Hamas-leider Haniyeh in het weekend gast van Turkse president

Nieuws
De politieke leider van de Palestijnse beweging Hamas, Ismail Haniyeh, is komend weekend de gast van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit heeft Erdogan aangekondigd. Volgens een Turkse functionaris spreken de twee elkaar zaterdag in het historische Dolmabahce-paleis aan de Bosporus in Istanbul.
anp
woensdag 17 april 2024 om 20:45
Afbeelding
beeld anp

Erdogan is al jaren een fel tegenstander van het Israëlische beleid jegens de Palestijnen.’Ik zal zo lang als God me geeft de Palestijnse strijd verdedigen en een stem zijn van het onderdrukte Palestijnse volk’, zei Erdogan die Hamas een verzetsbeweging noemt. Hij beschouwt Israël als een terroristische staat die volkerenmoord pleegt op de Palestijnen.

De vorige keer dat Erdogan Haniyeh officieel onthaalde was in het presidentieel paleis in Ankara in juli. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan sprak woensdag in Qatar met Haniyeh. Hij vroeg hem onder meer zich duidelijk uit te spreken over ‘de tweestatenoplossing’. De internationale gemeenschap streeft al lang naar een Palestijnse staat naast Israël. Daar moet Israël dan de bezette Palestijnse gebieden voor opgeven.

Het Dolmabahce-paleis uit de achttiende eeuw was de residentie van zes Ottomaanse sultans. Palestina was 400 jaar lang deel van het Ottomaanse rijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlandse chipmaker NXP stijgt op Wall Street na cijfers

NXP Semiconductors behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De in Eindhoven gevestigde chipproducent boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. De omzet lag in lijn met de verwachtingen.

Afbeelding

Duitsland hoeft van ICJ niet te stoppen met wapenexport Israël

Duitsland hoeft de wapenexport naar Israël niet stil te leggen. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft dinsdag de beschuldigingen van Nicaragua afgewezen in een genocidezaak die het had aangespannen.

Afbeelding

Schiphol loopt achter met plaatsen beloofde tilhulpen

Op Schiphol is op meer dan een derde van de werkplekken in de bagagehallen nog geen tilhulp aanwezig, hoewel de luchthaven dat wel van plan was.

Afbeelding

OM eist zes jaar cel en tbs voor onlinemisbruik minderjarigen

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 37-jarige man uit Noordwijk voor onlinemisbruik van achttien minderjarige slachtoffers.

Afbeelding

UNRWA: 267 miljoen aan financiële steun nog opgeschort

Nog 267 miljoen dollar (omgerekend 249 miljoen euro) aan steun voor de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) is nog steeds opgeschort. Zestien landen pauzeerden begin dit jaar hun financiële bijdragen. Een deel heeft de steun inmiddels weer hervat.

Afbeelding

Vliegmaatschappijen moeten binnen maand stoppen met 'groenwassen'

Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen doen zich groener voor dan ze zijn en misleiden klanten. Ze moeten daarmee stoppen en hun duurzaamheidsclaims binnen dertig dagen aanpassen, zeggen de Autoriteit Consument & Markt en haar collega-toezichthouders.