Direct naar artikelinhoud
Pinkpop

Bestuurder die inreed op festivalgangers Pinkpop belde zelf politie, 3 slachtoffers nog in levensgevaar

Een festivalganger verlaat de camping. De straat waar het incident gebeurde, is afgesloten voor onderzoek.Beeld EPA

De politie heeft de bestuurder aangehouden van een busje dat rond 4 uur vannacht vier festivalgangers heeft aangereden in het Nederlandse Landgraaf. Eén voetganger kwam daarbij om het leven, de drie anderen raakten levensgevaarlijk gewond. De bestuurder pleegde vluchtmisdrijf, maar belde daarna zelf de politie.

Iets na 5.30 uur vanmorgen maakte de politie van Nederlands Limburg op Twitter bekend dat een busje was ingereden op vier voetgangers. Dat gebeurde op de Mensheggerweg in Landgraaf, in de buurt van Camping B van het muziekfestival Pinkpop, dat afgelopen weekend in het dorp plaatsvond. 

Eén voetganger, een 35-jarige man uit Heerlen, is overleden. De drie andere slachtoffers verblijven nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het gaat om een 30-jarige man uit Landgraaf en een 26-jarige man en 23-jarige vrouw uit Heerlen. Hun families zijn op de hoogte gebracht. 

Volgens de politie liepen de mensen op straat toen ze werden aangereden door het busje. De bestuurder van de witte bus is na de aanrijding doorgereden. De Belgische en Duitse politie werden mee ingeschakeld om de bestuurder op te sporen, maar het was de Nederlandse politie die de Fiat Doblo uiteindelijk teruggevonden heeft. Het voertuig werd in beslag genomen en wordt onderzocht.

Ook werd een verdachte aangehouden. Volgens het openbaar ministerie gaat het om een 34-jarige man uit Heerlen, die zelf de politie gebeld heeft. De man is in Amsterdam door de politie aangehouden en wordt vandaag nog overgebracht naar Limburg, waar hij verhoord zal worden.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

1 dodelijk slachtoffer, 3 mensen in levensgevaar
Beeld Infografieken Nederland

Ongeluk of kwaad opzet

Of het gaat om een ongeluk of om kwaad opzet, is nog niet duidelijk. "Mogelijke motieven moeten na verhoor duidelijk worden", zei officier van justitie Daniëlle Weymar, die het onderzoek leidt, vanmiddag tijdens een persconferentie in het gemeentehuis van Landgraaf. Het Openbaar Ministerie sluit een aanslag niet uit en noemt het een van de scenario's die onderzocht worden.

De Mensheggerweg was tot de middag afgesloten voor technisch onderzoek. Intussen is de weg weer vrijgegeven voor verkeer. 

Pinkpop, dat plaatsvond op vrijdag, zaterdag en zondag, verwelkomde afgelopen weekend ongeveer 67.000 bezoekers per dag. Het festival beleefde gisteren zijn laatste dag, maar veel bezoekers overnachtten nog op de campings op het terrein. Festivalgangers die deze voormiddag Camping B verlieten, werden via een omweg naar de parking begeleid.

Twitter bericht wordt geladen...

Drama

Op de persconferentie hebben de politie, het Openbaar Ministerie en de organisatie hun medeleven betuigd aan de slachtoffers en hun familie. 

Pinkpop-organisator Jan Smeets spreekt van een drama. "Wij zijn onvoorstelbaar geschrokken", zei een zichtbaar geëmotioneerde Smeets tijdens de persconferentie. "Het is de 32ste keer dat we hier zijn. Het was de meest succesvolle editie ooit, en die eindigt dan in dit drama. Het is de eerste keer dat Pinkpop doden te betreuren heeft. Dit is vreselijk, na drie volle dagen feest."

"De organisatie van Pinkpop is diep geschokt en leeft mee met de slachtoffers en familie", klonk het eerder al in een reactie op Facebook.