Aboriginal-mis ter goedkeuring naar Vaticaan gestuurd. ‘Brug tussen ons geloof en oeroude wijsheid’

Nieuws
De Australische bisschoppen hebben het Vaticaan gevraagd een aboriginal-liturgie goed te keuren. Deze stelt de oorspronkelijke inwoners van Australië in staat zowel rooms-katholiek te zijn als verbonden te blijven met hun voorouders.
Hendro Munsterman Hendro Munsterman
dinsdag 14 mei 2024 om 09:48
Een Aboriginal toont het liturgische boek met bijbellezingen tijdens de viering van de 'Mis van het Land van de Heilige Geest' tijdens een rooms-katholieke jongerenbijeenkomst in Perth (Australië).
Een Aboriginal toont het liturgische boek met bijbellezingen tijdens de viering van de 'Mis van het Land van de Heilige Geest' tijdens een rooms-katholieke jongerenbijeenkomst in Perth (Australië). beeld youtube / catholic youth apostolate

Rome

Handgeklap en beschilderde lichamen, naast traditionele muziekinstrumenten, repetitieve gezangen en processies in inheemse stijl. Het maakt allemaal deel uit van de ‘Mis van het Land van de Heilige Geest’, of de Missa Terra Spiritus Sancti in het Latijn.

Al sinds meer dan een halve eeuw wordt in het het noord-westen van Australië de rooms-katholieke eucharistie gevierd met gebruikmaking van aboriginal-talen en met geïntegreerde inheemse elementen. 

Het bisdom Broome liet deze aanpassing van de katholieke liturgie in 1973 toe; ‘ad experimentum’, als test. Nu hebben de Australische bisschoppen deze liturgie, die sindsdien meermaals is aangepast, naar het Vaticaan gestuurd voor een definitieve goedkeuring.

pastoor‘De kerk moet met de oorspron..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Paus Franciscus

Paus biedt excuses aan om homofobe uitspraak achter gesloten deuren: 'flikkergedoe'

Paus Franciscus heeft zijn excuses aangeboden om een homofobe uitspraak. Begin deze week kwam naar buiten dat hij achter gesloten deuren heeft gezegd dat homoseksuele mannen niet tot de priesteropleidingen mogen worden toegelaten, omdat het daar ‘toch al teveel een flikke..

Adrie van Osch, Fons van Heesch (baard) en Sanne Versteeg zetten zich in voor de Bloedprocessie in Boxtel. 'Het blijft van waarde om de liefde uit te dragen en voor mensen om bij elkaar te komen en elkaar te ontmoeten.’

Wat trekt gelovigen én ongelovigen in de Boxtelse bloedprocessie? 'Veel liederen gaan over de liefde'

Zeshonderd vrijwilligers komen erop af. Ze verzamelen zich jaarlijks in Boxtel om Bijbelverhalen en de geschiedenis van het Boxtelse 'bloedwonder' uit 1380 uit te beelden. Wat beweegt hen anno nu?

Links het gewaad dat wordt toegeschreven aan de apostel Johannes, rechts het gewaad dat wordt toegeschreven aan de apostel Petrus.

'Gewaden van Petrus en Johannes' blijken een stuk minder oud dan gedacht

Het zou de kleding van de apostelen Petrus en Johannes zijn geweest. De twee oude gewaden blijken nu na onderzoek weliswaar een stuk minder oud, maar ze zijn nog steeds waardevol.

Leden van verschillende nieuwe bewegingen zijn bijeen om met de paus te praten en te bidden. De Nederlandse nieuwe bewegingen leverden een eigen verslag in voor het synodale kerkvernieuwingsproces van paus Franciscus.

Vernieuwingsbewegingen kritisch op priesters en bisschoppen: 'Er is meer vertrouwen nodig'

Ze willen ‘niemand kwetsen’. Toch uiten de charismatische ‘nieuwe bewegingen’ in de Rooms-Katholieke Kerk in hun synoderapport stevige kritiek op de houding van priesters, bisschoppen én kardinaal Eijk.

De bisschop van Shanghai, Jozef Shen Bin (links) ontmoette kardinaal Pietro Parolin (rechts) tijdens het symposium over het concilie van Shanghai. 'De kerk moet de weg van sinificatie gaan’.

'Katholieken verchinezen al sinds een eeuw': het Concilie van Shanghai als smeerolie tussen Peking en Rome

Het gaat verre van goed met de godsdienstvrijheid in China. Maar het Vaticaan heeft in Peking sinds 2018 een voet tussen de deur en vierde afgelopen week de honderdste verjaardag van het Concilie van China.

Margreet Sanders werkt als pastor in een vrouwengevangenis: 'Mijn werk is soms ook dat je gewoon een vriendin bent, of een buurvrouw bij wie gevangenen even komen kletsen.'

Margreet Sanders is pastor in een vrouwengevangenis: 'Soms kunnen we in tien minuten het verschil maken'

Margreet Sanders is geestelijk verzorger in een vrouwengevangenis en schreef daar een boek over. Het biedt een liefdevol inkijkje in een normaal gesloten wereld.