Direct naar artikelinhoud
Israël

VS verhindert met veto Jeruzalem-resolutie van VN-veiligheidsraad

Amerikaans president Donald Trump.Beeld Photo News

De Verenigde Staten hebben met een veto een resolutie van de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd die de unilaterale Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël veroordeelt. 

De veertien andere landen van de Veiligheidsraad hadden de tekst wel goedgekeurd. 

Dat Washington met zijn vetorecht een resolutie tegen zichzelf blokkeert, verhindert niet dat de Amerikaanse diplomatie een flinke klap heeft gekregen doordat de tekst ook door de grootste VS-bondgenoten in Europa - Frankrijk en Groot-Brittannië - is goedgekeurd.

De reacties waren voorspelbaar: Israëlisch premier Bibi Netanyahu dankte de VS, de Palestijnen noemen de VS-steun voor de Joodse staat "onaanvaardbaar".

"Belediging"

De ontwerptekst, ingediend door Egypte, repte niet rechtstreeks over de VS of president Trump, maar hield het bij een "betreuren van recente beslissingen met betrekking op het statuut van Jeruzalem". Ook in die vorm was de tekst moeilijk om slikken voor de Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley. Zij bestempelde de keuze van de veertien andere V-leden om de resolutie te ondertekenen als een "belediging", eraan toevoegend dat de VS dit "niet licht zal vergeten" - met uitzondering allicht van resolutie 252.

Volgens Haley was Trumps Jeruzalembesluit overigens "volkomen in overeenstemming met bestaande VN-resoluties". VN-resoluties die de bezetting/annexatie van Oost-Jeruzalem hekelen, zijn er nochtans in overvloed (de resoluties 252, 267, 271, 298, 476, 478, 672 en 673). Al even verontwaardigd was Haley over het verwijt dat de VS het vredesproces met hun erkenning van Jeruzalem ondergraven. Dat vredesproces ligt al jaren in de lappenmand.

Zelfs bij de Palestijnse president Mahmud Abbas, die jarenlang ijverig aan de pantomime van het vredesproces deelnam, klonk het vandaag dat "je (als Palestijn, red.) wel gek moet zijn om de VS de rol van bemiddelaar toe te meten".