© Chris Van Rompaey

Afvaltaks Ivarem daalt, maar tarieven voor inzameling stijgen met een kwart

De raad van bestuur van Ivarem heeft een voorstel klaar omtrent de afvalbelastingen besproken. De jaarlijkse vaste bijdrage van 54 euro voor afvalbeheer daalt voor iedereen, maar de tarieven voor de inzameling en de verwerking gaan met 25% omhoog.

Chris Van Rompaey

Ivarem verwerkt het afval van elf gemeenten. Sinds 2014 betaalt elk gezin in die gemeenten jaarlijks 54 euro als bijdrage in de vaste kosten van het afvalbeheer. Tegen die zogenaamde afvaltaks rees vooral in Lier en Mechelen veel protest. Een petitie haalde echter niets uit.

In enkele gemeenten trokken een of meer politieke partijen op 14 oktober vorig jaar naar de kiezer met de belofte om die vaste bijdrage te verminderen. In het huidige systeem betaalt immers iedereen evenveel, of je nu veel of weinig afval produceert en of je nu een hoog of laag inkomen hebt. Op vraag van de gemeenten heeft de raad van bestuur van Ivarem een voorstel uitgewerkt.

“Voorbarig”

Over de inhoud van dit voorstel wenst Ivarem niets kwijt. “We willen open en transparant communiceren. Maar omdat alles nog in de overlegfase zit, willen we vermijden dat we nu info geven die voorbarig is of afwijkt van de uiteindelijke beslissing”, laat woordvoerster Marijke Herinckx weten.

Maar dankzij een toegevoegd punt van Groen-Lier&Ko op de gemeenteraad raakte het voorstel toch bekend (zie onder). De vaste bijdrage gaat voor iedereen naar omlaag, maar daalt sterker naargelang de grootte van je gezin. Grotere gezinnen produceren immers meer afval en zullen dus voor de inzameling en verwerking van hun afval meer betalen. Die zogenaamde variabele kosten (OCT, restafvalzakken en diftarcontainers) stijgen in het voorstel van Ivarem trouwens met 25%.

Het is nu afwachten wat de colleges van burgemeester en schepenen in de verschillende Ivaremgemeenten van dit voorstel denken. Voor de Lierse schepen van Afvalbeleid Ivo Andries (Open Vld) gaat de daling van de vaste afvalbijdrage alvast niet ver genoeg. Hij geeft bovendien toe dat door de lichte daling van de vaste afvalbijdrage en de sterke stijging van de variabele kosten sommige inwoners daadwerkelijk meer zullen betalen dan nu. “Maar niet wie goed sorteert”, benadrukt Andries.

Alternatief

Groen-Lier&Ko schuift een alternatief naar voren. “Laat ons de afvalkosten die niet gedekt worden door variabele bijdragen financieren vanuit de algemene middelen van de stad en dus niet langer via een forfaitaire afvaltaks die zovele Lierenaars terecht een doorn in het oog is”, bepleit Geert Marrin. “Die algemene middelen vloeien immers in zeer grote mate voort uit de personenbelasting. Die is veel sterker gebaseerd op het principe ‘de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’.”

Dit is het voorstel van Ivarem voor de jaarlijkse vaste bijdrage:

- Gezin (niet éénouder) van 2 personen: 49 EUR

- Gezin (niet éénouder) van 3 personen: 45 EUR

- Gezin (niet éénouder) van 4 of meer personen: 41 EUR

- Alleenwonende : 37 EUR

- Eénoudergezin van 2 personen: 33 EUR

- Eénoudergezin van 3 personen: 29 EUR

- Eénoudergezin van 4 of meer personen: 25 EUR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER