatoren van de klimaatmars, verwacht zo’n 3.000 à 4.000 leerlingen in Brussel. Maar ook in Limburg begint de actie steeds meer te leven. Zowel in Tongeren als in Hasselt zetten leerlingen eigen initiatieven op poten. “We gaan ons niet laten overhalen om naar binnen te gaan.”

Sanne DEFERME

Protest Klimaat Tongeren. Het Belang van Limburg

Sienna Konings (12) en Dina Melnikova (12) zullen vandaag tijdens het eerste lesuur betogen aan de schoolpoort van Atheneum Tung­rorum in Tongeren. “We hebben een spandoek en pamfletten gemaakt. Ook gaan we flyers uitdelen aan leerlingen en hen duidelijk uitleggen waarom we betogen.”

De meisjes hebben een duidelijke boodschap voor de regering: “Stop met de verantwoordelijkheid bij de burgers te leggen. Fabrieken en multinationals zijn de grootste vervuilers.” En de twee laten het niet bij één actie. Sienna en Dina zijn van plan om de komende weken opnieuw te betogen. “We gaan ons vooral niet laten overhalen om naar binnen te gaan.”

Directrice van het Atheneum Petra Cleeren steunt het initiatief: “Ik heb hun aanvraag om te betogen toegestaan, op voorwaarde dat alles netjes verloopt. Wie profiteert, stuur ik meteen naar de les.” De directrice is vooral fier op haar leerlingen: “Ik vind het mooi dat ze zich willen inzetten voor het klimaat. Dat toont aan dat ze met meer bezig zijn dan enkel computerspelletjes, glitters of hun kapsel.”

Stop met de verantwoordelijkheid bij de burgers te leggen. Fabrieken en multinationals zijn de grootste vervuilers Sienna (12) en Dina (12)

Mars op Groene Boulevard

Ook zo’n 20 kilometer verderop in Hasselt schieten de leerlingen in actie. Het Virga Jessecollege is bijvoorbeeld van plan om over twee weken een eigen klimaatmars te organiseren, op de Groene Boulevard in Hasselt. Burgemeester Steven Vandeput bevestigt dat er een aanvraag voor een betoging op donderdag 31 januari is ingediend. “Ik heb aan de politie gevraagd om die aanvraag te bestuderen in het kader van de veiligheid. Op dit moment lijken er geen problemen te zijn, dus kan de mars gewoon doorgaan.”

Het initiatief komt van enkele leerlingen uit het derde middelbaar die aanvankelijk van plan waren om vandaag te spijbelen.

“Spijbelen kunnen we uiteraard niet toestaan”, vertelt Ria Marechal, pedagogisch directeur van het Virga Jessecollege. “Wel willen we als school een statement maken. We hebben daarom met die leerlingen rond de tafel gezeten om te kijken of we samen als school een actie kunnen organiseren.”

Vandaag vinden er nog geen acties plaats op de school. De leerlingen zullen dan ook gewoon aanwezig zijn. “Het was praktisch niet haalbaar om deze week alles in orde te hebben”, zegt Marechal. “Omdat onze leerlingen volgende week Chrysostomos vieren, hebben we besloten om de actie over twee weken te laten doorgaan. De komende weken gaan we samen met de leerlingen nog bekijken wat we concreet zullen organiseren.”

Spijbelende leerlingen worden milieugerelateerd op de vingers getikt

HasseltIn veel Limburgse scholen wachten ook de leerkrachten nog af wie ze vandaag allemaal op de schoolbanken zullen zien zitten. Niemand die lijkt te weten hoeveel jongeren er naar Brussel trekken. Ook over sancties denken ze nog na.

De Hasseltse school KTA1 kijkt de kat voorlopig nog uit de boom. “Ik heb op voorhand geen weet van leerlingen die zullen spijbelen. Bij ongewettigde afwezigheden zal het normale sanctiebeleid gevolgd worden”, zegt directrice Saskia Maes. Ook in het Lyceum in Genk zullen ze het schoolreglement volgen. “Uiteraard keuren wij spijbelen nooit goed. In principe geldt dat er voor elk uur waarop leerlingen ongewettigd afwezig zijn, een sanctie volgt op woensdagnamiddag”, aldus directeur Reinoud Vandervelden.

Bij het Sint-Michielscollege in Leopoldsburg tonen ze meer begrip. “We hebben als school beslist dat we de leerlingen die vandaag spijbelen niet zullen sanctioneren omdat we vinden dat ze zich inzetten voor het maatschappelijk belang”, legt directeur Wim Rens uit. In Kindsheid Jesu in Hasselt zijn er wel leerlingen die aangegeven hebben vandaag te zullen spijbelen. Directeur Werner Nevels zegt dat die leerlingen gestraft zullen worden. “Die sancties zullen wel milieugerelateerd zijn”, aldus de directeur. (sd)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws