Direct naar artikelinhoud
Voetbal

AA Gent hoopt op Deense succescoach Jess Thorup

Jesse Thorup is nu nog coach bij het Deense Midtjylland. Als de laatste details geregeld raken, tekent hij eerstdaags voor AA Gent.Beeld getty

AA Gent nam gisteren afscheid van Yves Vanderhaeghe en heeft meteen zijn vervanger in het vizier. Als de laatste details geregeld worden, moet de 48-jarige Deen Jess Thorup AA Gent weer aan het voetballen krijgen.

, en

Zoals verwacht moest Yves Vanderhaeghe gisteren een deel van zijn vrije dag opgeven voor een onprettige boodschap. Na een dag vergaderen liet het Gentse bestuur Vanderhaeghe om 17 uur naar de Ghelamco Arena komen om hem zijn ontslag te geven. Vanderhaeghe had achteraf geen zin in commentaar en verliet het stadion langs een achterpoortje.

Yves Vanderhaeghe.Beeld BELGA

Eén uur na de afspraak met Vanderhaeghe spraken Ivan De Witte en Michel Louwagie de hoop uit dat AA Gent tegen het einde van de week een nieuwe coach zou hebben. Er was sprake van een longlist, waarbij De Witte meteen liet weten dat AA Gent deze keer niet alleen zou kijken naar wie vrij is op de markt. "We hebben een aantal kandidaten op het oog, maar een trainerswissel is moeilijker in het seizoen dan in het tussenseizoen", zei De Witte. "Vorig jaar dacht ik nog dat clubs geen trainers zouden weghalen bij een andere competitieve club. We hebben dat ook toegepast en een aantal kandidaten laten varen omdat ze nog in dienst waren bij een club. We hebben Yves Vanderhaeghe toen genomen omdat hij vrij was. Maar ik heb vastgesteld dat die vorm van deontologie niet geldt in het voetbal. Naïviteit moet ook niet onze norm zijn."

AA Gent voegt de daad bij het woord. Ook de Noor Kare Ingebrigtsen, de Slowaak Adrian Gul'a en Frank Vercauteren prijken op de Gentse longlist, maar de Buffalo's gaan voluit voor de Deense succescoach Jess Thorup. Thorup is een voormalige spits, die in eigen land furore maakte bij OB en Esbjerg, maar ook in Duitsland (Uerdingen), Oostenrijk (Wacker Tirol) en Noorwegen (Ham Kam) voetbalde. Hij begon zijn trainerscarrière in 2011 bij Esbjerg, maar stapte na twee jaar over naar de Deense nationale beloftenploeg.

Lees ook: Bestuur AA Gent steekt hand ook in eigen boezem na ontslag trainer Vanderhaeghe

Stijlbreuk

In 2015 begon hij aan een succesverhaal bij FC Midtjylland, dat hij vorig seizoen naar de landstitel leidde. Ook nu staat Thorup na twaalf speeldagen op kop in de Deense competitie. Zondag won hij met 3-0 van Vendsyssel, wellicht zijn laatste wedstrijd als coach van Midtjylland. Als de laatste details geregeld raken, tekent hij eerstdaags voor AA Gent.

Vanochtend wordt de training geleid door assistent-coach Peter Balette, maar het is de bedoeling dat Thorup zo snel mogelijk de sportieve leiding bij de Buffalo's in handen neemt. Negen internationals ontbreken voorlopig, maar de nieuwe Gentse coach wil zijn spelers zo snel mogelijk leren kennen met het oog op de competitiehervatting over twee weken in Oostende.

Als Thorup komt, is het waarschijnlijk dat hij voor een stijlbreuk zorgt

Als Thorup komt, is het waarschijnlijk dat hij voor een stijlbreuk zorgt, want hij staat erom bekend zijn teams te laten voetballen in een 3-4-3 of een 3-4-2-1. Zo haalt AA Gent met zijn nieuwe coach mogelijk opnieuw een stukje Hein Vanhaezebrouck in huis.